Cultură

O revistă din Lugoj a împlinit 10 ani de activitate

O revistă din Lugoj a împlinit 10 ani de activitate

Cetateanul Lugoj

Din luna decembrie a anului 2005, tinerii din Eparhia de Lugoj a Bisericii Greco-Catolice au tipărit revista Magnificat, publicaţie editată şi distribuită în cadrul parohiilor din Lugoj, Timişoara, Reşiţa, Oţelu Roşu, Deva, Orăştie şi Cugir. Revista, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu goluri de tiraj şi alte impasuri, a reuşit să supravieţuiască, ajungând în luna decembrie a anului trecut la 10 ani de viaţă, sărbătoriţi prin numărul special 24 al publicaţiei.

Revista cuprinde două domenii editoriale, cel informativ cu evenimente ale tinerilor din Eparhia de Lugoj şi principale evenimente din Viaţa Bisericii Catolice din România şi din lume şi cel formativ, care cuprinde articole pe teme de spiritualitate, viaţa consacrată, religiile lumii, Istoria Bisericii, morală, psihologie spirituală, filozofie, precum şi alte materiale actuale pentru tineretul de azi. Nu lipsesc recenziile de filme şi de cărţi.

„Fiind o revistă de tineret care se dorea a fi la nivel eparhial, am prezentat-o episcopului, Prea Sfinţitului Alexandru Mesian pentru a obţine binecuvântarea. Am obţinut atât binecuvântarea, cât şi sprijinul financiar de a realiza primul număr, apoi am reuşit să obţinem încrederea şi sprijinul pe mai departe pentru toate numerele acestei reviste”, a declarat Raimondo-Mario Rupp, editor-coordonator.

Cel mai productiv an pentru revista care se distribuie în mod normal în peste 200 de exemplare a fost 2007, când au văzut tiparul nu mai puţin de patru numere.

„Am scos atunci numărul cinci, în preajma Sfintelor Paşti, numărul şase în vară, numărul şapte în toamnă şi numărul opt în iarnă. În acel an am reuşit să ne extindem şi în alte localităţi ale eparhiei noastre, Arad, Timişoara, Orăştie, Cugir şi Deva”, a mai precizat Rupp.

Revista a trecut şi prin perioade de inactivitate editorială, dar a revenit de fiecare dată în atenţia tinerilor, fiind reînviată ultima dată anul trecut.

„Din vara lui 2013 şi până în toamna anului 2015 revista a înregistrat o pauză de tipar, apoi o revenire în tiraj limitat a numerelor lipsă. În decembrie 2015 am reuşit printr-un număr aniversar să marcăm sărbătorirea celor 10 ani de la apariţia primului număr”, precizează editorul-coordonator.

Pentru anul 2016, revista va apărea de cel puţin două ori, aşa cum a fost programată de redacţie, prima dată la Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în 29 iunie, iar a doua oară la Sărbătoarea „Neprihănitei Zămisliri” din 9 decembrie. Revista este disponibilă la chioşcurile parohiilor din oraşele în care se distribuie şi se plăteşte dintr-o contribuţie a cititorilor, recomandată la 3 lei.

Vezi comentarii (2)
Cultură

Mai multe în Cultură

Şcoala de Muzică din Lugoj a primit o pianină nouă din partea Clubului Rotary

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

E ziua lui Eminescu. Ce a făcut poetul, la Lugoj, în urmă cu aproape 150 de ani

Cetateanul15 ianuarie 2017

Invitaţie la teatru. Actorii lugojeni încep anul cu „Hangiţa”

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Ucrainienii şi sârbii din zona Lugojului sărbătoresc Crăciunul

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Biserica și credincioșii, deranjați de spectacolul rock de Revelion:“Din biserică se auzeau grohăiturile unora care cântau la festival”

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Lugojul, cel mai slab spectacol de Revelion dintre oraşele din vestul ţării. Cântă o trupă anonimă din Ungaria

Daniel Groza28 decembrie 2016

Astăzi e Sfântul Ştefan. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

Cetateanul27 decembrie 2016

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj să sărbătorească 250 de ani de existenţă a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”

Daniel Groza23 decembrie 2016

TEN TV are program special de Crăciun. Vezi ce emisiuni și filme difuzează

Cetateanul22 decembrie 2016

Făgetul dă clasă Lugojului! Un bulz de 30 de metri şi peste 150 de artişti cu ocazia Târgului de Crăciun

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Să arătăm că ne pasă! Concert caritabil la English Pub pentru copiii de la Centrul „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Spectacol aniversar al Ansamblului “Lugojana”! 25 de ani de activitate festivalieră la Lugoj şi în întreaga lume

Gabriel Iosa14 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: