Actualitate

Prima sentință în dosarul procurorului judecat pentru corupție după ce a vândut note la Universitatea Drăgan

Prima sentință în dosarul procurorului judecat pentru corupție după ce a vândut note la Universitatea Drăgan

Cetateanul Lugoj

Magistrații Curții de Apel Timișoara au emis prima sentință în dosarul în care procurorul cărășean Valentin Cârstea, fost profesor la Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj, este judecat pentru fapte de corupție. Constantin Cârstea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de patru ani. Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

La aproape un an de la trimiterea în judecată, magistrații Curții de Apel Timișoara au pronunțat prima sentință în dosarul de corupție în care este judecat procurorul Valentin Cârstea. Magistratul a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție comise atât din calitatea de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, cât și din calitatea de profesor al Universității Europene „Drăgan” din Lugoj.

Potrivit procurorilor DNA, procurorul Cârstea, „în calitate de cadru didactic (conferențiar) la Universitatea Europeană „Drăgan” din municipiul Lugoj, a promovat o persoană, denunțător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunțătorul, student la unitatea de învățământ menționată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen”. Procurorii DNA au mai arătat că  magistratul a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a mai scos la iveală faptul că în cursul anului 2013, procurorul Cârstea „s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj, astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene”. În schimbul ajutorului acordat, procurorul a primit mai multe bunuri, printre care și produse alimentare: făină, ulei și un jambon de porc.

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș este acuzat și de faptul că a primit de la studentul său un laptop și un televizor pentru a-i rezolva un dosar penal. De asemene, în circuitul șpăgilor a fost atras și avocatul Ion Negru, profesor și el la Universitatea Drăgan. „Inculpatul Negru Ion, avocat în cadrul Baroului Timiş, în calitate de cadru didactic al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj şi-a exercitat fraudulos atribuţiunile de titular al catedrelor de „Istoria Statului şi Dreptului Românesc” şi „Drept Roman” şi l-a promovat pe acelaşi denunţător la examenele susţinute în datele de 12.03.2014 şi 16.10.2014, ocazii cu care denunţătorul i-a şi remis avocatului Negru Ion o sticlă cu whisky, precum şi un set constând într-o sticlă de cristal pentru băuturi şi şase pahare din cristal, în valoare totală de 581 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

În urma procesului judecat pe fond la Curtea de Apel Timișoara, procurorul Valentin Cârstea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de patru ani. Procurorul a fost obligat și la prestarea unui număr de 120 de ore de muncă în folosul comunității, lucrând în cadrul Primăriei municipiului Reşiţa sau al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin. Avocatul Ion Negru a fost condamnat la un an, șase luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen  de doi ani. Avocatul a fost obligat să presteze și 60 de ore de muncă în folosul comunității. Sentința poate fi atacată la Curtea Supremă.

FOTO pressalert.ro

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Mascaţii au descins la Lugoj şi în alte locaţii din Timiş şi Caraş-Severin, la contrabandiştii de ţigarete

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Pentru ce au fost amendaţi 81 de şoferi la Lugoj în ultimele patru zile

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Un lugojean şi-a făcut praf BMW-ul într-o curbă celebră din Arad

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: