Autoliv Lugoj

Cultură

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Business Strategist

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj organizeză, în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016, expoziţia temporară – Personalități culturale lugojene – Ioan Vidu (1863-1931) și Dimitrie Stan (1906-1968). Manifestarea este prilejuită de comemorarea a 85 de ani de la moartea celui supranumit „doinitorului Banatului”-  Ioan Vidu şi, în egală măsură, de aniversarea a 110 ani de la naşterea dirijorului Dimitrie Stan, de numele lor legându-se istoria muzicii corale bănăţene, vreme de peste jumătate de secol.

Compozitor al spiritualităţii tradiţionale bănăţene, al ritmului exuberant al acestei lumi pitoreşti, I.Vidu oferă  proba măiestriei sale artistice prin realizarea celebrei Ana Lugojana – o valoare incontestabilă a muzicii româneşti.

„Interesul aparte pentru folclorul bănăţean al compozitorului, este ilustrat în expoziţia noastră prin prezenţa culegerilor de folclor (manuscris) realizate de Vidu la sfârşitul secolului al XIX –lea. Am expus, de asemenea, diploma obţinută de I.Vidu la absolvirea studiilor de canto ale Conservatorului din Iaşi (1890-1891). Vizitatorii pot admira fotografii de epocă şi documente ce atestă excepţionalele succese pe care le-a obţinut în numeroasele sale turnee. Am ilustrat şi activitatea sa gazetărească, reuşitele sale pamflete (aflate în manuscris în patrimoniul muzeului), pe teme politice sau şcolare. La fel de bine reprezentată în expoziţia noastră este creaţia muzicală religioasă a compozitorului, bazată pe cântarea bisericească de strană din Banat”, a declarat Daciana Vuia, organizator.

Născut la Lugoj (27 iulie 1906), Dimitrie Stan a avut şansa de a fi fost instruit şi sprijinit în afirmarea talentului muzical de către profesorul său, Ion Vidu. Este absolvent al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, fiind studentul preferat al prof. D. G. Kiriac. La dezvoltarea sa muzicală vor contribui C-tin Brăiloiu şi George Enescu.

„Am ilustrat în expoziţia temporară a muzeului nostru, prin fotografii de epocă sau articole din presă, revenirea în 1940 a lui D.Stan în oraşul natal şi momentul preluării de la Filaret Barbu a conducerii celebrului cor al Reuniunii Române de Cântări şi Muzică ce purta acum un nume emblematic – Ion Vidu, cor în care activase în anii de şcoală şi pe care îl va dirija aproape trei decenii, până în ultimul an de viaţă. Un moment important în istoria corului a fost programul comemorativ din  1956, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la moartea lui Ion Vidu, moment ce se regăseşte prin numeroase exponate în vitrinele muzeului, a mai adăugat Daciana Vuia.

La împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea corului (1810-1960), D. Stan a fost distins cu titlul de Artist emerit, iar ansamblul cu Ordinul Muncii clasa I, ambele distincţii putând fi descoperite de vizitatori în cadrul expoziţiei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Toaca la Lugoj, ediţia a şaptea

Gabriel Iosa22 martie 2017

[VIDEO] Scandal între primărie, teatru şi asociaţia FOA! Profesorii, acuzaţi de primar că bagă bani în buzunar după bunul plac

Gabriel Iosa17 martie 2017

Într-un sat de lângă Lugoj ruga se înlocuieşte cu Festivalul Fasolei! Programul rugilor de Paşte

Gabriel Iosa15 martie 2017

Maghiarii din Lugoj sunt în sărbătoare. Ce manifestări au loc astăzi

Daniel Groza15 martie 2017

Proiectul Lidl se blochează! Nu se mişcă nicio cărămidă din cazarma Lugojului fără aprobarea ministerului

Gabriel Iosa14 martie 2017

Statuia tenorului Traian Grosavescu din Timișoara așteaptă de jumătate de secol să fie inaugurată

Cetateanul14 martie 2017

Spectacol folcloric în centrul Făgetului, cu ocazia zilei de 8 martie

Cetateanul7 martie 2017

Dansatorii şi soliştii Ansamblului “Lugojana”, spectacol deosebit de Dragobete

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Doi americani concertează la Lugoj într-un eveniment marca English Pub, de Ziua Îndrăgostiţilor

Gabriel Iosa9 februarie 2017

Primarul Boldea, în conflict cu angajaţii Muzeului de Istorie! “Au salarii între 15 şi 50 de milioane şi nu fac nimic”

Daniel Groza2 februarie 2017
muzeu Lugoj

Colecţiile Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj sunt în pericol. Clădirea a stat toată iarna fără căldură

Daniel Groza1 februarie 2017

[FOTO] Peste 100 de tineri au încins o horă la Lugoj în cinstea Unirii Principatelor Române

Gabriel Iosa24 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: