Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Educație

Olimpica internațională a Lugojului vrea să devină chirurg plastician. Se gândeşte să plece din România!

Olimpica internațională a Lugojului vrea să devină chirurg plastician. Se gândeşte să plece din România!

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Roxana Sandu are 22 de ani și este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București.

Roxana a fost elevă a Colegiului Național „Iulia Hasdeu” și în anul 2012 a obținut o performanță unică pentru municipiul Lugoj: prima medalie internațională la o olimpiadă școlară. Este vorba despre medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie, tânăra fiind pregătită de prof. Rodica Ciocan.

Fiind fostă olimpică internațională, nu a susținut examen de admitere la facultate, primind din oficiu nota 10. Specializarea o va alege după susținerea examenului de rezidențiat, care va avea loc peste doi ani și jumătate. Momentan nu și-a schimbat preferințele și alege chirurgia plastică și microchirurgia reconstructivă ca o viitoare carieră profesională.

„Atunci când am decis facultatea pe care o voi urma, îmi cunoșteam deja pasiunile și punctele forte, astfel încât am ales exact ceea ce îmi plăcea și mă reprezenta. Am spus acest lucru în primele mele săptămâni ca studentă la medicină și încă o spun, deși au trecut aproape patru ani în care m-am lovit de foarte multe greutăți. Medicina este singura pe care îndrăgesc să o învăț, să o aprofundez și deși pare un clișeu, pot spune că nu mă pot imagina profesând într-un alt domeniu”, povestește Roxana Sandu.

De ce „studenție la București”?

Chiar dacă a avut oferte de la mai multe universităţi din Europa, Roxana a ales Bucureștiul din două mari motive: în primul rând, a considerat că facultatea este una cu renume și că educația medicală oferită este la un nivel înalt, iar în al doilea rând datorită oportunităților ulterioare de dezvoltare profesională. În ceea ce privește faptul că a ales să studieze în țară, tânăra nu garantează că va face aceeași alegere la terminarea facultății.

„Sistemul medical românesc are foarte multe lipsuri, iar dacă aceste lucruri nu vor intra pe un făgaș normal, corespunzător unei țări care se vrea a fi civilizată, nu pot garanta că voi face aceeași alegere și în continuare după terminarea facultății”, a spus fosta olimpică internațională.

Roxana ne-a povestit că viața în București este foarte diferită de cea din vestul țării. Este foarte aglomerat, foarte agitat, nu trebuie să aștepți ca toată lumea să îți răspundă cu aceeași amabilitate de care dai tu dovadă, iar stilul de viață este unul mult mai scump. Ea personal s-a obișnuit și poate spune chiar că îi place să stea acolo.

„De când locuiesc în București am devenit mai deschisă și mai curajoasă, mi-am schimbat puțin stilul de viață, sunt mai grăbită, vorbesc mai repede, chiar și accentul bănățean l-am cam pierdut. Nu știu să vă spun dacă toate s-au schimbat înspre bine. Cert este că orice schimbare de genul acesta vine cu avantaje, dar și cu dezavantajele sale, pe care trebuie să fim gata să le acceptăm și să le împletim într-un mod cât mai echilibrat”, a mai adăugat Roxana.

Cu ce se mai ocupă în afară de studiul medicinei

roxanasanduÎn urmă cu doi ani a aplicat pentru o bursă, astfel că pe lângă facultate desfășoară și activitate de cercetare fundamentală în cadrul laboratorului de Biofizică, fapt care i-a permis până în prezent să participe și la două conferințe de talie internațională, în cadrul cărora a prezentat rezultatele obținute, rezultate care vor reprezenta și obiectul unei lucrări științifice ce va fi trimisă spre publicare într-o revistă indexată ISI.

De asemenea, în timpul ei liber participă ca voluntar la workshop-uri de tehnici chirurgicale, Basic Life Suport și merge în gărzi în cadrul secției de chirurgie, prin toate acestea încercând să suplinească lipsa accentului pus pe dezvoltarea abilităților practice ale studenților din facultățile de medicină.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educație

Mai multe în Educație

balul-bobocilor-valeriu-braniste-lugoj-parazitii-foto-cetateanul-53

(VIDEO&FOTO) Paraziţii, show incendiar la Lugoj! Au fost aleși cei mai frumoși și talentați boboci de la Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște”

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
1378864_680652125285904_1851609672_n

Concurs judeţean de chimie – Memorial „Octavian Larionescu” la Lugoj

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
balul-bobocilor-aurel-vlaicu-2016-foto-cetateanul-9

Va fi show! Vezi bobocii şi cine cântă la Balul Bobocilor de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
Clubul Copiilor Lugoj

Clubul Copiilor Lugoj organizează un concurs de artă și tehnologie. Ce trebuie să faci ca să participi

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
dscn0068

Cinci elevi și două cadre didactice de la Colegiul „Brediceanu”, în vizită de lucru în Cehia

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
balul-bobocilor-colegiul-national-coriolan-brediceanu-lugoj-foto-cetateanul-2016-23

FOTO – BREDI SQUAD – Balul Bobocilor de la Colegiul „Brediceanu”, o reușită!

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
expozitie-culinara-braniste-lugoj-foto-cetateanul-10

Concurs culinar pentru elevi la UED. Mâncarea gătită a fost jurizată de elevii și profesorii veniți din Italia, Spania, Portugalia și Turcia

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
examen-definire-invatamant-500x300

Mai mulți candidați la funcțiile de directori pentru școlile din Lugoj au fost respinși după proba scrisă

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
646x404

Directorul “porno” de la Hasdeu susține examen să ajungă din nou pe funcție

Daniel Groza12 octombrie 2016
profesori

Profesorii nu sunt interesați de posturile de directori. La concursuri s-au prezentat cei numiți în funcții cu sprijinul partidului

Iasmina Olariu12 octombrie 2016
dsc_0659

Zeci de elevi și profesori din Turcia, Italia, Portugalia și Spania în vizită la Colegiul Tehnic „Braniște” din Lugoj

Iasmina Olariu11 octombrie 2016
4-2

Elevii de la Colegiul ”Iulia Hasdeu” au comemorat Holocaustul la Sinagoga din Lugoj

Iasmina Olariu10 octombrie 2016