Pesta Porcină Africană evoluează în 264 de localităţi din 28 de judeţe

0

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 264 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 762 de focare, dintre care 12 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A, iar în alte 6 judeţe există doar cazuri la mistreţi.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis marţi AGERPRES, numărul focarelor active se află în scădere faţă de precedenta actualizare a situaţiei, din 26 noiembrie, când au fost raportate 792 de focare în 260 de localităţi, din 26 de judeţe.

Cele mai multe focare active de PPA se află în judeţele Giurgiu – 243 de focare (dintre care 5 focare exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A) şi 297 de cazuri la mistreţi şi Teleorman – 223 de focare în gospodăriile populaţiei şi 537 de cazuri la mistreţi.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 540.216 de porci afectaţi de boală şi există 2.357 de cazuri la mistreţi.

Conform datelor ANSVSA, în total au fost stinse 2.065 de focare, cele mai multe – 586 – în judeţul Tulcea (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), 177 de focare în judeţul Brăila (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 175 de focare în judeţul Dolj.

Până la data de 3 decembrie, au fost despăgubiţi 13.684 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 330,472 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, menţionează ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Sursa: News24.ro.

Citește și