Actualitate

Piticul cu suflet uriaș din Făget: “Din cauza răutății omenești, eu nu am nicio meserie!”

Piticul cu suflet uriaș din Făget: “Din cauza răutății omenești, eu nu am nicio meserie!”

Cetateanul Lugoj

Nanismul este o afecțiune medicală de tip genetic și se caracterizează printr-o statură mică, mult inferioară celei medii. Persoanele care suferă de această afecțiune au de luptat cu mentalitatea  societății din care fac parte, acestea fiind ținta glumelor celor din jur, ca să nu mai vorbim de discriminarea la care sunt supuși. Un astfel de caz este și Cristi Ciurar, piticul din Făget.

 Așa a vrut Dumnezeu, ca eu să fiu pitic

„M-am născut acum vreo 30 de ani. Nu știu exact ziua, luna și anul, dar am certificat de naștere. Părinții mei au venit din Ardeal, de la Bistrița Năsăud și s-au stabilit la Făget, pe vremea lui Ceaușescu. Au lucrat la colectiv. Așa era pe atunci. Ei sunt oameni normali ca înălțime, la fel ca și cei opt frați pe care îi mai am. Așa a vrut Dumnezeu, ca eu să fiu pitic. Am puțin peste un metru înălțime. Ce pot eu să fac? Nu sufăr din cauza asta, cu toate că în copilărie lumea râdea de mine. Nici la școală nu au vrut să mă primească. Din cauza  răutății omenești, eu  nu am nicio meserie. Am crescut și m-am împăcat cu gândul că așa a vrut Dumnezeu. Nu mă mai simt jignit de glumele celor din jur și îmi văd de treaba mea”, spune Cristi, piticul din Făget.

Cristi Ciurar a încercat de câteva ori să-și caute sufletul pereche, dar nu l-a găsit. Crede că libertatea lui este cel mai de preț dar și nu poate renunța la el.

„Am încercat de câteva ori să mă însor, dar viața de familie îmi ia libertatea. Mă simt exploatat. Femeile cu care am încercat să fac casă, vreo patru la număr, au fost din Timișoara și din Lugoj. Aveau copii și mie nu-mi convine să cresc copiii  altora, pentru ca mai târziu să nu am niciun mulțam, ba mai mult, să risc să nu fiu nici respectat”, povestește Cristi.

Părinții și cei doi frați pe care îi are aproape sunt sprijinul moral al omului nedreptățit de soartă. Deși suferă de acest handicap al înălțimii, Cristi este un om normal  care se luptă demn cu viața și ale ei greutăți. Piticul cu suflet uriaș ar trebui susținut de către autoritățile locale și integrat în comunitatea făgețeană.

„Locuiesc împreună cu părinții mei. Mama are pensie, iar tata se va pensiona curând. Acum lucrează la o fermă de porci, ca îngrijitor la animale. De vreo trei ani, primesc și eu o pensie de handicap de 270 de lei pe lună, dar nu stau eu în asta. Muncesc cu ziua. Mă cheamă lumea să sap în grădină, să tai lemne sau la alte munci în construcții. Iarna, am cel mai mult de lucru – la zăpadă și la crăpatul lemnelor. Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătos și în putere. Nu am fost niciodată internat în spital sau bolnav. Lumea mă apreciază. Mă cunoaște tot Făgetul. Eu le-am spus că nu mă supăr dacă ei îmi spun piticul, dar nu mă strigă nimeni așa. Îmi spun pe nume, Cristi. Sunt un om normal. Din când în când, mai beau o bere și mă bucur de viață, ca voi toți ceilalți oameni. Nu mă mai necăjesc din cauza handicapului meu. Am o viață de om care muncește. Sunt tot timpul ocupat. Ieri am băgat lemne tăiate în curtea cuiva. Omul o fost mulțumit. Acum mă duc la cineva să văd ce are de lucru și să mă tocmesc cu prețul. Pentru o zi de muncă, adică de dimineața până seara, cer 60 de lei și mâncare. Pensia mea este destul de mică și poate că în viitor va crește. Cu 270 de lei nu poți trăi. Acum am părinții lângă mine și sunt în putere, dar nu știu ce va fi mai târziu. În timpul liber, mă uit la televizor. Îmi plac filmele. Politica nu mă interesează. Mă enervează, iar eu vreau să trăiesc în liniștea mea, departe de relele lumii. Sper să fie pace pe pământ și să-mi dea Dumnezeu sănătate să pot munci”, își încheie Cristi Ciurar tulburătoarea poveste de viață.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

[VIDEO] Şase ore de luptă cu focul şi pagube importante în urma unui incendiu la Făget

Gabriel Iosa21 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj şi în alte locaţii din Timiş şi Caraş-Severin, la contrabandiştii de ţigarete

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Pentru ce au fost amendaţi 81 de şoferi la Lugoj în ultimele patru zile

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Un lugojean şi-a făcut praf BMW-ul într-o curbă celebră din Arad

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: