Prețurile petrolului cresc, în timp ce Camera Reprezentanților SUA plătește facturi uriașe de stimulare fiscală

0

Prețurile petrolului au revenit luni cu peste 1 dolar, după ce Camera Reprezentanților SUA a adoptat un pachet imens de stimul, deși o încetinire a creșterii activității fabricii din februarie a Chinei a plafonat câștigurile.
Contractele futures brute brute au crescut cu 1,24 dolari, sau 1,9%, până la 65,66 dolari pe baril. Contractul din aprilie a expirat vineri.

Contractele futures brute din West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,18 dolari, sau 1,9%, la 62,68 dolari pe baril.

Prețurile lunare pentru ambele contracte au atins maximele de 13 luni săptămâna trecută, alunecând vineri, împreună cu piețele financiare mai largi, ca urmare a unei rotații a obligațiunilor pe fondul temerilor inflației.

“Prețurile petrolului se recuperează în această zi, în conformitate cu majoritatea activelor de risc din spatele facturii de stimulare a SUA care trece prin Camera Reprezentanților”, a scris luni Stephen Innes, strategul principal al piețelor globale la Axi.
Camera Reprezentanților SUA a aprobat sâmbătă dimineața un pachet de ajutor pentru coronavirus de 1,9 trilioane de dolari, ridicând pofta de risc a investitorilor și piețele bursiere din Asia. Pachetul se va muta acum la Senatul SUA pentru deliberări ulterioare.

Aprobarea vaccinului COVID-19 a lui Johnson & Johnson a stimulat și perspectivele economice.

Datele privind producția de la importatorii importanți de petrol din Asia au fost însă mixte, deoarece creșterea activității fabricii din China a scăzut la un nivel minim de nouă luni în februarie, în timp ce producția din Japonia s-a extins cel mai rapid în mai mult de doi ani.

Se așteaptă ca aprovizionarea cu țiței să se îndrepte către cel mai mare importator din China, în al doilea trimestru, pe măsură ce prețul petrolului a răcit cererea. Datele preliminare au arătat, de asemenea, că importurile din Coreea de Sud din februarie au scăzut cu 14,7% față de un an mai devreme.
Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, se vor întâlni joi și ar putea discuta să permită înapoi până la 1,5 milioane de barili pe zi de brut înapoi pe piață.

“Credem că dacă creșterea combinată (OPEC +) nu depășește 500.000 bpd, aceasta va fi o creștere a prețurilor”, au spus analiștii de la banca OCBC din Singapore.

Analiștii ING au declarat că OPEC + va trebui să fie atentă pentru a evita comercianții surprinzători prin relansarea unei cantități prea mari de aprovizionare înapoi pe piețe.

“Există o cantitate mare de bani speculativi în petrol în acest moment, așa că vor dori să evite orice acțiune care îi va vedea alergând spre ieșire”, au spus ei.

În mod separat, Iranul a respins duminică discuțiile de deschidere cu Statele Unite și Uniunea Europeană pentru a relansa acordul nuclear din 2015, insistând că Washingtonul trebuie mai întâi să ridice sancțiunile unilaterale care au redus brusc exporturile de petrol iranian.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și