Cultură

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Autoliv

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj organizeză, în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016, expoziţia temporară – Personalități culturale lugojene – Ioan Vidu (1863-1931) și Dimitrie Stan (1906-1968). Manifestarea este prilejuită de comemorarea a 85 de ani de la moartea celui supranumit „doinitorului Banatului”-  Ioan Vidu şi, în egală măsură, de aniversarea a 110 ani de la naşterea dirijorului Dimitrie Stan, de numele lor legându-se istoria muzicii corale bănăţene, vreme de peste jumătate de secol.

Compozitor al spiritualităţii tradiţionale bănăţene, al ritmului exuberant al acestei lumi pitoreşti, I.Vidu oferă  proba măiestriei sale artistice prin realizarea celebrei Ana Lugojana – o valoare incontestabilă a muzicii româneşti.

„Interesul aparte pentru folclorul bănăţean al compozitorului, este ilustrat în expoziţia noastră prin prezenţa culegerilor de folclor (manuscris) realizate de Vidu la sfârşitul secolului al XIX –lea. Am expus, de asemenea, diploma obţinută de I.Vidu la absolvirea studiilor de canto ale Conservatorului din Iaşi (1890-1891). Vizitatorii pot admira fotografii de epocă şi documente ce atestă excepţionalele succese pe care le-a obţinut în numeroasele sale turnee. Am ilustrat şi activitatea sa gazetărească, reuşitele sale pamflete (aflate în manuscris în patrimoniul muzeului), pe teme politice sau şcolare. La fel de bine reprezentată în expoziţia noastră este creaţia muzicală religioasă a compozitorului, bazată pe cântarea bisericească de strană din Banat”, a declarat Daciana Vuia, organizator.

Născut la Lugoj (27 iulie 1906), Dimitrie Stan a avut şansa de a fi fost instruit şi sprijinit în afirmarea talentului muzical de către profesorul său, Ion Vidu. Este absolvent al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, fiind studentul preferat al prof. D. G. Kiriac. La dezvoltarea sa muzicală vor contribui C-tin Brăiloiu şi George Enescu.

„Am ilustrat în expoziţia temporară a muzeului nostru, prin fotografii de epocă sau articole din presă, revenirea în 1940 a lui D.Stan în oraşul natal şi momentul preluării de la Filaret Barbu a conducerii celebrului cor al Reuniunii Române de Cântări şi Muzică ce purta acum un nume emblematic – Ion Vidu, cor în care activase în anii de şcoală şi pe care îl va dirija aproape trei decenii, până în ultimul an de viaţă. Un moment important în istoria corului a fost programul comemorativ din  1956, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la moartea lui Ion Vidu, moment ce se regăseşte prin numeroase exponate în vitrinele muzeului, a mai adăugat Daciana Vuia.

La împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea corului (1810-1960), D. Stan a fost distins cu titlul de Artist emerit, iar ansamblul cu Ordinul Muncii clasa I, ambele distincţii putând fi descoperite de vizitatori în cadrul expoziţiei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Cetateanul25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Cetateanul24 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Cetateanul19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Cetateanul18 mai 2017

Cum se schimbă sala de spectacole a Teatrului “Traian Grozavescu” din Lugoj. Ce lucrări se vor executa în această vară

Cetateanul16 mai 2017
muzeu Lugoj

Noaptea Muzeelor, marcată şi la Lugoj. Ce vor putea vedea cei care vor vizita muzeul lugojean

Cetateanul15 mai 2017

Seară vieneză la Lugoj. Treizeci de elevi pot să primească bilete gratis

Cetateanul13 mai 2017

140 de concurenţi din întreaga ţara se întâlnesc la Lugoj, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”

Cetateanul11 mai 2017

Primarului nu-i plac costumele verzi, pe care şi le-au cumpărat dansatorii lugojeni. Le-a mai dat 40.000 de lei ca să-şi schimbe ţinuta

Cetateanul10 mai 2017

Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” participă la Festivalul Naţional de teatru de la Roman

Cetateanul9 mai 2017

Începe la Timişoara, cea de-a XXXI-a sesiune Helion, cel mai important brand al literaturii SF din România

Cetateanul5 mai 2017

VIDEO – Premiera Gardienii Galaxiei 2 ajunge şi la Cinema Bela Lugosi

Cetateanul2 mai 2017
%d blogeri au apreciat: