Prețurile producătorilor din zona euro încep din nou să crească de la o lună la alta, învingând așteptările

0

Prețurile producătorilor din zona euro au crescut lunar în iunie puțin mai mult decât era de așteptat, punând capăt tendinței lor de scădere începută în februarie, când blocul a cunoscut primele focare COVID-19, au arătat marți estimările oficiale.

Prețurile la porțile fabricii din blocul valutar din 19 țări au crescut în iunie cu 0,7% în luna mai, a declarat biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat.

Comunicatul a bătut prognozele economiștilor chestionați de Reuters cu o creștere de 0,5% și a fost prima creștere după ce prețurile au scăzut timp de patru luni consecutive.

Aceasta a fost determinată de o creștere de 3,1% a prețurilor la energie. În caz contrar, prețurile de producție ar fi scăzute la lună.

Pe parcursul anului, prețurile de producție au scăzut în iunie cu 3,7%, mai puțin decât scăderea de 3,9% așteptată de către economiști și s-au redus față de scăderea de 5,0% înregistrată în mai.

Prețurile producției reprezintă un factor cheie care determină inflația consumatorilor, întrucât modificările prețurilor la porțile fabricii se traduc în mare parte în costul final pentru consumatori. Inflația anuală a consumatorilor din zona euro a înregistrat o creștere de 0,4% în iulie, după o creștere de 0,3% în iunie.

Sursa: reuters.com

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și