Administrație

Prefectura Timiș pune la îndoială legalitatea hotărârii care măreşte tarifele la apă, canal și salubrizare

Prefectura Timiș pune la îndoială legalitatea hotărârii care măreşte tarifele la apă, canal și salubrizare

Cetateanul Lugoj

În urma unei ședințe de consiliu local, celebra ședință din 20 mai 2015, prețurile la apă, canal și gunoi în municipiul Lugoj au crescut, însă doar după ce consilierii s-au bătut luni la rândul asupra temei de a majora sau nu prețurile la utilități. Chiar dacă proiectele de hotărâre referitoare la majorări au trecut prin Consiliul Local, consilierii PNL-ului au contestat deciziile atât la Primărie, cât și la instituția Prefectului Județului Timiș.

Aceasta din urmă, printr-un document semnat de prefectul Eugen Dogariu, a cerut Secretarului și Consiliului Local al municipiului Lugoj, în urma scrisorii celor de la PNL, să lămurească problemele scoase la iveală de consilieri.

În primul caz, cei de la Prefectură vor să afle de ce doar 6 din cei 13 consilieri locali au votat pentru adoptarea tarifelor, când legea 215/2001 spune că hotărârile se adoptă cu majoritatea voturilor consilierilor, „actul administrativ în cauză ar fi trebuit adoptat cu votul a cel puțin 7 consilieri locali”, potrivit actului emis de Prefectură spre administrația lugojeană.

În al doilea rând, instituția județeană cere explicații pentru faptul că „instituția noastră a fost sesizată cu privire la posibila existență a unor conflicte de interese în ceea ce privește pe consilierii Bădina Nicu, Barboni Ioan și Savu Constantin”, se mai arată în document, unde se specifică și dispozițiile unui articol din lege care spune că nu pot lua parte la adoptarea hotărârilor consilierii care au rude până la gradul al patrulea în directă legătură cu problema dispusă spre dezbatere, dar și că proiectele de hotărâre adoptate astfel sunt nule, dacă se constată că există conflictul de interese.

conferinta pnl lugoj

„Chiar dacă micșorau tarifele, atâta timp cât cei trei veneau la ședință, nu se putea vota. Vom aștepta un răspuns 30 de zile, dacă nu va veni, vom acționa în contencios instituția. E vorba despre procedură, nu despre ce s-a votat în sine. Deocamdată rediscutarea hotărârii respective nu e băgată pe ordinea de zi a şedinţei de joi, probabil că nici nu va fi”, a explicat liderul PNL Ioan Ambruș în conferința de presă de marți.

În acest caz, legea prevede ca proiectele asupra cărora există o suspiciune că nu au fost adoptate legal să revină pe masa de discuție a consilierilor.

„Aici Consiliul decide dacă revine sau nu asupra hotărârii, acesta va analiza solicitarea de la Prefectură și are două variante, ori revine asupra hotărârii, o abrogă pe cea pe care o consideră Prefectura ilegală și dă alta sau nu revine. Deocamdată nu a preluat nimeni inițiativă în acest sens, nu există proiect, noi am transmis la Consiliu și vom vedea ce poziție va fi adoptată vizavi de ea. În funcție de ce se discută în Consiliu, vom comunica Prefecturii, care va adopta o poziție în continuare”, a explicat pentru Cetățeanul Dan Ciucu, secretarul municipiului Lugoj.

Următoarea ședință de consiliu este programată pentru data de 29 octombrie, ultima zi de joi a lunii.

DECIZIE! De la 1 iunie, lugojenii plătesc mai mult pentru apă și gunoi

Vezi comentarii (1)

Mai multe în Administrație

Francisc Boldea vrea ca Primăria Lugoj să devină chiriaş într-o clădire care necesită reparaţii de sute de mii de lei

Daniel Groza23 ianuarie 2017

Surpriză de proporții în dosarul în care Curtea de Conturi îl vrea pe Boldea la DNA. Dosarul pleacă la Curtea Supremă

Daniel Dancea20 ianuarie 2017

Un nou proiect “megaloman” al primarului Francisc Boldea stârneşte controverse

Daniel Groza20 ianuarie 2017

Lugojeanul Călin Dobra este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş

Daniel Groza14 ianuarie 2017

Pierderile şi cheltuielile necontrolate ale Meridian duc la majorarea tarifelor, acuză consilierii independenţi

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Program slab de investiţii pentru Lugoj. Lista cuprinde doar nerealizările anilor trecuţi, fără nicun proiect nou!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Sâmbătă se decide dacă lugojeanul Dobra va conduce Consiliul Judeţean Timiş: “Nu am nicio emoţie”

Daniel Groza10 ianuarie 2017

Primarul Lugojului află, astăzi, dacă va fi sau nu cercetat de DNA, în dosarul ELBA

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Boldea „Gură de Aur” așteaptă recunoștința lui Grindeanu: ”L-am pus președinte PSD, președinte CJT și l-am făcut prim-ministru”

Daniel Groza4 ianuarie 2017

Lugojenii își pot spune părerea în legătură cu majorarea prețului pentru apă și canalizare

Daniel Groza4 ianuarie 2017

Troleibuz la Lugoj? Ideea aparţine unui consilier local şi nu e pe placul primarului

Gabriel Iosa29 decembrie 2016

PSD nu a votat micşorarea taxelor şi impozitelor, ignorând amendamentele PNL-ului, în ultima şedinţă de consiliu din 2016

Gabriel Iosa28 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: