Autoliv Lugoj

Actualitate

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Piața agro-alimentară „Timișul” din Lugoj este plină de legume și fructe, ca și cum cornul abundenței s-ar fi revărsat asupra orașului. La acest belșug contribuie nu numai producătorii autohtoni, dar și cei veniți din alte colțuri ale țării. Oltenii și produsele lor au invadat piața lugojeană.

„Vin în piața de la Lugoj de vreo 10 ani. Eu sunt din Tunarii Vechi, comuna Poiana Mare, județul Dolj. E cale lungă până acasă, aproape 300 de kilometri. Soțul meu e cu aprovizionarea. Uneori îl însoțesc și eu, dar timp de patru luni le petrecem aici, la Lugoj. Dormim în mașină. E grea viața de comerciant producător. În celelalte luni ale anului muncim acasă la pământ. Ne producem singuri răsadurile din semințe. Nu dăm cu chimicale, pentru că sunt scumpe. Avem vite de la care obținem bălegarul și îl folosim ca îngrășământ. Concurența este mare și uneori producătorii locali ne acuză că folosim chimicale, dar nu este adevărat. Prin mai aducem varză, apoi continuăm cu roșii, ardei, castraveți și ce mai avem prin grădină. La sfârșitul lunii august, plecăm acasă, unde pregătim producția pentru anul viitor. Ne-am obișnuit la Lugoj, avem clientela noastră, așa că anul viitor vom reveni cu siguranță”, spune Dorina Pastacă, producător de legume și fructe.

În piața agro-alimentară de la Lugoj își vând produsele aproximativ 50 de familii din împrejurimile comunei Poiana Mare, județul Dolj.

„Vin la Lugoj de vreo șapte sau opt ani. Sunt din comuna Poiana Mare și mai bine de două luni pe an vindem produse pe piața din Lugoj. Nu întotdeauna prețurile sunt cele pe care le dorim noi, dar în general, lucrurile merg bine. E destul de greu să faci comerț în astfel de condiții. Dormim în mașină, e foarte cald și în hală și afară, dar asta este sursa noastră de existență și nu avem de ales. Lugojul este un oraș liniștit și nu am avut probleme nici cu oamenii nici cu autoritățile locului”, spune Rodica Veloiu, producător din Dolj.

Munți de lubeniță și pepeni stau aliniați în piața de lângă autogară. Produsele din sudul țări constituie o concurență serioasă producătorilor din zona Lugojului.

„De peste 30 de ani, vând pepeni și lubeniță la Lugoj. Sunt din comuna Cușmir, județul Mehedinți și vânzarea merge mulțumitor. După cum vedeți, piața e plină. Pepenele cu miez galben sau verde are un parfum deosebit. Lubenița e coaptă și dulce, afară este cald, așa că produsele sunt căutate”, spune Cornel Raicu, producător din Mehedinți.

Producătorii autohtoni consideră că sunt supuși unei concurențe neloiale și că invazia oltenilor ar trebui stopată de către autorități.

„Concurența oltenilor ne afectează. O consider neloială. Ei vin în luna mai cu prețuri mari și pe când se coc legumele noastre de grădină, ei scad prețurile. Marfa noastră este superioară din punct de vedere calitativ. Nu se compară o roșie de grădină cu cea crescută în solar, dar clientul când le vede crăpate nu le cumpără. Lumea a uitat cum arată o roșie adevărată și care este gustul ei. Și ar mai fi ceva. Și eu sunt olteancă. Am venit demult în Banat, dar nu-mi amintesc să se fi copt roșiile la mama acasă, așa timpuriu. În mod sigur, coacerea este forțată. Am auzit că la Băile Herculane nu este permisă intrarea producătorilor veniți din alte zone. Primăria din Lugoj ar trebui să ne protejeze și pe noi, după exemplul lor”, spune Ileana, producător comerciant din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Lidl Lugoj îşi închide porţile pentru două zile, pentru a renova spaţiul comercial

Gabriel Iosa30 martie 2017

Tinerii din Timiş se pot implica în implementarea programelor care le sunt destinate în anii 2017-2021

Cetateanul30 martie 2017

Lugojeanul Cristea Cătălin, încă o colaborare de succes cu Oana Radu şi Eli, la piesa „Mă minţeai”

Gabriel Iosa29 martie 2017

BusinessMark: Conferința de resurse umane, „HR Business Strategist”, pentru prima dată la Timișoara (P)

Daniel Groza29 martie 2017

EXCLUSIV Notele deputatului „mitralieră” de la Facultatea de Medicină

Daniel Dancea28 martie 2017

Un elev din Lugoj, premiu naţional la concursul de Public Speaking

Gabriel Iosa28 martie 2017

Filme pe toate gustuile la Cinema Bela Lugosi, în weekend şi joia viitoare

Gabriel Iosa27 martie 2017

Un polițist din Lugoj care a lovit în mafia contrabandiștilor de țigări, în toptul celor mai buni polițiști din România

Gabriel Iosa27 martie 2017

INEDIT! La Lugoj poţi mânca Choco Kebab, un desert cu de toate după care îţi lasă gura apă

Gabriel Iosa27 martie 2017

Garda Lugojeană, mesaj dur pentru edilii oraşului! Cimitirul Eroilor a ajuns o groapă de gunoi

Daniel Groza23 martie 2017

UPDATE FOTO: Ce au ridicat poliţiştii de la tânărul din Coşteiu care vindea tutun pe internet

Gabriel Iosa22 martie 2017

EXCLUSIV „Făbricuță” de tutun în casa unui tânăr de lângă Lugoj. L-a dat de gol anunțul la mica publicitate

Daniel Dancea22 martie 2017
%d blogeri au apreciat: