In toata perioada de urgentă şi de alerta, mai exact ultimele trei luni, judeţul Bihor a primit, peste 14 milioane de euro, prin intermediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor, de altfel, o valoare similară cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul OJFIR, Cristian Buzlea.
„Perioada de restricţii nu a afectat activitatea şi plăţile către beneficiari. Având în vedere că avem sistemul SPCDR, sistemul on-line de lucru implementat la nivelul AFIR, ne-a ajutat ca activitatea noastră, a celor de la birou şi a colegilor care au muncit de acasă, să nu fie perturbată. A fluidizat activitatea faptul că beneficiarii au putut să depună online cererile de finanţare, cererile de plată, că s-au putut semna contractele cu ajutorul semnăturii electronice şi toate modificările la contracte prin acte adiţionale, de asemenea, au fost semnate la fel. Faptul că am putut să autorizăm la plată un număr atât de mare de certificate, adică în total 1.300, în valoare de circa 14 milioane de euro s-a datorat şi colegilor care, prin telemuncă, au putut relaţiona cu beneficiarii care au fost solicitaţi, prin formulare specifice, să trimită online poze, filmări de la locul investiţiei”, a declarat Cristian Buzlea.
Pentru prima dată în acest an, angajaţii AFIR au reuşit să interogheze baza de date ROCRIS (pentru Cazierul judiciar), precum şi PATRIMVEN (pentru Cazierul fiscal), ceea ce i-a scutit pe beneficiari să se deplaseze la sediul acestor instituţii pentru obţinerea documentelor respective, a precizat directorul OJFIR.
Prin acest Serviciul implementare, in ultimele trei luni, cei mai mulţi bani s-au îndreptat către UAT-urile din mediul rural al judeţului. Astfel, 118 cereri de plată autorizate în valoare de 4.650.000 euro, fiind decontate lucrările de asfaltare, apă şi canalizare, construirea de grădiniţe şi şcoli, cămine culturale.
Iar in sectorul agricol privind înfiinţarea sau modernizarea fermelor, atât a celor din sectorul vegetal, cât şi zootehnic, au fost autorizate spre plată 76 de cereri în valoare de 2.700.000 euro.
Asadar, depozitarea, procesarea, marketing-ul şi comercializarea produselor agricole au beneficiat de 1.150.000 euro. Un număr de 426 de tineri fermieri ai judeţului au reuşit implementarea planului de afaceri, prin depunerea celei de-a doua tranşe de plată, valoarea totală a plăţilor fiind de 2.150.000 de euro.
Alte 484 ferme de familie mici au beneficiat în această perioadă de 1.688.000 de euro. Iar în sectorul activităţilor non-agricole din zona rurală au intrat în această perioadă peste 1.500.000 de euro.
In prezent, angajaţii OJFIR de la Serviciul evaluare au încheiat contracte cu 218 beneficiari pe submăsura 6.3. – Sprijin pentru ferma mică de familie, au mai fost evaluate 80 de cereri de finanţare şi efectuate 456 de modificări contractuale.
Sursa: Financiarul.ro.