OPEC și companiile petroliere americane se așteaptă la o revenire redusă a șistului, chiar și în timp ce prețurile la țiței cresc

0

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și companiile petroliere americane văd o revenire limitată a aprovizionării cu petrol de șist în acest an, deoarece producătorii americani de top îngheață producția în ciuda creșterii prețurilor, o decizie care ar ajuta OPEC și aliații săi.
OPEP luna aceasta și-a redus prognoza pentru 2021 pentru țițeiul strâns din SUA și se așteaptă ca producția să scadă cu 140.000 de barili pe zi, până la 7,16 milioane bpd (barili pe zi). Guvernul SUA se așteaptă ca producția de șist să scadă în martie cu aproximativ 78.000 bpd, până la 7,5 milioane bpd. 

Prognoza OPEC a precedat vremea înghețată din Texas, care găzduiește 40% din producția SUA, care a închis puțurile și a limitat cererea rafinăriilor regionale de petrol. Lipsa unui rebut de șist ar putea facilita gestionarea pieței de către OPEC și aliații săi, potrivit surselor OPEC.

„Acesta ar trebui să fie cazul”, a spus una dintre sursele OPEC, care a refuzat să fie identificată. „Dar nu cred că acest factor va fi permanent.”

În timp ce unele firme energetice din SUA au crescut forajele, producția se așteaptă să rămână sub presiune, deoarece companiile reduc cheltuielile pentru a reduce datoria și a crește rentabilitatea acționarilor. Producătorii de șisturi sunt, de asemenea, precauți că forajele sporite ar fi îndeplinite rapid de OPEC care va returna mai mult petrol pe piață.
Producția de șist răspunde de obicei rapid la semnalele de preț, iar țițeiul american a atins luna aceasta cel mai înalt nivel din ianuarie 2020, depășind 60 de dolari pe baril.

În timp ce companiile de șist au adăugat mai multe platforme în ultimele săptămâni, o recuperare caldă a cererii și presiunii investitorilor pentru a reduce datoria i-au împiedicat să se grăbească să finalizeze noi sonde.

„În acest moment, orice producție de petrol este profitabilă, în special zona de șist din SUA relativ costisitoare”, a spus Stephen Brennock de la brokerul PVM Oil Associates.

„Cu toate acestea, în ciuda acestor semnale pozitive de creștere, producția de petrol strânsă din SUA este departe de a-și recupera valorile pre-COVID”.

Directorul executiv al producătorului de șist Pioneer Natural Resources Co, Scott Sheffield, a declarat recent că se așteaptă ca, companiile mici să crească producția, dar producția totală a SUA va rămâne cu 1% mai mare chiar și la 60 USD pe baril.
Răcirea severă a vremii de săptămâna trecută va face ravagii în producția de petrol și gaze, deoarece companiile se confruntă cu echipamente înghețate și cu o lipsă de energie pentru a rula operațiuni. Cel mai mare producător independent american, ConocoPhillips, a declarat joi că majoritatea producției sale din Texas a rămas închisă.

Dar analiștii J.P.Morgan au declarat că într-un raport din 18 februarie creșterea prețurilor petrolului, care ar putea determina o revigorare mai rapidă a șistului.

“Atâta timp cât operatorii dispun de un inventar suficient de forat, dar nefracționat pentru a finaliza, ar trebui să poată crește cu ușurință producția, păstrând în același timp capexul”, a spus banca, folosind un termen pentru cheltuirea forajului.

Previziunile pentru 2022, cum ar fi de la Administrația SUA pentru informații energetice, sunt pentru o creștere mai mare a ofertei SUA, deși poate nu sunt suficiente pentru a provoca probleme OPEC + pentru moment.

“În SUA producția de petrol nu va reveni la nivelurile pre-COVID în curând “, a spus Brennock de la PVM. „Dar asta nu înseamnă că șistul SUA nu se va întoarce într-o zi ca un spin în coastele OPEC.”

Citeste continuarea aici: OPEC și companiile petroliere americane se așteaptă la o revenire redusă a șistului, chiar și în timp ce prețurile la țiței cresc

Citește și