ONU ridică la 4,7% prognoza de creștere economică globală pentru 2021

0

Economia globală urmează să crească cu 4,7% în acest an datorită unei redresări mai puternice decât se aștepta în Statele Unite, a declarat joi un raport al Conferinței ONU pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD), care a revizuit previziunile sale anterioare de 4,3 %.

Revizuirea ascendentă față de prognozele sale anterioare a făcut ca în septembrie anul trecut să existe o creștere așteptată a cheltuielilor consumatorilor americani pe spatele progresului în distribuirea vaccinurilor COVID-19 și a unui vast pachet de stimulare financiară, se arată în raport.

„Recuperarea globală care a început în al treilea trimestru al anului 2020 este de așteptat să continue până în 2021, deși cu o mare parte a denivelărilor și imprevizibilității, reflectând incertitudini epidemiologice, politice și de coordonare”, se mai arată în raport.
La începutul acestei luni, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și-a revizuit, de asemenea, prognoza de creștere pentru acest an, la 5,6%, de la 4,2%.

Cu toate acestea, raportul de 22 de pagini al UNCTAD, intitulat „Ieși din tigaie … în foc?” Spunea că, COVID-19 va avea consecințe economice durabile care vor necesita sprijin guvernamental continuu. Acesta a declarat că principalul risc pentru perspectivele globale este o „revenire greșită la austeritate”.

Raportul estimează că anul trecut a avut loc o scădere de 3,9% a producției, deoarece răspândirea coronavirusului a provocat blocaje în întreaga lume.
Acesta a numit impactul „exorbitant”, descriind „distrugerea veniturilor la o scară fără precedent”, persoanele din țările în curs de dezvoltare fiind deosebit de afectate.

Totuși, se spune că ar fi fost mai rău dacă băncile centrale nu ar fi luat măsuri preventive pentru a evita colapsul financiar. Pachetele de scutire și revenirea la prețurile mărfurilor, precum și urmărirea rapidă a dezvoltării vaccinurilor au ajutat, de asemenea, în efectuarea raportului.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și