Producţia industrială, în scădere cu 2,6%, în primele două luni

0

In primele două luni din 2020,  producţia industrială a fost mai mică, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6% fiecare, comparativ cu perioada similară a anului trecut, informează marţi Institutul Naţional de Statistică.

In perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2019, producţia industrială (serie brută) a coborât cu 2,6%, ca efect al scăderilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria prelucrătoare (-1,9%) şi industria extractivă (-1,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost în scădere cu 2,6%, ca urmare a diminuărilor înregistrate la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,6%) şi industria prelucrătoare (-2,6%). Industria extractivă a rămas la acelaşi nivel


In februarie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 4,5%. Industria prelucrătoare a crescut cu 8%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 1,3% .

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,7%, creştere susţinută de industria extractivă (+4,4%) şi industria prelucrătoare (+0,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,8%.

In comparatie cu luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut în februarie 2020 cu 3,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,2%), industria prelucrătoare (-2,5%) şi industria extractivă (-1,2%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere în februarie 2020 cu 2,6%, din cauza diminuărilor consemnate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,1%) şi industria prelucrătoare (-3,2%). Industria extractivă a crescut cu 1,8%.

INS menţionează că nu a fost surprins impactul crizei COVID-19.

„Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice, pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, se mai spune în comunicat.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și