Acțiunile mondiale au crescut, în timp ce randamentele obligațiunilor americane s-au situat aproape de un vârf de 13 luni. Creșterea economică s-ar accelera, chiar dacă în zilele următoare investitorii s-au ferit de Rezerva Federală și de alte întâlniri cheie ale băncii centrale.
Proiectul de lege de stimulare de 1,9 trilioane de dolari al președintelui Joe Biden a fost semnat săptămâna trecută și lansarea vaccinărilor COVID-19 au stârnit o dispoziție euforică, dar accentul se îndrepta treptat către perspectivele politicii monetare.
„Rezerva Federală este de așteptat să rămână rigidă la planurile sale de relaxare, în ciuda faptului că (președintele Fed Jerome) Powell & Co devin probabil mult mai optimiști în perspectivă”, a declarat analistul AFS Arne Petimezas la Amsterdam.
„Cu toate acestea, riscurile sunt către o surpriză nebună. Stimulul de 1,9 trilioane de dolari a fost adoptat fără prea multă îngrijorare, iar administrația Biden și-a arătat acum viziunea asupra unei facturi importante pentru infrastructură ”, a adăugat el.
Acțiunile europene au crescut cu 0,7% la tranzacționarea de dimineață în urma câștigurilor din Japonia. N225, în timp ce S&P 500 futures ESc1 a crescut cu 0,2%, chiar sub un nivel record atins săptămâna trecută.
Indicele de capital mondial MSCI, care urmărește acțiunile în 49 de țări, a crescut cu 0,1%.
Cu toate acestea, acțiunile din China continentală au scăzut, în ciuda datelor care arată o accelerare a producției industriale și o creștere a vânzărilor cu amănuntul, indicele bluechip CSI 300 scăzând cu 2,2% din cauza îngrijorărilor legate de înăsprirea politicilor.
Producătorul de echipamente de supraveghere Hikvision 002415.SZ a pierdut 3,2% după ce Comisia Federală pentru Comunicații din SUA a desemnat firma, împreună cu alte patru companii chineze, inclusiv Huawei, ca reprezentând o amenințare la adresa securității naționale.
Camera Reprezentanților SUA a dat aprobarea finală săptămâna trecută proiectului de lege de ajutor COVID-19, oferindu-i lui Biden prima victorie majoră de când este în funcție.
„Acest lucru va oferi o nouă lovitură pentru o economie americană care a ieșit dintr-o groapă adâncă (10 milioane de locuri de muncă încă lipsesc în prezent)”, a declarat economistul Natixis Troy Ludtka la New York.
„Vedem că fundalul macro – stimul inclus – este suficient pentru a scutura economia SUA dincolo de nivelul de creștere de 6%”, a adăugat el într-o notă.
Investitorii suspectează, de asemenea, că pachetul de 1,9 trilioane de dolari, care se ridică la peste 8% din PIB-ul țării, ar putea alimenta inflația – în detrimentul obligațiunilor, mai ales atunci când randamentele lor sunt atât de scăzute.
Așteptările în creștere a inflației ar putea determina Rezerva Federală să semnaleze că va începe să crească ratele mai devreme, când va anunța ultimele sale proiecții economice la sfârșitul reuniunii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă de miercuri.
„În urma pachetelor de stimulente fiscale, este inevitabil ca previziunile PIB-ului Fed să fie revizuite, iar unii membri FOMC ar putea crede că ratele vor trebui să se ridice mai repede decât anticipaseră în decembrie anul trecut”, au scris economiștii de la ANZ.
Banca Angliei și Banca Japoniei au, de asemenea, întâlniri joi și vineri în această săptămână.
Randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani US10YT = RR s-a situat la 1,619%, după ce a atins vineri 1,642%, maxim înregistrat ultima dată în februarie anul trecut.
Randamentele mai mari ale obligațiunilor americane au dus la creșterea dolarului față de alte valute majore. Indicele dolarului = USD a crescut cu 0,1%.
Euro a scăzut cu 0,2%, la 1,1932 dolari, de la maximul de 1.1990 dolari de săptămâna trecută, în timp ce dolarul a atins un maxim de nouă luni de 109,36 față de yenul japonez.
Lira sterlină a scăzut cu 0,3%, până la 1,3933 dolari.
Bitcoin a scăzut cu 1,6% de la un nivel record după ce Reuters a raportat că India va propune o lege care interzice criptomonedele.
Prețurile petrolului au crescut, pe măsură ce datele arată că redresarea economică a Chinei s-a accelerat la începutul anului 2021, sporind perspectivele cererii de energie la cel mai mare importator de petrol din lume.
Țițelul Brent a câștigat 0,8% până la 69,76 dolari pe baril, în timp ce țițeiul Intermediar West Texas din SUA a adăugat 0,8% la 66,14 dolari.
Sursa: Financiarul.ro