Știri naționale

Opt vaccinuri obligatorii pentru înscrierea copilului la grădiniţă şi şcoală

Opt vaccinuri obligatorii pentru înscrierea copilului la grădiniţă şi şcoală

Autoliv

Opt vaccinuri obligatorii vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii. Lipsa vaccinării va atrage după sine amenzi pentru unităţile de învăţământ, dar şi situaţii în care părinţii pot răspunde penal.

Vaccinurile care vor deveni obligatorii, potrivit proiectului de lege sunt cele împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn aceste boli. După un an, dacă vaccinurile nu vor fi realizate, copilul va mai putea fi înscris la şcoală doar după vaccinare, scrie hotnews.ro.

Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării. Vor primi amenzi de la 5.000 la 10.000 lei: grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei; direcţiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor; medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare, dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifica situaţiile de neglijare medicală a copilului. Amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare. Amenzi de la 500 la 1.000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariţiei unor focare de epidemie.

În situaţia în care dacă până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii, va fi sesizată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mai mult, dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârstă de 3 ani, vor fi sesizate instituţiile abilitate privind „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”. De precizat este că excepţie vor face cazurile în care se va stabili că un copil are contraindicaţii la un anumit vaccin.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Știri naționale

Mai multe în Știri naționale

Primarii ajung mai greu la închisoare! Funcţionarii din primării sunt mult mai expuşi după noile modificări ale legii administraţiei locale

Cetateanul16 mai 2017

Ajută-l pe Vlăduţ! La doar 13 ani, luptă eroic cu o formă gravă de CANCER OSOS

Cetateanul15 mai 2017

CFR Călători a introdus agenţi de pază în trenuri

Cetateanul9 mai 2017

Veşti proaste pentru românii care au credite în lei. Cresc ratele pe care le au de plătit!

Cetateanul4 mai 2017

Nu contează că eşti din Lugoj sau Timişoara, Electrica te pune să plăteşti stâlpii căzuţi din Brăila

Cetateanul26 aprilie 2017

Peste 3000 de yoghini din MISA se adună la tabăra spirituală de primăvară de la Herculane

Daniel Groza21 aprilie 2017

Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva se inaugurează în luna august

Daniel Groza19 aprilie 2017

Rovinietele se pot achita şi prin sms în reţeaua RCS&RDS. Cât costă şi care este procedura

Cetateanul13 aprilie 2017

Autoliv se extinde. Compania suedeză deschide un nou centru de inginerie

Cetateanul12 aprilie 2017

PROIECT DE LEGE – Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii ar putea primi şapte ani de închisoare

Cetateanul11 aprilie 2017

Absolvenţii de liceu care vor un loc de muncă sigur sunt aşteptaţi să se înscrie în şcolile MApN

Cetateanul7 aprilie 2017

Încă 90 de kilometri de autostradă! Loturile 3 și 4 de pe tronsonul Lugoj-Deva vor fi date în folosință până la finalul anului 2017

Cetateanul31 martie 2017
%d blogeri au apreciat: