Prețurile petrolului au scăzut marți, extinzând scăderile la trei zile consecutive, întrucât stocurile în creștere din Statele Unite au adăugat riscurile unei recuperări a cererii după ce țări, inclusiv Germania și Franța, au oprit vaccinările COVID-19.
Brentul brut a scăzut cu 69 de cenți, sau 1%, la 68,19 dolari, după ce a scăzut cu 0,5% luni. Țițeiul american a scăzut cu 69 de cenți, sau 1,1%, la 64,70 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 0,3% în sesiunea precedentă.
Germania, Franța și Italia intenționează să suspende vaccinările cu dozele AstraZeneca PLC COVID-19, după ce s-au dezvăluit rapoarte de posibile efecte secundare grave, deși Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu există o legătură stabilită cu vaccinul.
Aceste mișcări adâncesc îngrijorarea cu privire la un ritm lent de vaccinări în regiune, ceea ce poate întârzia orice redresare economică de la pandemie într-una dintre cele mai afectate zone.
Pandemia a eviscerat cererea de petrol, dar prețurile s-au redresat la nivelurile de dinainte de criza mondială a sănătății, doar pentru a fi limitate, deoarece lansările de campanii de vaccinare au fost lente în majoritatea țărilor.
În Statele Unite, stocurile cresc, de asemenea, din cauza „marelui îngheț” de luna trecută, care a oprit operațiunile de rafinare și care încă mai au nevoie de timp pentru a-și reveni pe deplin.
„Prețurile sunt presate de așteptările că furtuna de iarnă de luna trecută din Texas ar putea continua să stimuleze stocurile brute”, a spus Avtar Sandu, senior manager de mărfuri la Phillip Futures din Singapore.
American Petroleum Institute, un grup industrial, va raporta nivelurile de stocuri brute, urmate de cifre oficiale de la Departamentul Energiei miercuri, analiștii așteptând încă o săptămână de câștig.
Stocurile brute au crescut cu 12,8 milioane de barili în săptămâna până la 5 martie, față de așteptările analiștilor pentru o creștere mai mică de 1 milion de barili.
Sursa: Financiarul.ro