Prejudecăţile faţă de femei continuă să fie răspândite la nivel global

0

In pofida deceniilor de progrese în direcţia reducerii diferenţei de gen, prejudecăţile faţă de femei continuă să fie răspândite la nivel global,  potrivit unui raport al Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) publicat joi, relatează dpa.

50% populaţia lumii consideră că bărbaţii sunt lideri politici mai buni, în timp ce peste 40% cred că aceştia sunt directori de companii mai buni şi au în mai mare măsură dreptul la o slujbă atunci când locurile de muncă sunt greu de găsit. Aproape 30% din populaţia lumii consideră că este justificat ca un bărbat să-şi lovească soţia, constata raportul ONU.

In analiza PNUD se  arată modul în care convingerile sociale obstrucţionează egalitatea de gen în domenii precum politica, piaţa forţei de muncă şi educaţia, şi conţine date din 75 de ţări, care acoperă peste 80% din populaţia lumii.

Deşi s-au înregistrat progrese – la fel cum se procedează în cazul bărbaţilor – în ceea ce priveşte acordarea de acces femeilor la nevoile de bază, precum educaţia şi sănătatea, diferenţele de gen sunt încă evidente în domenii „care contestă raporturile de putere şi sunt cele mai influente în realizarea unei adevărate egalităţi”, a declarat Pedro Conceicao din cadrul PNUD.

Doar 24% din locurile din Parlament din întreaga lume sunt ocupate de femei şi ele deţin mai puţin de 6% din funcţiile de directori executivi în cele 500 de companii mari listate la bursele din SUA, se mai arată în raport.

Statele cu cel mai mare număr de persoane care dau dovadă de prejudecăţi în ceea ce priveşte egalitatea de gen sunt Pakistan, Qatar, Nigeria, Zimbabwe şi Iordania, conform PNUD. Andorra, Suedia, Ţările de Jos, Norvegia şi Noua Zeelandă sunt statele cu cel mai scăzut nivel de prejudecăţi.

Atitudinea s-a deteriorat în unele ţări, în ultimii ani, în Suedia, Germania, India şi Mexic existând cele mai ridicate niveluri de deteriorare a atitudinii în rândul bărbaţilor în această privinţă, a mai PNUD.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și