Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Un control al Curții de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Lugoj a scos la iveală o situație incredibilă care vizează contractul dintre primărie și SC Enel Distribuție SA. Auditorii Curții de Conturi au constatat “existența unui mod de lucru aparte” al Primăriei Lugoj în relația cu Enel Distribuție Banat.

Practic, Curtea de Conturi a constatat că Primăria Lugoj a achitat în perioada 2012 – 2014 suma de peste 1,8 milioane lei, bani plătiți anticipat pentru branșamente și extindere a rețelei „existând plăți efectuate chiar fără punerea în practică a celor prevăzute în contract și deci a realizării lucrărilor până la data auditului”.

Curtea de Conturi a mai constatat că realizările pentru care Primăria Lugoj i-a plătit bani în avans Enelului, nici nu este prestatorul real al lucrărilor, acestea fiind subcontractate altor firme.

Plățile în avans, ilegale?

În plus, Curtea de Conturi a considerat că plata lucrărilor contractate de Enel, în avans, a fost nelegală.„Precizăm că potrivit prevederilor contractuale nu s-a precizat posibilitatea acordării de avansuri de către entitatea auditată – prin urmare plățile avansate de entitatea auditată sunt în afara cadrului legal. Plățile nelegale de 1.832.793 lei au fost achitate de entitate potrivit condițiilor contractuale, fiind forțată atât contractual cât și de poziția de forță a operatorului Enel Distribuție ce o ocupă pe piața acestui tip de servicii de extindere a rețelei electrice o poziție de monopol”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au mai constatat că, diferența dintre banii plătiți de Primărie, în avans Enelului, și prețul plătit de Enel pentru realizarea proiectului ar fi trebuit restituiți municipalității, lucru care nu s-a întâmplat.

„Diferența de valoare dată de încasările pe care le are ENEL de la municipalitate și plățile pe care acesta le face către operatorii subcontractanți nu sunt integral restituite bugetului local Lugoj, creându-se astfel prejudicii entității auditate”, se arată în raportul intrat în posesia ziarului Cetățeanul.

Curtea de Conturi a calculat că valoarea sumei care trebuia restituită primăriei este de aproape 155.000 de lei. Pentru suma de peste 1,8 milioane de lei plătită în avans, s-au calculat și penalități de 442.000 de lei, urmând ca Primăria Lugoj să recupereze de la Enel aproape 600.000 de lei.

Primăria acuză monopolul Enel

Curtea de Conturi a identificat și persoana din Primăria Lugoj responsabil de neregulile descoperite pe șeful Direcției Tehnice, Negruțiu Cotizo. În punctul de vedere solicitat de Curtea de Conturi, Cotizo le-a dat dreptate auditorilor, acuzând monopolul Enel.

„Cele constatate de dumneavoastră sunt reale și sunt datorate de condițiile contractuale impuse de ENEL Distribuție. Neacceptarea acestor condiții de către noi conduce la nerealizarea proiectelor de investiții ale comunității locale – ENEL nu negociază condițiile contractuale, prelevându-se de Ordinul Președintelui ANRE nr. 59/02.08.2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public”, se arată în punctul de vedere dat de Cotizo. Procesul pentru recuperarea banilor este pe rolul Judecătoriei Timișoara.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

lidl_logistic_center

E oficial! În ce zi se deschide centrul logistic Lidl în valoare de 20.000.000 de euro

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
3

Prezervativ folosit găsit în baia Şcolii Creştine „Harul” din Lugoj de o mămică! Femeia a pus poza pe Facebook

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
Cristian Blidar, victima tentativei de omor de la Traian Vuia

Instanţa i-a luat toporul! Ciomăgarul din Traian Vuia merge după gratii şi are de plătit zeci de mii de euro despăgubiri

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016