Patru lucruri pe care le poți face pentru bugetul familiei tale în perioada imediat următoare

0

Anul 2020 a început cu vești îngrijorătoare referitoare la o epidemie ce părea să se extindă cu repeziciune în China centrală. China era departe însă, iar majoritatea noastră ne-am continuat viețile, făcând planuri de vacanță sau de achiziții importante. Printre acestea – casa nouă la care visam demult, ce implica un credit ipotecar (Prima Casă sau obișnuit, în funcție de condițiile în care ne încadram).

Am început prin a economisi un avans, interesându-ne de condițiile unui credit pentru casă. Viața își urma cursul firesc însă – și totul a decurs normal până undeva la sfârșitul lui februarie au început să apară vești îngrijorătoare și din Italia.

Italia, cu o comunitate importantă de români, dintre care mulți și-au dorit automat să se întoarcă acasă. Am oferit mărțișoare și ne-am bucurat de începutul primăverii, însă mulți dintre noi începeam să înțelegem că această criză medicală pe care nimeni nu o prevedea la început de an va ajunge să afecteze și România.

În acest moment, situația din România este mai bună decât cea din multe state europene. Dar, așa cum am avut ocazia deja să vedem în cazul Italiei, Spaniei sau Franței, lucrurile pot lua rapid o turnură defavorabilă.

Dincolo de criza medicală însă, parcurgem o perioadă delicată și din punct de vedere economic. Multe dintre firme aleg să reducă numărul angajaților sau numărul de ore pe care aceștia îl lucrează – sau merg spre soluția șomajului tehnic. Specialiștii vorbesc și despre o perioadă de recesiune sau chiar criză economică, ce ar putea urma acestei crize medicale unice în ultimii ani.

Fie că veniturile familiei tale au fost deja afectate în această perioadă sau acest lucru nu s-a întâmplat încă, este un bun moment să analizezi bugetul familiei. Totul pentru a lua câteva măsuri simple, dar eficiente, care să te ajute să treci peste această perioadă și să fii cât mai puțin afectat.

  1. Fă-ți un buget pe care să îl respecți și încearcă să suplimentezi fondul de rezervă

Un buget te va ajuta să ții o evidență strictă a veniturilor, dar și a cheltuielilor, semnalându-ți dacă și unde sunt probleme. Mai ales într-o perioadă de incertitudine, bugetul te va ajuta să înțelegi mai bine care este situația familiei tale.

Ideal ar fi să ai deja un fond de rezervă pe care să îl suplimentezi în perioada următoare, în măsura posibilului. Veniturile au scăzut în ultima perioadă pentru mulți dintre români – specialiștii prognozând că trendul se va menține. Dacă veniturile tale nu au fost afectate în această perioadă, îți vei mulțumi mai târziu dacă vei reuși să suplimentezi rezervele, chiar și cu sume mici de bani în fiecare lună.

  1. Fă-ți un plan pentru creditele în derulare – ipotecare sau de nevoi personale

Mulți dintre noi avem credite în derulare. Fie că ai un credit Prima Casă sau un credit ipotecar obișnuit, un credit de nevoi personale sau un descoperit de card, este momentul să faci o analiză serioasă a fiecărui împrumut în parte.

Care este rata lunară pe care o plătești? Poți achita un pic mai mult acum, dacă veniturile tale nu au avut încă de suferit? Ai o variantă de back-up, în cazul în care lucrurile nu decurg așa cum îți dorești? Poate vei apela la prieteni sau rude ce își permit să te ajute sau poți ajusta cheltuielile corespunzător.

O variantă este și cererea directă adresată băncii la care ai creditul ipotecar sau de nevoi personale. Aceasta va analiza situația ta și îți va propune o soluție care să te ajute să treci cât mai bine peste perioadă.

  1. Analizează cu atenție oportunitatea unor noi credite

În perioadele de incertitudine, e bine să analizezi atent dacă este sau nu cazul să accesezi un credit nou. Sunt cazuri în care nu ai de ales, dar înainte este bine să te gândești dacă nu ai și alte soluții. Putem rezolva probleme financiare de moment prin reducerea cheltuielilor în anumite cazuri.

Alteori, refinanțarea unui credit ne va ajuta să trecem peste o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Oricare este decizia ta, e bine să o iei după ce analizezi atent toate opțiunile pe care le ai.

  1. Analizează sursele de venit ale întregii familii

În doar câteva săptămâni, mulți dintre români au intrat în șomaj tehnic sau chiar și-au pierdut joburile. Firmele din HORECA, cele de evenimente sau publicitate sunt deja afectate serios de pandemia COVID-19. Posibil să urmeze și altele, dacă situația își va continua trendul negativ.

De aceea, e important să faci o analiză atentă a veniturilor familiei și a modului în care acestea pot fi afectate de situația actuală.

Aveți joburi solide, puțin probabil să fie afectate de evenimentele actuale? Lucrați într-un sector care nu are de suferit, cel puțin pentru moment? Ce credeți că se va întâmpla în viitor. E dificil să facem previziuni, dar unele lucruri pot fi anticipate. Dacă, de exemplu, compania unde lucrezi își reduce activitatea, nu mai are clienți noi și primește, în schimb, cereri de rezilieri de contracte, lucrurile nu arată prea bine.

Evident, dacă în această perioadă erai în căutarea unui job nou, poate că e o idee mai bună să îl păstrezi pe cel actual, mai ales dacă este în sectoare mai puțin afectate de pandemia COVID-19.

****

Traversăm o perioadă dificilă, pe care puțini dintre noi au anticipat-o. O abordare calmă, cu optimism realist, o analiză cât mai atentă a situației și un plan personal de acțiune ne vor ajuta, cu siguranță, să o depășim.

Citește și