Autoliv Lugoj

Actualitate

Piticul cu suflet uriaș din Făget: “Din cauza răutății omenești, eu nu am nicio meserie!”

Piticul cu suflet uriaș din Făget: “Din cauza răutății omenești, eu nu am nicio meserie!”

Business Strategist

Nanismul este o afecțiune medicală de tip genetic și se caracterizează printr-o statură mică, mult inferioară celei medii. Persoanele care suferă de această afecțiune au de luptat cu mentalitatea  societății din care fac parte, acestea fiind ținta glumelor celor din jur, ca să nu mai vorbim de discriminarea la care sunt supuși. Un astfel de caz este și Cristi Ciurar, piticul din Făget.

 Așa a vrut Dumnezeu, ca eu să fiu pitic

„M-am născut acum vreo 30 de ani. Nu știu exact ziua, luna și anul, dar am certificat de naștere. Părinții mei au venit din Ardeal, de la Bistrița Năsăud și s-au stabilit la Făget, pe vremea lui Ceaușescu. Au lucrat la colectiv. Așa era pe atunci. Ei sunt oameni normali ca înălțime, la fel ca și cei opt frați pe care îi mai am. Așa a vrut Dumnezeu, ca eu să fiu pitic. Am puțin peste un metru înălțime. Ce pot eu să fac? Nu sufăr din cauza asta, cu toate că în copilărie lumea râdea de mine. Nici la școală nu au vrut să mă primească. Din cauza  răutății omenești, eu  nu am nicio meserie. Am crescut și m-am împăcat cu gândul că așa a vrut Dumnezeu. Nu mă mai simt jignit de glumele celor din jur și îmi văd de treaba mea”, spune Cristi, piticul din Făget.

Cristi Ciurar a încercat de câteva ori să-și caute sufletul pereche, dar nu l-a găsit. Crede că libertatea lui este cel mai de preț dar și nu poate renunța la el.

„Am încercat de câteva ori să mă însor, dar viața de familie îmi ia libertatea. Mă simt exploatat. Femeile cu care am încercat să fac casă, vreo patru la număr, au fost din Timișoara și din Lugoj. Aveau copii și mie nu-mi convine să cresc copiii  altora, pentru ca mai târziu să nu am niciun mulțam, ba mai mult, să risc să nu fiu nici respectat”, povestește Cristi.

Părinții și cei doi frați pe care îi are aproape sunt sprijinul moral al omului nedreptățit de soartă. Deși suferă de acest handicap al înălțimii, Cristi este un om normal  care se luptă demn cu viața și ale ei greutăți. Piticul cu suflet uriaș ar trebui susținut de către autoritățile locale și integrat în comunitatea făgețeană.

„Locuiesc împreună cu părinții mei. Mama are pensie, iar tata se va pensiona curând. Acum lucrează la o fermă de porci, ca îngrijitor la animale. De vreo trei ani, primesc și eu o pensie de handicap de 270 de lei pe lună, dar nu stau eu în asta. Muncesc cu ziua. Mă cheamă lumea să sap în grădină, să tai lemne sau la alte munci în construcții. Iarna, am cel mai mult de lucru – la zăpadă și la crăpatul lemnelor. Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătos și în putere. Nu am fost niciodată internat în spital sau bolnav. Lumea mă apreciază. Mă cunoaște tot Făgetul. Eu le-am spus că nu mă supăr dacă ei îmi spun piticul, dar nu mă strigă nimeni așa. Îmi spun pe nume, Cristi. Sunt un om normal. Din când în când, mai beau o bere și mă bucur de viață, ca voi toți ceilalți oameni. Nu mă mai necăjesc din cauza handicapului meu. Am o viață de om care muncește. Sunt tot timpul ocupat. Ieri am băgat lemne tăiate în curtea cuiva. Omul o fost mulțumit. Acum mă duc la cineva să văd ce are de lucru și să mă tocmesc cu prețul. Pentru o zi de muncă, adică de dimineața până seara, cer 60 de lei și mâncare. Pensia mea este destul de mică și poate că în viitor va crește. Cu 270 de lei nu poți trăi. Acum am părinții lângă mine și sunt în putere, dar nu știu ce va fi mai târziu. În timpul liber, mă uit la televizor. Îmi plac filmele. Politica nu mă interesează. Mă enervează, iar eu vreau să trăiesc în liniștea mea, departe de relele lumii. Sper să fie pace pe pământ și să-mi dea Dumnezeu sănătate să pot munci”, își încheie Cristi Ciurar tulburătoarea poveste de viață.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Garda Lugojeană, mesaj dur pentru edilii oraşului! Cimitirul Eroilor a ajuns o groapă de gunoi

Daniel Groza23 martie 2017

UPDATE FOTO: Ce au ridicat poliţiştii de la tânărul din Coşteiu care vindea tutun pe internet

Gabriel Iosa22 martie 2017

EXCLUSIV „Făbricuță” de tutun în casa unui tânăr de lângă Lugoj. L-a dat de gol anunțul la mica publicitate

Daniel Dancea22 martie 2017

60 de minute de beznă la Lugoj în weekend, cu ocazia evenimentului “Ora Pământului”

Gabriel Iosa21 martie 2017

Zeci de lugojeni amendaţi pentru centura de siguranţă! Un şofer, prins în timp ce vorbea la telefon

Gabriel Iosa21 martie 2017

“Kong: Insula Craniilor”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa20 martie 2017

Un primar de lângă Lugoj îşi pierde funcţia. A fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate

Daniel Groza20 martie 2017

Radar Fantomă, în curând pe autostrada Timişoara-Lugoj-Deva

Gabriel Iosa17 martie 2017

[VIDEO] Accient între Lugoj şi Buziaş! Una dintre victime venea de la spital

Gabriel Iosa16 martie 2017

Bătrân de 84 de ani din Lugoj, furat de 17.000 de lei de către trei tâlhari! Bărbaţii au fost prinşi în timpul faptei

Gabriel Iosa16 martie 2017

DIICOT şi mascaţii au descins la Lugoj, la un tânăr care distribuia materiale pornografice cu minori pe internet

Gabriel Iosa16 martie 2017

Poliţia Lugoj rămâne fără comandant de la 1 aprilie

Gabriel Iosa15 martie 2017
%d blogeri au apreciat: