Actualitate

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Cetateanul Lugoj

Piața agro-alimentară „Timișul” din Lugoj este plină de legume și fructe, ca și cum cornul abundenței s-ar fi revărsat asupra orașului. La acest belșug contribuie nu numai producătorii autohtoni, dar și cei veniți din alte colțuri ale țării. Oltenii și produsele lor au invadat piața lugojeană.

„Vin în piața de la Lugoj de vreo 10 ani. Eu sunt din Tunarii Vechi, comuna Poiana Mare, județul Dolj. E cale lungă până acasă, aproape 300 de kilometri. Soțul meu e cu aprovizionarea. Uneori îl însoțesc și eu, dar timp de patru luni le petrecem aici, la Lugoj. Dormim în mașină. E grea viața de comerciant producător. În celelalte luni ale anului muncim acasă la pământ. Ne producem singuri răsadurile din semințe. Nu dăm cu chimicale, pentru că sunt scumpe. Avem vite de la care obținem bălegarul și îl folosim ca îngrășământ. Concurența este mare și uneori producătorii locali ne acuză că folosim chimicale, dar nu este adevărat. Prin mai aducem varză, apoi continuăm cu roșii, ardei, castraveți și ce mai avem prin grădină. La sfârșitul lunii august, plecăm acasă, unde pregătim producția pentru anul viitor. Ne-am obișnuit la Lugoj, avem clientela noastră, așa că anul viitor vom reveni cu siguranță”, spune Dorina Pastacă, producător de legume și fructe.

În piața agro-alimentară de la Lugoj își vând produsele aproximativ 50 de familii din împrejurimile comunei Poiana Mare, județul Dolj.

„Vin la Lugoj de vreo șapte sau opt ani. Sunt din comuna Poiana Mare și mai bine de două luni pe an vindem produse pe piața din Lugoj. Nu întotdeauna prețurile sunt cele pe care le dorim noi, dar în general, lucrurile merg bine. E destul de greu să faci comerț în astfel de condiții. Dormim în mașină, e foarte cald și în hală și afară, dar asta este sursa noastră de existență și nu avem de ales. Lugojul este un oraș liniștit și nu am avut probleme nici cu oamenii nici cu autoritățile locului”, spune Rodica Veloiu, producător din Dolj.

Munți de lubeniță și pepeni stau aliniați în piața de lângă autogară. Produsele din sudul țări constituie o concurență serioasă producătorilor din zona Lugojului.

„De peste 30 de ani, vând pepeni și lubeniță la Lugoj. Sunt din comuna Cușmir, județul Mehedinți și vânzarea merge mulțumitor. După cum vedeți, piața e plină. Pepenele cu miez galben sau verde are un parfum deosebit. Lubenița e coaptă și dulce, afară este cald, așa că produsele sunt căutate”, spune Cornel Raicu, producător din Mehedinți.

Producătorii autohtoni consideră că sunt supuși unei concurențe neloiale și că invazia oltenilor ar trebui stopată de către autorități.

„Concurența oltenilor ne afectează. O consider neloială. Ei vin în luna mai cu prețuri mari și pe când se coc legumele noastre de grădină, ei scad prețurile. Marfa noastră este superioară din punct de vedere calitativ. Nu se compară o roșie de grădină cu cea crescută în solar, dar clientul când le vede crăpate nu le cumpără. Lumea a uitat cum arată o roșie adevărată și care este gustul ei. Și ar mai fi ceva. Și eu sunt olteancă. Am venit demult în Banat, dar nu-mi amintesc să se fi copt roșiile la mama acasă, așa timpuriu. În mod sigur, coacerea este forțată. Am auzit că la Băile Herculane nu este permisă intrarea producătorilor veniți din alte zone. Primăria din Lugoj ar trebui să ne protejeze și pe noi, după exemplul lor”, spune Ileana, producător comerciant din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

“Split”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

Ivan Guidea face senzaţie în Germania. Luptătorul de la CSM a învins un rus în finala din Bundesliga

Alina Damian16 ianuarie 2017

Bestie cu chip de om! Bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj, încarcerat după ce şi-a supus nepoata minoră la perversiuni sexuale

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Beat şi fără permis, a plecat la plimbare pe străzile din Lugoj

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

[FOTO] O maşină a ars în miez de noapte la Coşteiu! Pagubele se ridică la mii de euro

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Valutist din piaţa din Lugoj, lăsat fără o sumă uriaşă de bani de către jandarmi după o razie

Gabriel Iosa14 ianuarie 2017

Nouă dată de deschidere pentru cei 15 kilometri de autostradă Lugoj-Deva! Anunţul a fost făcut de ministrul Cuc

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: