Piața energiei este pe cale de a fi liberalizată. Ministrul Economiei a făcut declarațiile

0

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, dezvăluie că, momentul pentru liberalizarea pieței energiei este unul numai bun, ținând cont de prețul redus pe piețele europene. El dă vina pe opoziția unor operatori de pe această piață care vor să păstreze prețuri ridicate, cu toate că ei cumpără energia mai ieftin și mai spune că, autoritățile vor aplica prevederile Legii Concurenței, pentru a-i obliga pe furnizorii care nu fac acest lucru să își modifice ofertele.

„Faptul ca ei ofera aceleasi preturi in facturi sau cu doi lei in bataie de batjocura, asta nu inseamna ca asa vor ramane lucrurile”, susține Virgil Popescu.

„Nu cred ca exista un moment mai prielnic decat acuma de liberalizare a pietei la gaze naturale, cand pretul pe pietele europene si regionale este jos. (…) Desigur, am vazut reactii ale furnizorilor sau non-reactii ale anumitor furnizori care nu doresc sa scada pretul la gaze, doresc sa mentina aceeasi oferta la acelasi pret. Or, dupa mine nu e un comportament corect in piata; daca cumperi mai ieftin e normal sa vinzi mai ieftin. De aceea avem Legea concurentei care ne va permite, in cazul in care vedem ca acest comportament continua, sa intervenim si pe baza Legii Concurentei sa-i obligam pe acei furnizori, pana piata se asaza, timp de sase luni de zile, sa-si modifice ofertele in asa fel incat sa intre si alti competitori pe piata”, a mărturisit ministrul Economiei, luni, in Parlament, unde a fost invitat la „Ora Guvernului”.

Acesta a dezvăluit că legea actuală a energiei pune bețe în roate în ceea ce privește extinderea unor operatori din acest domeniu.

„Sunt deja alti competitori pe piata care ofera un pret mai mic, dar ghici? Tot aceasta Lege a energiei electrice nu-i lasa, spre exemplu, pe cei din Oltenia sa vanda in Iasi, pentru ca administrativ au o blocare si trebuie rezolvat si acest lucru, ca trebuie sa aiba sedii acolo unde doresc sa vanda. Or, asta nu e normal. Ne vom asigura ca, daca piata este libera, sa fie libera si functionala”, a declarat ministrul.

Ministrul a spus de asemenea și faptul că, situațiile în care operatorii din domeniu păstrează prețurile sau scad „în bătaie de batjocură” tarifele, nu vor rămâne așa.

„Am promis prin programul de guvernare ca vom scadea preturile. In urma liberalizarii veti vedea ca de la 1 iulie va scadea pretul la gaze naturale, indiferent daca unii furnizori vor scadea acest lucru acum sau o vor face de la 1 iulie sau dupa 1 iulie, imediat. Faptul ca ei ofera aceleasi preturi in facturi sau cu doi lei in bataie de batjocura, asta nu inseamna ca asa vor ramane lucrurile”, a afirmat Virgil Popescu.

Acesta a mai declarat faptul că, Guvernul va defini noțiunea de consumator vulnerabil până la sfârșitul acestui an pentru ca schema de susținere a acestor consumatori să fie gata la începutul anului viitor, când se va liberaliza prețul energiei electrice.

„Pretul la energie electrica este mai mare pentru ca avem cerere mai mare decat oferta”, a mărturisit ministrul, spunând că este necesară creearea unor noi capacități de producere a electricității.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și