Obligațiunile sperie acțiunile mondiale, investitorii urmăresc acțiunile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell

0

Ingrijorările reapărute cu privire la creșterea randamentelor obligațiunilor americane au lovit acțiunile globale joi, în timp ce investitorii așteptau să vadă dacă președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, va aborda îngrijorările cu privire la riscul unei creșteri rapide a costurilor îndatorării pe termen lung.
Spectrul randamentelor mai mari ale obligațiunilor americane a subminat, de asemenea, activele cu randament scăzut și refugiu sigur, cum ar fi yenul, francul elvețian și aurul.

Trezoreria americană de 10 ani a crescut la 1,477%, îndreptându-se spre un nivel maxim de un an, de 1,614%, stabilit săptămâna trecută pe pariurile pe o redresare economică puternică, ajutată de stimulentele guvernamentale și progresele în programele de vaccinare.

„Nu este clar modul în care Fed vrea să facă față randamentelor obligațiunilor”, a spus Hirokazu Kabeya, strateg global șef la Daiwa Securities.

„Ritmul creșterii randamentelor a fost mult mai rapid decât se așteptau majoritatea oamenilor și se speculează că autoritățile ar putea începe să se gândească la înăsprirea politicii lor”.

Futures-urile Euro Stoxx 50 au scăzut cu 0,9%, în timp ce futures-urile britanice FTSE au scăzut cu 0,5% mai jos.

Acțiunile ex-japoneze Asia-Pacific ale MSCI au pierdut 1,8% la tranzacțiile timpurii, în timp ce Nikkei din Japonia a scăzut cu 2,2%.
E-mini S&P futures a scăzut cu 0,4%, în timp ce futures pentru Nasdaq, liderul neechivoc al raliului post-pandemic, a scăzut cu 0,7%, atingând un minim de două luni.

Acțiunile tehnice sunt vulnerabile, deoarece evaluarea lor înaltă a fost susținută de așteptările unei perioade prelungite de rate ale dobânzii scăzute.

Dar piața este concentrată pe Powell, care urmează să vorbească la o conferință de pe Wall Street Journal, în ceea ce va fi ultima sa ieșire înainte ca, comitetul de elaborare a politicilor Fed să se reunească în perioada 16-17 martie.

Mulți oficiali ai Fed au minimizat creșterea randamentelor Trezoreriei în ultimele zile, deși marți, guvernatorul Fed, Lael Brainard, a recunoscut îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei creșteri rapide a randamentelor care ar putea diminua activitatea economică.

În plus, anxietatea se dezvoltă pe baza unei modificări de reglementare în așteptare, într-o regulă numită raportul de levier suplimentar sau SLR, care ar putea face să fie mai costisitor pentru bănci să dețină obligațiuni.

„Este probabil ca piața să fie instabilă până când această problemă de reglementare va fi soluționată”, a spus Masahiko Loo, manager de portofoliu la AllianceBernstein. „Nu există oameni care doresc să prindă un cuțit în cădere atunci când volatilitatea pieței este atât de mare.”
În plus, piața va trebui, de asemenea, să se lupte cu o creștere imensă a vânzărilor de datorii după runde de stimul pentru a face față unei recesiuni declanșate de pandemie.

Problema nu se limitează la Statele Unite, cu randamentul de 10 ani al britanicului Gilts, care a revenit la 0,779%, aproape de maximul de 11 luni, de 0,836% înregistrat săptămâna trecută, după ce guvernul a dezvăluit împrumuturi mult mai mari.

Investitorii valutari au continuat să câștige dolari pe măsură ce pariază pe economia SUA care depășește colegii din lumea dezvoltată în lunile următoare.

Dolarul a crescut la un maxim de șapte luni, de 107,16 yeni.

„Dolarul S.U.A.  / yenul a fost pe o traiectorie unidirecțională de la începutul anului 2021 ”, a declarat Joseph Capurso, șeful economiei internaționale la Commonwealth Bank of Australia.

„Perspectivele luminoase pentru economia mondială sunt pozitive atât pentru dolarul american / yen, cât și pentru dolarul australian / yen.”
Alte monede de refugiu sigur au fost ușoare, francul elvețian cochetând cu un minim de patru luni față de dolar și cu o valoare minimă de 20 de luni față de euro.

Aurul a atins miercuri un nivel minim de nouă luni de 1.702,8 dolari pe uncie și s-a ridicat ultima dată la 1.719 dolari.

Alte valute majore au fost puțin modificate, euro fiind plat la 1,2054 USD.

Concentrarea investitorilor asupra revenirii economice a SUA a fost zdruncinată de datele publicate peste noapte care arătau că piața forței de muncă din SUA se luptă în februarie, când salariile private au crescut mai puțin decât se aștepta.

Prețurile petrolului au crescut pentru o a doua sesiune consecutivă joi devreme, deoarece posibilitatea ca producătorii OPEC + să decidă împotriva creșterii producției la o reuniune cheie de mai târziu în cursul zilei a stat la baza unei scăderi a stocurilor de combustibili din SUA.

Țițeiul american a crescut cu 0,6%, până la 61,64 dolari pe baril.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și