Petrolul rămâne stabil după vânzare, dar carantinările europene afectează perspectivele de recuperare a cererii

0

Petrolul s-a menținut luni, deoarece speranțele pentru o creștere a cererii la sfârșitul acestui an au ajutat vânzările generale de săptămâna trecută, dar prețurile au rămas sub presiune, deoarece noile carantinări europene au făcut ca o recuperare rapidă să pară mai puțin probabilă.

Petrolul brut Brent a încheiat sesiunea cu 9 cenți sau 0,1% la 64,62 dolari pe baril, în timp ce petrolul SUA pentru livrare în aprilie a scăzut cu 13 cenți, sau 0,2%, pentru a se stabili la 61,55 dolari pe baril.

„Petrolul (a avut) cea mai proastă săptămână din acest an, din moment ce îngrijorările cresc din cauza exploziei cazurilor de COVID-19 în toată Europa”, a declarat banca olandeză ING într-o notă.

„Acest lucru vine într-un moment în care există semne clare de slăbiciune pe piața fizică a petrolului.”

Piețele fizice au fost supuse presiunii, pe măsură ce rafinăriile din întreaga lume, inclusiv China și Statele Unite, încep activități de întreținere.

Sezonul de întreținere a rafinăriilor chineze se apropie de vârf în luna mai și începe să se reducă în iunie, au spus comercianții, privând unele categorii brute, cum ar fi cele din Africa de Vest, de principala lor piață de desfacere.

Aproape o treime dintre francezi au intrat sâmbătă într-o carantină de o lună, în timp ce Germania intenționează să își extindă carantina pentru cea de-a cincea lună, potrivit unui proiect de propunere.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a avertizat luni că al treilea val de infecții cu COVID-19 care traversează Europa ar putea fi îndreptat spre Marea Britanie.

„Campaniile de vaccinare nu au fost atât de rapide pe cât spera piața și, prin urmare, acest lucru va avea un efect asupra redresării cererii de petrol, care la rândul său dăunează prețurilor”, a declarat Louise Dickson, analist al piețelor de petrol la Rystad Energy.

În timp ce o redresare economică amplă rămâne evazivă, directorul executiv al Saudi Aramco, Amin Nasser, a fost optimist în ceea ce privește perspectivele pe termen lung pentru principalul exportator mondial de petrol.

Duminică, Nasser a declarat că cererea globală de petrol este pe cale să ajungă la 99 de milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul anului 2021.

„Deși cred că cererea se va îmbunătăți în continuare pe măsură ce mai multe economii ușurează restricțiile de călătorie în următoarele luni, impactul acestora va fi compensat într-o oarecare măsură de creșterea ofertei de petrol”, a spus Fawad Razaqzada, analist de piață la ThinkMarkets. 

Sursa: News24.ro.

Citește și