Cetateanul Lugoj

Actualitate

Piticul cu suflet uriaș din Făget: “Din cauza răutății omenești, eu nu am nicio meserie!”

Piticul cu suflet uriaș din Făget: “Din cauza răutății omenești, eu nu am nicio meserie!”

Cetateanul Lugoj

Nanismul este o afecțiune medicală de tip genetic și se caracterizează printr-o statură mică, mult inferioară celei medii. Persoanele care suferă de această afecțiune au de luptat cu mentalitatea  societății din care fac parte, acestea fiind ținta glumelor celor din jur, ca să nu mai vorbim de discriminarea la care sunt supuși. Un astfel de caz este și Cristi Ciurar, piticul din Făget.

 Așa a vrut Dumnezeu, ca eu să fiu pitic

„M-am născut acum vreo 30 de ani. Nu știu exact ziua, luna și anul, dar am certificat de naștere. Părinții mei au venit din Ardeal, de la Bistrița Năsăud și s-au stabilit la Făget, pe vremea lui Ceaușescu. Au lucrat la colectiv. Așa era pe atunci. Ei sunt oameni normali ca înălțime, la fel ca și cei opt frați pe care îi mai am. Așa a vrut Dumnezeu, ca eu să fiu pitic. Am puțin peste un metru înălțime. Ce pot eu să fac? Nu sufăr din cauza asta, cu toate că în copilărie lumea râdea de mine. Nici la școală nu au vrut să mă primească. Din cauza  răutății omenești, eu  nu am nicio meserie. Am crescut și m-am împăcat cu gândul că așa a vrut Dumnezeu. Nu mă mai simt jignit de glumele celor din jur și îmi văd de treaba mea”, spune Cristi, piticul din Făget.

Cristi Ciurar a încercat de câteva ori să-și caute sufletul pereche, dar nu l-a găsit. Crede că libertatea lui este cel mai de preț dar și nu poate renunța la el.

„Am încercat de câteva ori să mă însor, dar viața de familie îmi ia libertatea. Mă simt exploatat. Femeile cu care am încercat să fac casă, vreo patru la număr, au fost din Timișoara și din Lugoj. Aveau copii și mie nu-mi convine să cresc copiii  altora, pentru ca mai târziu să nu am niciun mulțam, ba mai mult, să risc să nu fiu nici respectat”, povestește Cristi.

Părinții și cei doi frați pe care îi are aproape sunt sprijinul moral al omului nedreptățit de soartă. Deși suferă de acest handicap al înălțimii, Cristi este un om normal  care se luptă demn cu viața și ale ei greutăți. Piticul cu suflet uriaș ar trebui susținut de către autoritățile locale și integrat în comunitatea făgețeană.

„Locuiesc împreună cu părinții mei. Mama are pensie, iar tata se va pensiona curând. Acum lucrează la o fermă de porci, ca îngrijitor la animale. De vreo trei ani, primesc și eu o pensie de handicap de 270 de lei pe lună, dar nu stau eu în asta. Muncesc cu ziua. Mă cheamă lumea să sap în grădină, să tai lemne sau la alte munci în construcții. Iarna, am cel mai mult de lucru – la zăpadă și la crăpatul lemnelor. Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătos și în putere. Nu am fost niciodată internat în spital sau bolnav. Lumea mă apreciază. Mă cunoaște tot Făgetul. Eu le-am spus că nu mă supăr dacă ei îmi spun piticul, dar nu mă strigă nimeni așa. Îmi spun pe nume, Cristi. Sunt un om normal. Din când în când, mai beau o bere și mă bucur de viață, ca voi toți ceilalți oameni. Nu mă mai necăjesc din cauza handicapului meu. Am o viață de om care muncește. Sunt tot timpul ocupat. Ieri am băgat lemne tăiate în curtea cuiva. Omul o fost mulțumit. Acum mă duc la cineva să văd ce are de lucru și să mă tocmesc cu prețul. Pentru o zi de muncă, adică de dimineața până seara, cer 60 de lei și mâncare. Pensia mea este destul de mică și poate că în viitor va crește. Cu 270 de lei nu poți trăi. Acum am părinții lângă mine și sunt în putere, dar nu știu ce va fi mai târziu. În timpul liber, mă uit la televizor. Îmi plac filmele. Politica nu mă interesează. Mă enervează, iar eu vreau să trăiesc în liniștea mea, departe de relele lumii. Sper să fie pace pe pământ și să-mi dea Dumnezeu sănătate să pot munci”, își încheie Cristi Ciurar tulburătoarea poveste de viață.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016
ioan-ambrus-nicolae-robu-claudiu-buciu01

Noul președinte al PNL Lugoj, Claudiu Buciu, prezentat oficial: „Dacă nu obțin la parlamentare un vot peste PSD, demisionez”

Daniel Dancea20 octombrie 2016
expozitie-pasari-6

Cele mai frumoase exemplare de păsări exotice și porumbei, într-o expoziție la Lugoj

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
marc-andre-cornu

Teste la prima linie de producţie de la fabrica elvețiană de biscuiţi din Mănăștiur

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
carrefour-2-lugoj-elis-centru-foto-cetateanul-1

Carrefour deschide al doilea magazin la Lugoj

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
curatenie toamna

Curățenie de toamnă în toate cartierele. Vezi unde și când vor ajunge mașinile de salubritate

Cetateanul19 octombrie 2016
dacian-ciolos

Orgoliile dintr-un sat de lângă Lugoj au ajuns pe masa lui Dacian Cioloș. Punctul de vedere al premierului

Cetateanul19 octombrie 2016
never-go-back

„Jack Reacher – Never Go Back” cu Tom Cruise, la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
435f5c44eaf15970c2079515b20eafd3maxim

Expoziție de tarantule și scorpioni la Lugoj

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
accident-trecere-pietoni-primarie-politia-lugoj-ambulanta-comandant-foto-cetateanu-1

UDPATE: Tânărul care a accidentat o lugojeancă pe trecerea de pietoni şi-a mărturisit fapta! Victima, în stare gravă la spital

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
pisica-ratacita-caroserie-duster-pompieri-lugoj-foto-cetateanul-2

[FOTO] Pompierii lugojeni au salvat o pisică rătăcită în caroseria unui Duster

Gabriel Iosa18 octombrie 2016