Orașul Londra ar putea fi mai bine să rămână în afara pieței serviciilor financiare din UE, întrucât ar trebui să sacrifice autonomia în ceea ce privește stabilirea regulilor pentru a obține acces deplin, a declarat miercuri un raport al camerei parlamentare a Marii Britanii.
Uniunea Europeană nu a acordat încă Marii Britanii acces direct la piața financiară după ce a părăsit blocul european la 31 decembrie, iar cantități mari de tranzacționare în acțiuni și instrumente financiare derivate în euro s-au mutat în Amsterdam de la Londra.
Bruxelles va analiza dacă va acorda accesul complet, cunoscut sub numele de echivalență, după ce a convenit un memorandum de înțelegere cu Marea Britanie cu privire la un nou forum de cooperare în ceea ce privește regulile financiare, un acord care urmează să fie încheiat până la sfârșitul lunii martie.
„Suntem de acord că determinările largi pozitive de echivalență ar satisface cel mai bine nevoile practicienilor atât în Marea Britanie, cât și în UE, dar recunoaștem că în multe domenii este puțin probabil ca UE să le acorde fără ca Marea Britanie să sacrifice mai multă autonomie decizională decât echivalează valoarea ”A spus raportul legiuitorului.
Noul forum de cooperare a fost un început, a spus acesta.
„Cu toate acestea, acest dialog va valora puțin dacă nu se bazează pe transparență și încredere. Îndemnăm guvernul și autoritățile de reglementare să urmărească un nivel cât mai profund de cooperare, predictibilitate și schimb de informații ”, a spus acesta.
Banca Angliei a avertizat că industria serviciilor financiare din Marea Britanie, care reprezintă 7% din producția economică a țării, nu ar trebui să fie obligată să accepte normele UE.
Marea Britanie a publicat deja modificări propuse la reglementările care acoperă flotațiile companiilor și firmele de tehnologie financiară și va modifica, de asemenea, regulile de solvabilitate pentru asigurători.
Dar guvernul a declarat că nu va exista niciun foc de reglementări, deoarece își revizuiește regulile financiare, o asigurare pe care parlamentarii din Camera Lorzilor au salutat-o în raportul lor.
Firmele financiare ar dori ca noul forum, care va fi pentru discuții regulate, informale între autoritățile de reglementare, să includă și consultări oficiale cu industria.
„Guvernul ar trebui să se consulte periodic pentru a se asigura că reprezintă interesele și prioritățile sectorului serviciilor financiare din Marea Britanie în cadrul dialogului”, se arată în raportul Camerei Lorzilor.
„Modificările ar trebui să fie transparente și concepute pentru a spori atractivitatea și competitivitatea sectorului serviciilor financiare din Marea Britanie”, a spus acesta.
Serviciile financiare au contribuit cu 132 miliarde de lire sterline (182 miliarde de dolari) la economia britanică în 2019, cu o treime din exporturi către UE.
Sursa: Financiarul.ro