Autoliv Lugoj

Educație

Olimpica internațională a Lugojului vrea să devină chirurg plastician. Se gândeşte să plece din România!

Olimpica internațională a Lugojului vrea să devină chirurg plastician. Se gândeşte să plece din România!

Business Strategist

Roxana Sandu are 22 de ani și este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București.

Roxana a fost elevă a Colegiului Național „Iulia Hasdeu” și în anul 2012 a obținut o performanță unică pentru municipiul Lugoj: prima medalie internațională la o olimpiadă școlară. Este vorba despre medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie, tânăra fiind pregătită de prof. Rodica Ciocan.

Fiind fostă olimpică internațională, nu a susținut examen de admitere la facultate, primind din oficiu nota 10. Specializarea o va alege după susținerea examenului de rezidențiat, care va avea loc peste doi ani și jumătate. Momentan nu și-a schimbat preferințele și alege chirurgia plastică și microchirurgia reconstructivă ca o viitoare carieră profesională.

„Atunci când am decis facultatea pe care o voi urma, îmi cunoșteam deja pasiunile și punctele forte, astfel încât am ales exact ceea ce îmi plăcea și mă reprezenta. Am spus acest lucru în primele mele săptămâni ca studentă la medicină și încă o spun, deși au trecut aproape patru ani în care m-am lovit de foarte multe greutăți. Medicina este singura pe care îndrăgesc să o învăț, să o aprofundez și deși pare un clișeu, pot spune că nu mă pot imagina profesând într-un alt domeniu”, povestește Roxana Sandu.

De ce „studenție la București”?

Chiar dacă a avut oferte de la mai multe universităţi din Europa, Roxana a ales Bucureștiul din două mari motive: în primul rând, a considerat că facultatea este una cu renume și că educația medicală oferită este la un nivel înalt, iar în al doilea rând datorită oportunităților ulterioare de dezvoltare profesională. În ceea ce privește faptul că a ales să studieze în țară, tânăra nu garantează că va face aceeași alegere la terminarea facultății.

„Sistemul medical românesc are foarte multe lipsuri, iar dacă aceste lucruri nu vor intra pe un făgaș normal, corespunzător unei țări care se vrea a fi civilizată, nu pot garanta că voi face aceeași alegere și în continuare după terminarea facultății”, a spus fosta olimpică internațională.

Roxana ne-a povestit că viața în București este foarte diferită de cea din vestul țării. Este foarte aglomerat, foarte agitat, nu trebuie să aștepți ca toată lumea să îți răspundă cu aceeași amabilitate de care dai tu dovadă, iar stilul de viață este unul mult mai scump. Ea personal s-a obișnuit și poate spune chiar că îi place să stea acolo.

„De când locuiesc în București am devenit mai deschisă și mai curajoasă, mi-am schimbat puțin stilul de viață, sunt mai grăbită, vorbesc mai repede, chiar și accentul bănățean l-am cam pierdut. Nu știu să vă spun dacă toate s-au schimbat înspre bine. Cert este că orice schimbare de genul acesta vine cu avantaje, dar și cu dezavantajele sale, pe care trebuie să fim gata să le acceptăm și să le împletim într-un mod cât mai echilibrat”, a mai adăugat Roxana.

Cu ce se mai ocupă în afară de studiul medicinei

roxanasanduÎn urmă cu doi ani a aplicat pentru o bursă, astfel că pe lângă facultate desfășoară și activitate de cercetare fundamentală în cadrul laboratorului de Biofizică, fapt care i-a permis până în prezent să participe și la două conferințe de talie internațională, în cadrul cărora a prezentat rezultatele obținute, rezultate care vor reprezenta și obiectul unei lucrări științifice ce va fi trimisă spre publicare într-o revistă indexată ISI.

De asemenea, în timpul ei liber participă ca voluntar la workshop-uri de tehnici chirurgicale, Basic Life Suport și merge în gărzi în cadrul secției de chirurgie, prin toate acestea încercând să suplinească lipsa accentului pus pe dezvoltarea abilităților practice ale studenților din facultățile de medicină.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Educație

Mai multe în Educație

Colegiul “Brediceanu” are încă un elev care va reprezenta Timişul la olimpiada naţională. Sergiu Novac, cel mai bun la matematică!

Daniel Groza21 martie 2017

Elevă de la Colegiul “Brediceanu” din Lugoj, bolnavă de TBC! Conducerea şcolii a trimis restul clasei la analize

Gabriel Iosa20 martie 2017

O elevă din Lugoj e cea mai bună din judeţ la Logică. Va reprezenta Timişul la olimpiada naţională

Cetateanul14 martie 2017

Nu s-a putut abţine! Elev din Făget, prins cu telefonul la simularea de luni

Gabriel Iosa13 martie 2017

Elevii din Lugoj se pregătesc de simulări! Vezi aici calendarul probelor la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Gabriel Iosa10 martie 2017

Doi elevi de la “Brediceanu” reprezintă Timişul la Olimpiada naţională de chimie. Ce premii au mai obţinut elevii colegiului

Daniel Groza7 martie 2017

[FOTO] Revoltă a părinţilor la o şcoală din Lugoj! Plângerea a ajuns pe masa primarului şi poliţiei

Gabriel Iosa3 martie 2017

Donaţie de monitoare la şcolile din Lugoj, din partea Clubului Rotary

Gabriel Iosa2 martie 2017

VIDEO – Anchetă la centrul de plasament din Lugoj după acuzaţii grave lansate de copii: „Ne bat şi ne iau din bunuri“

Daniel Groza21 februarie 2017

[FOTO] Elevii de la Brediceanu participă la campania „Zilele Bandanei” care susţine lupta împotriva cancerului la copii

Gabriel Iosa14 februarie 2017

Modificări de regulament şcolar după bătaia de al Liceul „Aurel Vlaicu” de la Lugoj

Daniel Dancea2 februarie 2017

Elevii din patru clase, pedepsiţi pentru bătaia filmată de la “Vlaicu”. Doi vor repeta anul şcolar

Daniel Groza31 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: