Autoliv Lugoj

Administrație

Prefectura Timiș pune la îndoială legalitatea hotărârii care măreşte tarifele la apă, canal și salubrizare

Prefectura Timiș pune la îndoială legalitatea hotărârii care măreşte tarifele la apă, canal și salubrizare

Business Strategist

În urma unei ședințe de consiliu local, celebra ședință din 20 mai 2015, prețurile la apă, canal și gunoi în municipiul Lugoj au crescut, însă doar după ce consilierii s-au bătut luni la rândul asupra temei de a majora sau nu prețurile la utilități. Chiar dacă proiectele de hotărâre referitoare la majorări au trecut prin Consiliul Local, consilierii PNL-ului au contestat deciziile atât la Primărie, cât și la instituția Prefectului Județului Timiș.

Aceasta din urmă, printr-un document semnat de prefectul Eugen Dogariu, a cerut Secretarului și Consiliului Local al municipiului Lugoj, în urma scrisorii celor de la PNL, să lămurească problemele scoase la iveală de consilieri.

În primul caz, cei de la Prefectură vor să afle de ce doar 6 din cei 13 consilieri locali au votat pentru adoptarea tarifelor, când legea 215/2001 spune că hotărârile se adoptă cu majoritatea voturilor consilierilor, „actul administrativ în cauză ar fi trebuit adoptat cu votul a cel puțin 7 consilieri locali”, potrivit actului emis de Prefectură spre administrația lugojeană.

În al doilea rând, instituția județeană cere explicații pentru faptul că „instituția noastră a fost sesizată cu privire la posibila existență a unor conflicte de interese în ceea ce privește pe consilierii Bădina Nicu, Barboni Ioan și Savu Constantin”, se mai arată în document, unde se specifică și dispozițiile unui articol din lege care spune că nu pot lua parte la adoptarea hotărârilor consilierii care au rude până la gradul al patrulea în directă legătură cu problema dispusă spre dezbatere, dar și că proiectele de hotărâre adoptate astfel sunt nule, dacă se constată că există conflictul de interese.

conferinta pnl lugoj

„Chiar dacă micșorau tarifele, atâta timp cât cei trei veneau la ședință, nu se putea vota. Vom aștepta un răspuns 30 de zile, dacă nu va veni, vom acționa în contencios instituția. E vorba despre procedură, nu despre ce s-a votat în sine. Deocamdată rediscutarea hotărârii respective nu e băgată pe ordinea de zi a şedinţei de joi, probabil că nici nu va fi”, a explicat liderul PNL Ioan Ambruș în conferința de presă de marți.

În acest caz, legea prevede ca proiectele asupra cărora există o suspiciune că nu au fost adoptate legal să revină pe masa de discuție a consilierilor.

„Aici Consiliul decide dacă revine sau nu asupra hotărârii, acesta va analiza solicitarea de la Prefectură și are două variante, ori revine asupra hotărârii, o abrogă pe cea pe care o consideră Prefectura ilegală și dă alta sau nu revine. Deocamdată nu a preluat nimeni inițiativă în acest sens, nu există proiect, noi am transmis la Consiliu și vom vedea ce poziție va fi adoptată vizavi de ea. În funcție de ce se discută în Consiliu, vom comunica Prefecturii, care va adopta o poziție în continuare”, a explicat pentru Cetățeanul Dan Ciucu, secretarul municipiului Lugoj.

Următoarea ședință de consiliu este programată pentru data de 29 octombrie, ultima zi de joi a lunii.

DECIZIE! De la 1 iunie, lugojenii plătesc mai mult pentru apă și gunoi

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. Pingback: Un document sosit de la MAI tulbură apele în Consiliul Local | Cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Mai multe în Administrație

Câţi bani şi-a rezervat primarul din bugetul local pentru aparatul propriu. Vezi sumele şi pe ce se cheltuie

Daniel Groza23 martie 2017

Începe curăţenia de primăvară! Când puteţi scoate resturile vegetale

Daniel Groza23 martie 2017

Bugetul Lugojului, de peste 170 de milioane de lei, se cheltuie doar cum vrea primarul. Nicio propunere a consilierilor nu a fost acceptată

Daniel Groza21 martie 2017

Consilierii locali, chemaţi să aprobe bugetul Lugojului pentru 2017

Daniel Groza16 martie 2017

Piaţă modernă la Făget. Va fi inaugurată la sfârşitul acestei luni

Daniel Groza15 martie 2017

Boldea dă vina pe Martinescu pentru deficienţele de la staţia de epurare

Daniel Groza13 martie 2017

Galeria Pro Arte din Lugoj va fi reabilitată. Lucrările vor costa un milion de lei

Daniel Groza10 martie 2017

Lugojul a primit cea mai mare sumă din cote defalcate de la CJT Timiş. Cât primesc celelalte primării din zonă

Daniel Groza9 martie 2017

Curtea de Conturi, aşteptată la Lugoj. Plângere pentru verificarea cheltuirii celor 5 milioane de euro de la staţia de epurare

Daniel Groza6 martie 2017

A patra deschidere? „Săptămâna viitoare deschidem traficul pe cei 15 kilometri din autostrada Lugoj-Deva”

Gabriel Iosa3 martie 2017

În martie se votează bugetul. Care sunt lucrările pentru care credeţi că ar trebui să se cheltuiască 60.000.000 de lei?

Daniel Groza2 martie 2017

Ce ilegalităţi a descoperit Curtea de Conturi la Salprest, societate care aparţine Consiliului Local Lugoj

Daniel Groza1 martie 2017
%d blogeri au apreciat: