„Nu intrați în panică”: OMS spune că sistemele de siguranță funcționează, în timp ce dozele de vaccin AstraZeneca au fost întrerupte
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că sistemele menite să protejeze sănătatea publică funcționează, deoarece mai multe țări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca COVID-19 pentru a investiga posibilele efecte secundare.
„Acest lucru nu înseamnă neapărat că aceste evenimente sunt legate de vaccinarea COVID-19, dar este o practică de rutină să le investigăm și arată că sistemul de supraveghere funcționează și că există controale eficiente”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unui interviu virtual al presei .
Un comitet consultativ al OMS intenționează să se întâlnească curând pentru a discuta despre vaccin, despre care Germania, Franța și Italia au declarat luni că fac pauze după ce mai multe țări au raportat efecte adverse grave la persoanele care au primit doza de vaccin.
Danemarca și Norvegia au încetat să mai facă vaccinul săptămâna trecută, după ce au raportat cazuri izolate de cheaguri de sânge, sângerări sau un număr scăzut de trombocite. Islanda și Bulgaria au urmat exemplul, iar Irlanda și Olanda au anunțat suspendări duminică.
Chiar și așa, principalul om de știință al OMS a reiterat că nu au existat decese documentate legate de vaccinurile COVID-19.
„Nu vrem ca oamenii să intre în panică”, a declarat științificul șef al OMS, Soumya Swaminathan, pentru interviu, adăugând că nu s-a găsit până acum nicio asociere între „evenimentele tromboembolice” raportate în unele țări și vaccinul COVID-19.
Chiar dacă unele țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, altele își continuă utilizarea, deoarece OMS și alte organisme spun că beneficiile continuă să depășească orice risc.
Marea Britanie, unde vaccinul AstraZeneca a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford, spune că nu are nicio îngrijorare, în timp ce medicul a spus că o revizuire a datelor de siguranță nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.
Sursa: Financiarul.ro