Cultură

Pompierii lugojeni au împlinit 143 de ani de existență!

Pompierii lugojeni au împlinit 143 de ani de existență!

Cetateanul Lugoj

 

          În pofida măsurilor preconizate de autoritățile locale la scurt timp după încendiile din vara anului 1842, când o treime din Lugoj a ars (organizarea unor patrule polițienești, sistematizarea ulițelor târgului, imobilele noi sa fie construite din materiale durabile etc.), nimic nu s-a schimbat. Singurul ajutor oferit lugojenilor în fața situațiilor extreme de foc sau inundații a venit din partea trupelor din Cazarma de Artilerie de pe Str. Caransebeșului, care prin intervențiile lor  au salvat multe gospodării. După modelele corpurilor de pompieri existente în orașele germane din secolul al XVIII-lea se încropește la Lipova în 1867 prima reuniune de pompieri voluntari din Banat, urmată de asociații similare înființate în Timișoara (cartierul Fabric 1868), Oravița (1870), Lugoj (1873), Caransebeș (1874) etc.

         Ca urmare a incendiului izbucnit în ultima zi de carnaval din luna februarie 1873, în urma căruia gospodăria familie Bayer din Str. Bisericii (Str. Bucegi) a fost mistuită de flăcari împreună cu toate animalele (3 vaci, 5 cai și orătănii), un grup de lugojeni conduși de avocatul Ștefan Putnik hotarăsc înființarea unui corp de pompieri voluntari. În sedința constituantă, desfășurată în 22 feb.1873, este ales un comitet format din 25 de cetățeni, grup la care s-au alăturat încă 83 proprietari de case din Lugoj. După aprobarea statutelor de către Ministerul de Interne, în fruntea „Reuniunii Pompierilor voluntari din Lugoj“, a fost ales președinte – în sedința oficială desfășurată pe 12 oct.1874, ora 4, în sala Hotelului “Regele Ungariei” – avocatul Ștefan Putnik.

          Începuturile au fost grele, banii pentru uniforme și rechizite au fost strânși din colecte de la balurile pompierilor, primăria contribuind și ea cu o sumă modică. Limitați de ustensilele rudimentare de care s-au folosit timp de 4 decenii, pompierilor voluntari lugojeni au ținut piept incendiilor datorită antrenamentelor care le-au oferit o condiție fizică execelentă. Nu e de mirare că primii comandanți ai reuniunii, Nicolae Schiessler (1873-1884) și Iosif Holzmann (1884-1905) au pus accentul pe disciplină și exerciții fizice. Pâna în 1917, când a fost cumpărată prima pompă motorică „Union“, au fost folosite căruțele de stropit străzile cu butoaie de lemn (mai 1874),trase de cai și acționate prin pompe de brațe. Turnul catedralei greco-catolice a fost utilizat din 1875 ca punct de observație și semnalizare a incendiilor. Reuniunea a fost implicată social prin participarea membrilor ei la diverse evenimente culturale (fanfara înfiintată în 1874 și condusă de maestrul Pospischill) și religioase (clasica paradă de sărbatoarea Sf. Ștefan – 20 aug.)

          Ascensiunea administrativă a Lugojului, recunoscut oraș cu magistratură rănduită în 1889, contribuie la sporirea interesului din partea primăriei care încearcă să impună norme de prevenire a incendiilor și intervențiii rapide în cazurile de foc. Vulnerabilitatea orașului este bine oglindită într-o statistică realizată la începutul sec. XX (16.125 locuitori în 1900): din cele 2219 de case, 491 au fost din lemn, 229 din văiugă, 169 din piatră, doar 1330 fiind de cărămidă. Cu țigle au fost acoperite doar 795, restul utilizând șindrilă (1347) și trestie (77).

          Având sprijinul primarului în funcție (din 1889 datează tradiția ca acesta să fie ales președinte de onoare al asociației), corpul pompierilor din Lugoj se dezvoltă treptat. În 1906 primarul Marsovszky aprobă organizarea unei echipe permanente de pompieri profesioniști compusă din 6 oameni remunerați de consiliul local. Misiunea lor a fost să întrețină ustensilele, să dea alarma și să intervină de urgență la stingerea focului până la sosirea voluntarilor. După obținerea aprobărilor de rigoare, în 1908 este introdus serviciul de salvare, prevăzut din 1910 cu o trasură specială.

         Vechea remiză de pompieri din Str. Fagetului este înlocuită în 1911 cu cazarmă proiectată și construită de meșterul constructor Johann Pongracz. Pompierii vor depune o activitate de salvare meritorie în timpul inundațiilor din 1912, în cazarmă găsindu-și adăpost 300 de sinistrați. Odată cu profesionalizarea pompierilor lugojeni (introducerea examenului pentru gradul de subofițer, instructorul Ștefan Holzmann absolvind în 1897 un asemenea curs la Budapesta) a devenit limpede necesitatea dotării acestora cu mașini moderne în lupta lor împotriva focului. Prima pompă motorică, marca „Union“, pe 4 roți cu tracțiune animală, împreună cu o scară mecanică de 18 m, au fost achiziționate în 1917 cu concursul primarului Ioan Băltescu. După Primul Război Mondial, parcul auto a fost modernizat în mandatul primarului Harambașa: două autocisterne (1928 -1929) cu câte 3000 l fiecare, concomitent utilizate la stropirea ulițelor, o motopompă cu ataș cu 6 cilindri trasă de autocarul marca Loffly”, vehicol ce asigura deplasarea a 12 oameni spre locul incendiului.

         La jubileul sărbatorit în 1933, „Reuniunea pompierilor voluntari și de salvare din Lugoj“, care număra circa 180 de membri, din care 14 profesioniști, a fost elogiată pentru activitatea depusă în slujba orașului de-a lungul a 60 de ani de existență; datorită acestei asociații, vieți omenești au fost salvate împreună cu bunuri de valoare. Situațiile de urgență au fost numeroase, uneori cu un grad ridicat de dificultate. De la incendiile sporadice, de mici dimensiuni, izbucnite din cauza coșurilor de fum, pompierii s-au confruntat cu văpăi care au mistuit stabilimente industriale (Fabrica de spirt – 1881, Fabrica de mături Rudolf D’Ellia – oct.1913, Fabrica de cărămizi Muschong din Str. Timișorii – iul.1912, Moara Șpănească – 1929), imobile reprezentative (Hotel Dacia – 13 aug. 1931) și zone întinse din oraș (cartierul Cetatea Veche).

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

E ziua lui Eminescu. Ce a făcut poetul, la Lugoj, în urmă cu aproape 150 de ani

Cetateanul15 ianuarie 2017

Invitaţie la teatru. Actorii lugojeni încep anul cu „Hangiţa”

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Ucrainienii şi sârbii din zona Lugojului sărbătoresc Crăciunul

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Biserica și credincioșii, deranjați de spectacolul rock de Revelion:“Din biserică se auzeau grohăiturile unora care cântau la festival”

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Lugojul, cel mai slab spectacol de Revelion dintre oraşele din vestul ţării. Cântă o trupă anonimă din Ungaria

Daniel Groza28 decembrie 2016

Astăzi e Sfântul Ştefan. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

Cetateanul27 decembrie 2016

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj să sărbătorească 250 de ani de existenţă a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”

Daniel Groza23 decembrie 2016

TEN TV are program special de Crăciun. Vezi ce emisiuni și filme difuzează

Cetateanul22 decembrie 2016

Făgetul dă clasă Lugojului! Un bulz de 30 de metri şi peste 150 de artişti cu ocazia Târgului de Crăciun

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Să arătăm că ne pasă! Concert caritabil la English Pub pentru copiii de la Centrul „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Spectacol aniversar al Ansamblului “Lugojana”! 25 de ani de activitate festivalieră la Lugoj şi în întreaga lume

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Concert extraordinar de Crăciun al Corului „Ion Vidu” la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj

Iasmina Olariu13 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: