Autoliv Lugoj

Actualitate

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Business Strategist

Un control al Curții de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Lugoj a scos la iveală o situație incredibilă care vizează contractul dintre primărie și SC Enel Distribuție SA. Auditorii Curții de Conturi au constatat “existența unui mod de lucru aparte” al Primăriei Lugoj în relația cu Enel Distribuție Banat.

Practic, Curtea de Conturi a constatat că Primăria Lugoj a achitat în perioada 2012 – 2014 suma de peste 1,8 milioane lei, bani plătiți anticipat pentru branșamente și extindere a rețelei „existând plăți efectuate chiar fără punerea în practică a celor prevăzute în contract și deci a realizării lucrărilor până la data auditului”.

Curtea de Conturi a mai constatat că realizările pentru care Primăria Lugoj i-a plătit bani în avans Enelului, nici nu este prestatorul real al lucrărilor, acestea fiind subcontractate altor firme.

Plățile în avans, ilegale?

În plus, Curtea de Conturi a considerat că plata lucrărilor contractate de Enel, în avans, a fost nelegală.„Precizăm că potrivit prevederilor contractuale nu s-a precizat posibilitatea acordării de avansuri de către entitatea auditată – prin urmare plățile avansate de entitatea auditată sunt în afara cadrului legal. Plățile nelegale de 1.832.793 lei au fost achitate de entitate potrivit condițiilor contractuale, fiind forțată atât contractual cât și de poziția de forță a operatorului Enel Distribuție ce o ocupă pe piața acestui tip de servicii de extindere a rețelei electrice o poziție de monopol”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au mai constatat că, diferența dintre banii plătiți de Primărie, în avans Enelului, și prețul plătit de Enel pentru realizarea proiectului ar fi trebuit restituiți municipalității, lucru care nu s-a întâmplat.

„Diferența de valoare dată de încasările pe care le are ENEL de la municipalitate și plățile pe care acesta le face către operatorii subcontractanți nu sunt integral restituite bugetului local Lugoj, creându-se astfel prejudicii entității auditate”, se arată în raportul intrat în posesia ziarului Cetățeanul.

Curtea de Conturi a calculat că valoarea sumei care trebuia restituită primăriei este de aproape 155.000 de lei. Pentru suma de peste 1,8 milioane de lei plătită în avans, s-au calculat și penalități de 442.000 de lei, urmând ca Primăria Lugoj să recupereze de la Enel aproape 600.000 de lei.

Primăria acuză monopolul Enel

Curtea de Conturi a identificat și persoana din Primăria Lugoj responsabil de neregulile descoperite pe șeful Direcției Tehnice, Negruțiu Cotizo. În punctul de vedere solicitat de Curtea de Conturi, Cotizo le-a dat dreptate auditorilor, acuzând monopolul Enel.

„Cele constatate de dumneavoastră sunt reale și sunt datorate de condițiile contractuale impuse de ENEL Distribuție. Neacceptarea acestor condiții de către noi conduce la nerealizarea proiectelor de investiții ale comunității locale – ENEL nu negociază condițiile contractuale, prelevându-se de Ordinul Președintelui ANRE nr. 59/02.08.2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public”, se arată în punctul de vedere dat de Cotizo. Procesul pentru recuperarea banilor este pe rolul Judecătoriei Timișoara.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Garda Lugojeană, mesaj dur pentru edilii oraşului! Cimitirul Eroilor a ajuns o groapă de gunoi

Daniel Groza23 martie 2017

UPDATE FOTO: Ce au ridicat poliţiştii de la tânărul din Coşteiu care vindea tutun pe internet

Gabriel Iosa22 martie 2017

EXCLUSIV „Făbricuță” de tutun în casa unui tânăr de lângă Lugoj. L-a dat de gol anunțul la mica publicitate

Daniel Dancea22 martie 2017

60 de minute de beznă la Lugoj în weekend, cu ocazia evenimentului “Ora Pământului”

Gabriel Iosa21 martie 2017

Zeci de lugojeni amendaţi pentru centura de siguranţă! Un şofer, prins în timp ce vorbea la telefon

Gabriel Iosa21 martie 2017

“Kong: Insula Craniilor”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa20 martie 2017

Un primar de lângă Lugoj îşi pierde funcţia. A fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate

Daniel Groza20 martie 2017

Radar Fantomă, în curând pe autostrada Timişoara-Lugoj-Deva

Gabriel Iosa17 martie 2017

[VIDEO] Accient între Lugoj şi Buziaş! Una dintre victime venea de la spital

Gabriel Iosa16 martie 2017

Bătrân de 84 de ani din Lugoj, furat de 17.000 de lei de către trei tâlhari! Bărbaţii au fost prinşi în timpul faptei

Gabriel Iosa16 martie 2017

DIICOT şi mascaţii au descins la Lugoj, la un tânăr care distribuia materiale pornografice cu minori pe internet

Gabriel Iosa16 martie 2017

Poliţia Lugoj rămâne fără comandant de la 1 aprilie

Gabriel Iosa15 martie 2017
%d blogeri au apreciat: