Actualitate

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Cetateanul Lugoj

Un control al Curții de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Lugoj a scos la iveală o situație incredibilă care vizează contractul dintre primărie și SC Enel Distribuție SA. Auditorii Curții de Conturi au constatat “existența unui mod de lucru aparte” al Primăriei Lugoj în relația cu Enel Distribuție Banat.

Practic, Curtea de Conturi a constatat că Primăria Lugoj a achitat în perioada 2012 – 2014 suma de peste 1,8 milioane lei, bani plătiți anticipat pentru branșamente și extindere a rețelei „existând plăți efectuate chiar fără punerea în practică a celor prevăzute în contract și deci a realizării lucrărilor până la data auditului”.

Curtea de Conturi a mai constatat că realizările pentru care Primăria Lugoj i-a plătit bani în avans Enelului, nici nu este prestatorul real al lucrărilor, acestea fiind subcontractate altor firme.

Plățile în avans, ilegale?

În plus, Curtea de Conturi a considerat că plata lucrărilor contractate de Enel, în avans, a fost nelegală.„Precizăm că potrivit prevederilor contractuale nu s-a precizat posibilitatea acordării de avansuri de către entitatea auditată – prin urmare plățile avansate de entitatea auditată sunt în afara cadrului legal. Plățile nelegale de 1.832.793 lei au fost achitate de entitate potrivit condițiilor contractuale, fiind forțată atât contractual cât și de poziția de forță a operatorului Enel Distribuție ce o ocupă pe piața acestui tip de servicii de extindere a rețelei electrice o poziție de monopol”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au mai constatat că, diferența dintre banii plătiți de Primărie, în avans Enelului, și prețul plătit de Enel pentru realizarea proiectului ar fi trebuit restituiți municipalității, lucru care nu s-a întâmplat.

„Diferența de valoare dată de încasările pe care le are ENEL de la municipalitate și plățile pe care acesta le face către operatorii subcontractanți nu sunt integral restituite bugetului local Lugoj, creându-se astfel prejudicii entității auditate”, se arată în raportul intrat în posesia ziarului Cetățeanul.

Curtea de Conturi a calculat că valoarea sumei care trebuia restituită primăriei este de aproape 155.000 de lei. Pentru suma de peste 1,8 milioane de lei plătită în avans, s-au calculat și penalități de 442.000 de lei, urmând ca Primăria Lugoj să recupereze de la Enel aproape 600.000 de lei.

Primăria acuză monopolul Enel

Curtea de Conturi a identificat și persoana din Primăria Lugoj responsabil de neregulile descoperite pe șeful Direcției Tehnice, Negruțiu Cotizo. În punctul de vedere solicitat de Curtea de Conturi, Cotizo le-a dat dreptate auditorilor, acuzând monopolul Enel.

„Cele constatate de dumneavoastră sunt reale și sunt datorate de condițiile contractuale impuse de ENEL Distribuție. Neacceptarea acestor condiții de către noi conduce la nerealizarea proiectelor de investiții ale comunității locale – ENEL nu negociază condițiile contractuale, prelevându-se de Ordinul Președintelui ANRE nr. 59/02.08.2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public”, se arată în punctul de vedere dat de Cotizo. Procesul pentru recuperarea banilor este pe rolul Judecătoriei Timișoara.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

“Split”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

Ivan Guidea face senzaţie în Germania. Luptătorul de la CSM a învins un rus în finala din Bundesliga

Alina Damian16 ianuarie 2017

Bestie cu chip de om! Bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj, încarcerat după ce şi-a supus nepoata minoră la perversiuni sexuale

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Beat şi fără permis, a plecat la plimbare pe străzile din Lugoj

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

[FOTO] O maşină a ars în miez de noapte la Coşteiu! Pagubele se ridică la mii de euro

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Valutist din piaţa din Lugoj, lăsat fără o sumă uriaşă de bani de către jandarmi după o razie

Gabriel Iosa14 ianuarie 2017

Nouă dată de deschidere pentru cei 15 kilometri de autostradă Lugoj-Deva! Anunţul a fost făcut de ministrul Cuc

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017

Bătrân de lângă Lugoj, arestat pentru că a agresat două persoane pe care le-a ameninţat cu arma

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017

DOSAR Scuza de tot râsul găsită de o lugojeancă prinsă cu mașina burdușită de țigări. Ce pedeapsă a primit femeia

Daniel Dancea12 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: