Planurile de disponibilizare din februarie scad în ciuda carantinei din Marea Britanie

0

Firmele britanice au planificat mai puține reduceri de locuri de muncă luna trecută, în ciuda faptului că multe dintre ele au fost forțate să se închidă. Aproximativ 26.600 de locuri de muncă au fost puse în pericol, o cincime sub cifra din ianuarie și ușor mai puține decât februarie 2020.

Cifrele sugerează că schemele de sprijin guvernamental au contribuit la prevenirea concedierilor în masă observate în prima carantină. Cifrele de la Serviciul de insolvență au fost obținute printr-o cerere a BBC Freedom of Information.

Angajatorii care planifică 20 sau mai multe concedieri trebuie să anunțe guvernul prin intermediul Serviciului de insolvență prin depunerea unui formular numit HR1. Deoarece aceste depuneri au loc la începutul procesului de concediere, ele oferă o indicație timpurie a schimbărilor de pe piața muncii cu câteva luni înainte de a apărea în cifrele șomajului publicate de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS).

Numerele variază considerabil de la lună la lună, deci este greu să tragi concluzii din mici modificări. Dar nu există niciun semn al unei creșteri semnificative a reducerilor de locuri de muncă, așa cum s-a văzut în vara trecută, când companiile au numărat pentru prima dată costurile unor părți mari ale economiei care a fost forțată să se diminueze.

Schemele de sprijin guvernamental, cum ar fi schema șomajului tehnic, în care guvernul contribuie la salariile lucrătorilor la firmele aflate în dificultate, au contribuit la menținerea reducerii numărului de concedieri și șomaj. Cel puțin 4,7 milioane de lucrători se aflau în șomaj tehnic la sfârșitul lunii februarie, conform cifrelor provizorii ale HMRC.

În martie, cancelarul a anunțat că șomajului tehnic va fi prelungit până la sfârșitul lunii septembrie. Dar experții se tem că șomajul și eșecurile în afaceri vor crește din nou pe măsură ce sprijinul guvernului va fi retras.

„Multe dintre aceste firme nu își vor permite să plătească salariul integral după 30 septembrie”, spune dr. Nicola Headlam de la Red Flag Alert, o companie care monitorizează sănătatea financiară a companiilor.

„Fără sprijinul guvernului, multe dintre aceste locuri de muncă vor dispărea. Se vor reduce drastic.”

Pentru un restaurant rural de pe drumul către Highlands, schema șomajului tehnic a fost o linie de salvare. Cu doar 150 de persoane în sat, cafeneaua Real Food din Tyndrum depinde aproape în totalitate de călători – și comerțul este aproape dispărut de când a lovit pandemia. Are 21 de angajați cu normă întreagă, care au petrecut 44 de săptămâni din 60 în șomaj tehnic până la redeschiderea lor în aprilie, spune coproprietarul Alan McColm.

Fără acest sprijin, el nu ar fi avut altă opțiune decât să-și concedieze personalul, să-i ajute cât mai mult și să spere să-i angajeze înapoi odată cu redeschiderea afacerii.

Sursa: News24.ro.

Citește și