Cetateanul Lugoj

Actualitate

Prima sentință în dosarul procurorului judecat pentru corupție după ce a vândut note la Universitatea Drăgan

Prima sentință în dosarul procurorului judecat pentru corupție după ce a vândut note la Universitatea Drăgan

Cetateanul Lugoj

Magistrații Curții de Apel Timișoara au emis prima sentință în dosarul în care procurorul cărășean Valentin Cârstea, fost profesor la Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj, este judecat pentru fapte de corupție. Constantin Cârstea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de patru ani. Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

La aproape un an de la trimiterea în judecată, magistrații Curții de Apel Timișoara au pronunțat prima sentință în dosarul de corupție în care este judecat procurorul Valentin Cârstea. Magistratul a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție comise atât din calitatea de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, cât și din calitatea de profesor al Universității Europene „Drăgan” din Lugoj.

Potrivit procurorilor DNA, procurorul Cârstea, „în calitate de cadru didactic (conferențiar) la Universitatea Europeană „Drăgan” din municipiul Lugoj, a promovat o persoană, denunțător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunțătorul, student la unitatea de învățământ menționată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen”. Procurorii DNA au mai arătat că  magistratul a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a mai scos la iveală faptul că în cursul anului 2013, procurorul Cârstea „s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj, astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene”. În schimbul ajutorului acordat, procurorul a primit mai multe bunuri, printre care și produse alimentare: făină, ulei și un jambon de porc.

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș este acuzat și de faptul că a primit de la studentul său un laptop și un televizor pentru a-i rezolva un dosar penal. De asemene, în circuitul șpăgilor a fost atras și avocatul Ion Negru, profesor și el la Universitatea Drăgan. „Inculpatul Negru Ion, avocat în cadrul Baroului Timiş, în calitate de cadru didactic al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj şi-a exercitat fraudulos atribuţiunile de titular al catedrelor de „Istoria Statului şi Dreptului Românesc” şi „Drept Roman” şi l-a promovat pe acelaşi denunţător la examenele susţinute în datele de 12.03.2014 şi 16.10.2014, ocazii cu care denunţătorul i-a şi remis avocatului Negru Ion o sticlă cu whisky, precum şi un set constând într-o sticlă de cristal pentru băuturi şi şase pahare din cristal, în valoare totală de 581 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

În urma procesului judecat pe fond la Curtea de Apel Timișoara, procurorul Valentin Cârstea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de patru ani. Procurorul a fost obligat și la prestarea unui număr de 120 de ore de muncă în folosul comunității, lucrând în cadrul Primăriei municipiului Reşiţa sau al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin. Avocatul Ion Negru a fost condamnat la un an, șase luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen  de doi ani. Avocatul a fost obligat să presteze și 60 de ore de muncă în folosul comunității. Sentința poate fi atacată la Curtea Supremă.

FOTO pressalert.ro

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
concurs-dovleci-lugoj

La Lugoj se caută cel mai frumos dovleac! Cum participi la prima ediţie Miss Dovleac Lugoj

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016
ioan-ambrus-nicolae-robu-claudiu-buciu01

Noul președinte al PNL Lugoj, Claudiu Buciu, prezentat oficial: „Dacă nu obțin la parlamentare un vot peste PSD, demisionez”

Daniel Dancea20 octombrie 2016
expozitie-pasari-6

Cele mai frumoase exemplare de păsări exotice și porumbei, într-o expoziție la Lugoj

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
marc-andre-cornu

Teste la prima linie de producţie de la fabrica elvețiană de biscuiţi din Mănăștiur

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
carrefour-2-lugoj-elis-centru-foto-cetateanul-1

Carrefour deschide al doilea magazin la Lugoj

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
curatenie toamna

Curățenie de toamnă în toate cartierele. Vezi unde și când vor ajunge mașinile de salubritate

Cetateanul19 octombrie 2016
dacian-ciolos

Orgoliile dintr-un sat de lângă Lugoj au ajuns pe masa lui Dacian Cioloș. Punctul de vedere al premierului

Cetateanul19 octombrie 2016