Primele în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale

0

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna octombrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, o scădere de 1,6% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,9% în zona euro, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

Cu toate acestea, în rândul statelor membre, pentru a doua lună consecutiv, cea mai puternică creştere a preţurilor producţiei industriale în ritm anual s-a înregistrat în Bulgaria, cu un avans de 3,8%, urmată de România, unde preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 2,9%, în ritm anual.

De la o lună la alta, luna octombrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 0,4%, singurele state membre în care au fost înregistrate creşteri mai mari fiind Belgia (2,3%), Olanda (0,9%), Danemarca şi Spania (0,5%). Comparativ, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,1% de la o lună la alta.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat, în octombrie, cu 2,3% comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, iar de la lună la lună, octombrie faţă de septembrie 2019, acestea au crescut cu 0,4%.

La nivelul preţurilor producţiei industriale de pe piaţa internă există o creştere de 0,36% în octombrie faţă de septembrie, respectiv un salt de 2,88% raportat la aceeaşi lună din anul anterior. Totodată, pentru piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut, în octombrie 2019, cu aproximativ 0,46% faţă de octombrie 2018, şi s-au majorat cu 1,35% comparativ cu datele din septembrie 2018.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și