Actualitate

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Autoliv

Un control al Curții de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Lugoj a scos la iveală o situație incredibilă care vizează contractul dintre primărie și SC Enel Distribuție SA. Auditorii Curții de Conturi au constatat “existența unui mod de lucru aparte” al Primăriei Lugoj în relația cu Enel Distribuție Banat.

Practic, Curtea de Conturi a constatat că Primăria Lugoj a achitat în perioada 2012 – 2014 suma de peste 1,8 milioane lei, bani plătiți anticipat pentru branșamente și extindere a rețelei „existând plăți efectuate chiar fără punerea în practică a celor prevăzute în contract și deci a realizării lucrărilor până la data auditului”.

Curtea de Conturi a mai constatat că realizările pentru care Primăria Lugoj i-a plătit bani în avans Enelului, nici nu este prestatorul real al lucrărilor, acestea fiind subcontractate altor firme.

Plățile în avans, ilegale?

În plus, Curtea de Conturi a considerat că plata lucrărilor contractate de Enel, în avans, a fost nelegală.„Precizăm că potrivit prevederilor contractuale nu s-a precizat posibilitatea acordării de avansuri de către entitatea auditată – prin urmare plățile avansate de entitatea auditată sunt în afara cadrului legal. Plățile nelegale de 1.832.793 lei au fost achitate de entitate potrivit condițiilor contractuale, fiind forțată atât contractual cât și de poziția de forță a operatorului Enel Distribuție ce o ocupă pe piața acestui tip de servicii de extindere a rețelei electrice o poziție de monopol”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au mai constatat că, diferența dintre banii plătiți de Primărie, în avans Enelului, și prețul plătit de Enel pentru realizarea proiectului ar fi trebuit restituiți municipalității, lucru care nu s-a întâmplat.

„Diferența de valoare dată de încasările pe care le are ENEL de la municipalitate și plățile pe care acesta le face către operatorii subcontractanți nu sunt integral restituite bugetului local Lugoj, creându-se astfel prejudicii entității auditate”, se arată în raportul intrat în posesia ziarului Cetățeanul.

Curtea de Conturi a calculat că valoarea sumei care trebuia restituită primăriei este de aproape 155.000 de lei. Pentru suma de peste 1,8 milioane de lei plătită în avans, s-au calculat și penalități de 442.000 de lei, urmând ca Primăria Lugoj să recupereze de la Enel aproape 600.000 de lei.

Primăria acuză monopolul Enel

Curtea de Conturi a identificat și persoana din Primăria Lugoj responsabil de neregulile descoperite pe șeful Direcției Tehnice, Negruțiu Cotizo. În punctul de vedere solicitat de Curtea de Conturi, Cotizo le-a dat dreptate auditorilor, acuzând monopolul Enel.

„Cele constatate de dumneavoastră sunt reale și sunt datorate de condițiile contractuale impuse de ENEL Distribuție. Neacceptarea acestor condiții de către noi conduce la nerealizarea proiectelor de investiții ale comunității locale – ENEL nu negociază condițiile contractuale, prelevându-se de Ordinul Președintelui ANRE nr. 59/02.08.2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public”, se arată în punctul de vedere dat de Cotizo. Procesul pentru recuperarea banilor este pe rolul Judecătoriei Timișoara.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Cea mai aşteptată premieră a lunii ajunge şi la Cinema Bela Lugosi. Piraţii din Caraibe 5 se poate vedea 3D

Cetateanul29 mai 2017

După nouă ani, se reiau lucrările la blocul MApN. Va fi transformat într-un imobil de locuinţe sociale

Daniel Groza29 mai 2017

Lugojean, evadat din Spania, prins la Timişoara! Individul, extrem de periculos, avea de executat 15 ani de închisoare

Daniel Groza26 mai 2017

Invitaţie la plimbare pe bicicletă, pe un traseu de 30 de kilometri în zona Lugojului

Cetateanul26 mai 2017

Puteţi să ajutaţi spitalul lugojean dacă mergeţi la un spectacol folcloric

Daniel Groza26 mai 2017

Tânărul bătut de ţigani: “Au sunat-o pe mătuşa mea, să-mi retrag plângerea, că ne omoară”

Cetateanul26 mai 2017

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017
%d blogeri au apreciat: