Cultură

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Cetateanul Lugoj

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj organizeză, în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016, expoziţia temporară – Personalități culturale lugojene – Ioan Vidu (1863-1931) și Dimitrie Stan (1906-1968). Manifestarea este prilejuită de comemorarea a 85 de ani de la moartea celui supranumit „doinitorului Banatului”-  Ioan Vidu şi, în egală măsură, de aniversarea a 110 ani de la naşterea dirijorului Dimitrie Stan, de numele lor legându-se istoria muzicii corale bănăţene, vreme de peste jumătate de secol.

Compozitor al spiritualităţii tradiţionale bănăţene, al ritmului exuberant al acestei lumi pitoreşti, I.Vidu oferă  proba măiestriei sale artistice prin realizarea celebrei Ana Lugojana – o valoare incontestabilă a muzicii româneşti.

„Interesul aparte pentru folclorul bănăţean al compozitorului, este ilustrat în expoziţia noastră prin prezenţa culegerilor de folclor (manuscris) realizate de Vidu la sfârşitul secolului al XIX –lea. Am expus, de asemenea, diploma obţinută de I.Vidu la absolvirea studiilor de canto ale Conservatorului din Iaşi (1890-1891). Vizitatorii pot admira fotografii de epocă şi documente ce atestă excepţionalele succese pe care le-a obţinut în numeroasele sale turnee. Am ilustrat şi activitatea sa gazetărească, reuşitele sale pamflete (aflate în manuscris în patrimoniul muzeului), pe teme politice sau şcolare. La fel de bine reprezentată în expoziţia noastră este creaţia muzicală religioasă a compozitorului, bazată pe cântarea bisericească de strană din Banat”, a declarat Daciana Vuia, organizator.

Născut la Lugoj (27 iulie 1906), Dimitrie Stan a avut şansa de a fi fost instruit şi sprijinit în afirmarea talentului muzical de către profesorul său, Ion Vidu. Este absolvent al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, fiind studentul preferat al prof. D. G. Kiriac. La dezvoltarea sa muzicală vor contribui C-tin Brăiloiu şi George Enescu.

„Am ilustrat în expoziţia temporară a muzeului nostru, prin fotografii de epocă sau articole din presă, revenirea în 1940 a lui D.Stan în oraşul natal şi momentul preluării de la Filaret Barbu a conducerii celebrului cor al Reuniunii Române de Cântări şi Muzică ce purta acum un nume emblematic – Ion Vidu, cor în care activase în anii de şcoală şi pe care îl va dirija aproape trei decenii, până în ultimul an de viaţă. Un moment important în istoria corului a fost programul comemorativ din  1956, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la moartea lui Ion Vidu, moment ce se regăseşte prin numeroase exponate în vitrinele muzeului, a mai adăugat Daciana Vuia.

La împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea corului (1810-1960), D. Stan a fost distins cu titlul de Artist emerit, iar ansamblul cu Ordinul Muncii clasa I, ambele distincţii putând fi descoperite de vizitatori în cadrul expoziţiei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

E ziua lui Eminescu. Ce a făcut poetul, la Lugoj, în urmă cu aproape 150 de ani

Cetateanul15 ianuarie 2017

Invitaţie la teatru. Actorii lugojeni încep anul cu „Hangiţa”

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Ucrainienii şi sârbii din zona Lugojului sărbătoresc Crăciunul

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Biserica și credincioșii, deranjați de spectacolul rock de Revelion:“Din biserică se auzeau grohăiturile unora care cântau la festival”

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Lugojul, cel mai slab spectacol de Revelion dintre oraşele din vestul ţării. Cântă o trupă anonimă din Ungaria

Daniel Groza28 decembrie 2016

Astăzi e Sfântul Ştefan. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

Cetateanul27 decembrie 2016

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj să sărbătorească 250 de ani de existenţă a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”

Daniel Groza23 decembrie 2016

TEN TV are program special de Crăciun. Vezi ce emisiuni și filme difuzează

Cetateanul22 decembrie 2016

Făgetul dă clasă Lugojului! Un bulz de 30 de metri şi peste 150 de artişti cu ocazia Târgului de Crăciun

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Să arătăm că ne pasă! Concert caritabil la English Pub pentru copiii de la Centrul „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Spectacol aniversar al Ansamblului “Lugojana”! 25 de ani de activitate festivalieră la Lugoj şi în întreaga lume

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Concert extraordinar de Crăciun al Corului „Ion Vidu” la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj

Iasmina Olariu13 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: