Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Piața agro-alimentară „Timișul” din Lugoj este plină de legume și fructe, ca și cum cornul abundenței s-ar fi revărsat asupra orașului. La acest belșug contribuie nu numai producătorii autohtoni, dar și cei veniți din alte colțuri ale țării. Oltenii și produsele lor au invadat piața lugojeană.

„Vin în piața de la Lugoj de vreo 10 ani. Eu sunt din Tunarii Vechi, comuna Poiana Mare, județul Dolj. E cale lungă până acasă, aproape 300 de kilometri. Soțul meu e cu aprovizionarea. Uneori îl însoțesc și eu, dar timp de patru luni le petrecem aici, la Lugoj. Dormim în mașină. E grea viața de comerciant producător. În celelalte luni ale anului muncim acasă la pământ. Ne producem singuri răsadurile din semințe. Nu dăm cu chimicale, pentru că sunt scumpe. Avem vite de la care obținem bălegarul și îl folosim ca îngrășământ. Concurența este mare și uneori producătorii locali ne acuză că folosim chimicale, dar nu este adevărat. Prin mai aducem varză, apoi continuăm cu roșii, ardei, castraveți și ce mai avem prin grădină. La sfârșitul lunii august, plecăm acasă, unde pregătim producția pentru anul viitor. Ne-am obișnuit la Lugoj, avem clientela noastră, așa că anul viitor vom reveni cu siguranță”, spune Dorina Pastacă, producător de legume și fructe.

În piața agro-alimentară de la Lugoj își vând produsele aproximativ 50 de familii din împrejurimile comunei Poiana Mare, județul Dolj.

„Vin la Lugoj de vreo șapte sau opt ani. Sunt din comuna Poiana Mare și mai bine de două luni pe an vindem produse pe piața din Lugoj. Nu întotdeauna prețurile sunt cele pe care le dorim noi, dar în general, lucrurile merg bine. E destul de greu să faci comerț în astfel de condiții. Dormim în mașină, e foarte cald și în hală și afară, dar asta este sursa noastră de existență și nu avem de ales. Lugojul este un oraș liniștit și nu am avut probleme nici cu oamenii nici cu autoritățile locului”, spune Rodica Veloiu, producător din Dolj.

Munți de lubeniță și pepeni stau aliniați în piața de lângă autogară. Produsele din sudul țări constituie o concurență serioasă producătorilor din zona Lugojului.

„De peste 30 de ani, vând pepeni și lubeniță la Lugoj. Sunt din comuna Cușmir, județul Mehedinți și vânzarea merge mulțumitor. După cum vedeți, piața e plină. Pepenele cu miez galben sau verde are un parfum deosebit. Lubenița e coaptă și dulce, afară este cald, așa că produsele sunt căutate”, spune Cornel Raicu, producător din Mehedinți.

Producătorii autohtoni consideră că sunt supuși unei concurențe neloiale și că invazia oltenilor ar trebui stopată de către autorități.

„Concurența oltenilor ne afectează. O consider neloială. Ei vin în luna mai cu prețuri mari și pe când se coc legumele noastre de grădină, ei scad prețurile. Marfa noastră este superioară din punct de vedere calitativ. Nu se compară o roșie de grădină cu cea crescută în solar, dar clientul când le vede crăpate nu le cumpără. Lumea a uitat cum arată o roșie adevărată și care este gustul ei. Și ar mai fi ceva. Și eu sunt olteancă. Am venit demult în Banat, dar nu-mi amintesc să se fi copt roșiile la mama acasă, așa timpuriu. În mod sigur, coacerea este forțată. Am auzit că la Băile Herculane nu este permisă intrarea producătorilor veniți din alte zone. Primăria din Lugoj ar trebui să ne protejeze și pe noi, după exemplul lor”, spune Ileana, producător comerciant din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

lidl_logistic_center

E oficial! În ce zi se deschide centrul logistic Lidl în valoare de 20.000.000 de euro

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
3

Prezervativ folosit găsit în baia Şcolii Creştine „Harul” din Lugoj de o mămică! Femeia a pus poza pe Facebook

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
Cristian Blidar, victima tentativei de omor de la Traian Vuia

Instanţa i-a luat toporul! Ciomăgarul din Traian Vuia merge după gratii şi are de plătit zeci de mii de euro despăgubiri

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016