Actualitate

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Autoliv

Piața agro-alimentară „Timișul” din Lugoj este plină de legume și fructe, ca și cum cornul abundenței s-ar fi revărsat asupra orașului. La acest belșug contribuie nu numai producătorii autohtoni, dar și cei veniți din alte colțuri ale țării. Oltenii și produsele lor au invadat piața lugojeană.

„Vin în piața de la Lugoj de vreo 10 ani. Eu sunt din Tunarii Vechi, comuna Poiana Mare, județul Dolj. E cale lungă până acasă, aproape 300 de kilometri. Soțul meu e cu aprovizionarea. Uneori îl însoțesc și eu, dar timp de patru luni le petrecem aici, la Lugoj. Dormim în mașină. E grea viața de comerciant producător. În celelalte luni ale anului muncim acasă la pământ. Ne producem singuri răsadurile din semințe. Nu dăm cu chimicale, pentru că sunt scumpe. Avem vite de la care obținem bălegarul și îl folosim ca îngrășământ. Concurența este mare și uneori producătorii locali ne acuză că folosim chimicale, dar nu este adevărat. Prin mai aducem varză, apoi continuăm cu roșii, ardei, castraveți și ce mai avem prin grădină. La sfârșitul lunii august, plecăm acasă, unde pregătim producția pentru anul viitor. Ne-am obișnuit la Lugoj, avem clientela noastră, așa că anul viitor vom reveni cu siguranță”, spune Dorina Pastacă, producător de legume și fructe.

În piața agro-alimentară de la Lugoj își vând produsele aproximativ 50 de familii din împrejurimile comunei Poiana Mare, județul Dolj.

„Vin la Lugoj de vreo șapte sau opt ani. Sunt din comuna Poiana Mare și mai bine de două luni pe an vindem produse pe piața din Lugoj. Nu întotdeauna prețurile sunt cele pe care le dorim noi, dar în general, lucrurile merg bine. E destul de greu să faci comerț în astfel de condiții. Dormim în mașină, e foarte cald și în hală și afară, dar asta este sursa noastră de existență și nu avem de ales. Lugojul este un oraș liniștit și nu am avut probleme nici cu oamenii nici cu autoritățile locului”, spune Rodica Veloiu, producător din Dolj.

Munți de lubeniță și pepeni stau aliniați în piața de lângă autogară. Produsele din sudul țări constituie o concurență serioasă producătorilor din zona Lugojului.

„De peste 30 de ani, vând pepeni și lubeniță la Lugoj. Sunt din comuna Cușmir, județul Mehedinți și vânzarea merge mulțumitor. După cum vedeți, piața e plină. Pepenele cu miez galben sau verde are un parfum deosebit. Lubenița e coaptă și dulce, afară este cald, așa că produsele sunt căutate”, spune Cornel Raicu, producător din Mehedinți.

Producătorii autohtoni consideră că sunt supuși unei concurențe neloiale și că invazia oltenilor ar trebui stopată de către autorități.

„Concurența oltenilor ne afectează. O consider neloială. Ei vin în luna mai cu prețuri mari și pe când se coc legumele noastre de grădină, ei scad prețurile. Marfa noastră este superioară din punct de vedere calitativ. Nu se compară o roșie de grădină cu cea crescută în solar, dar clientul când le vede crăpate nu le cumpără. Lumea a uitat cum arată o roșie adevărată și care este gustul ei. Și ar mai fi ceva. Și eu sunt olteancă. Am venit demult în Banat, dar nu-mi amintesc să se fi copt roșiile la mama acasă, așa timpuriu. În mod sigur, coacerea este forțată. Am auzit că la Băile Herculane nu este permisă intrarea producătorilor veniți din alte zone. Primăria din Lugoj ar trebui să ne protejeze și pe noi, după exemplul lor”, spune Ileana, producător comerciant din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Lugojean, evadat din Spania, prins la Timişoara! Individul, extrem de periculos, avea de executat 15 ani de închisoare

Daniel Groza26 mai 2017

Invitaţie la plimbare pe bicicletă, pe un traseu de 30 de kilometri în zona Lugojului

Cetateanul26 mai 2017

Puteţi să ajutaţi spitalul lugojean dacă mergeţi la un spectacol folcloric

Daniel Groza26 mai 2017

Tânărul bătut de ţigani: “Au sunat-o pe mătuşa mea, să-mi retrag plângerea, că ne omoară”

Cetateanul26 mai 2017

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017
%d blogeri au apreciat: