Proiectul de lege COVID-19 de 1,9 trilioane de dolari al lui Joe Biden câștigă aprobarea finală

0

Camera Reprezentanților SUA a aprobat una dintre cele mai mari măsuri de stimulare economică din istoria americană, un proiect de lege cuprinzător de 1,9 trilioane de dolari COVID-19 care îi conferă președintelui Joe Biden prima sa victorie majoră în funcție.
Măsura oferă 400 de miliarde de dolari pentru 1.400 de dolari plăți directe către majoritatea americanilor, 350 de miliarde de dolari în ajutor acordat guvernelor de stat și locale, o extindere a creditului fiscal pentru copii și creșterea finanțării pentru distribuirea vaccinurilor. Previzorii se așteaptă ca aceasta să suprasolicite redresarea economică a SUA.

„Ajutorul este aici”, a scris Biden într-un tweet după vot. Casa Albă a declarat că intenționează să semneze proiectul de lege vineri.

Aprobarea prin vot 220-211 în camera controlată de democrați a venit cu zero sprijin republican după săptămâni de dezbateri partizane și lupte în Congres. Democrații au descris legislația ca un răspuns critic la o pandemie care a ucis mai mult de 528.000 de oameni și a lăsat milioane fără muncă.

„Aceasta este o zi istorică. Este începutul sfârșitului marii depresii COVID ”, a declarat reprezentantul democratic Jan Schakowsky.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a transmis într-o declarație că adoptarea legislației a fost o zi esențială pentru economia SUA și că va accelera recuperarea acesteia.
Dar republicanii au spus că măsura este prea costisitoare și este plină de priorități progresive irositoare. Ei au spus că cea mai gravă fază a celei mai mari crize de sănătate publică dintr-un secol a trecut în mare măsură și economia se îndreaptă spre o revenire.

„Este un plan greșit la un moment nepotrivit din atâtea motive greșite”, a spus reprezentantul republican Jason Smith.

Cu toate acestea, înainte de trecerea finală, democrații au prezis că republicanii vor promova avantajele proiectului de lege electorilor, în ciuda opoziției lor în cadrul Parlamentului și Senatului.

Într-adevăr, senatorul republican Roger Wicker a scris pe Twitter: „Această finanțare va asigura întreprinderilor mici supraviețuirea pandemiei, ajutându-și să își adapteze operațiunile și să-și mențină angajații pe statul de plată”.

Democrații erau nerăbdători să primească factura finală la biroul lui Biden pentru semnătura sa, înainte ca ajutoarele federale de șomaj îmbunătățite să expire duminică.

Deși mulți republicani au sprijinit scutirea coronavirusului sub administrația fostului președinte Donald Trump, niciun parlamentar republican nu a votat pentru proiectul de lege în Cameră sau Senat.

Dar proiectul de lege este popular în rândul publicului. Un sondaj de opinie național Reuters / Ipsos, desfășurat în perioada 8-9 martie, a arătat că 70% dintre americani susțin planul, inclusiv majoritatea democraților și a republicanilor. Dintre republicani, cinci din 10 spun că susțin planul, în timp ce nouă din 10 democrați l-au susținut.

Legislația ar putea avea mize mari pentru ambele părți. Dacă va reuși să ofere economiei un impuls major, planul ar putea îmbunătăți averile politice ale democraților în timp ce încearcă să își mențină majorități în Congres la alegerile intermediare din 2022.

Un singur democrat, Jared Golden din Maine, a votat împotriva pachetului, spunând că, costurile sale ridicate de împrumut pun în pericol recuperarea.
Versiunea adoptată de Senat într-o sesiune maraton de weekend a eliminat o creștere a salariului minim federal de 15 USD pe oră până în 2025; a înăsprit eligibilitatea pentru 1.400 de dolari plăți directe, plafonându-le la cei care câștigă sub 80.000 de dolari, a redus plata asigurărilor pentru șomaj la 300 USD pe săptămână de la 400 de dolari ai Casei și a vizat o parte din ajutorul statului și al administrației locale către comunitățile mai mici.

Statele care au votat pentru Trump la alegerile din noiembrie urmează să primească o sumă mai mare de ajutor pentru educație și îngrijire a copilului pentru fiecare rezident decât cele care au susținut Biden, potrivit estimărilor celor două comitete ale Congresului.

Locuitorii statelor cu tendințe republicane, care tind să aibă venituri mai mici ale gospodăriilor, vor primi și controale mai mari de stimulare și scutiri de impozite, potrivit unui grup de cercetare independent.

Impulsul masiv al cheltuielilor este văzut ca un factor important, combinat cu un ritm accelerat al vaccinărilor COVID-19 și o rată de infecție încetinită, într-o perspectivă înfloritoare pentru economie.

În această săptămână, Morgan Stanley a stabilit creșterea producției economice în 2021 la 8,1%. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prezis marți că, creșterea SUA va depăși 6% anul acesta, față de o estimare de aproximativ 3% în urmă cu trei luni.

Odată ce proiectul de lege COVID-19 a fost finalizat, atenția se îndreaptă către următoarea rundă de legislație majoră a lui Biden, inclusiv investiții masive în infrastructură, reforme în domeniul imigrației și inițiative privind schimbările climatice.

În timp ce conservatorii s-au confruntat cu costul de 1,9 trilioane de dolari al proiectului de lege COVID-19, ar putea fi posibil să obțină participarea republicanilor la legislația privind imigrația și schimbările climatice în Senat, a declarat Paul Sracic, profesor de științe politice la Youngstown State University.

Dar obținerea unui sprijin republican suficient pentru inițiativele democratice pentru a-i propulsa la trecere va fi o provocare și „orice lucru care obține 60 de voturi în Senat este probabil o problemă cu democrații progresiști ​​din Cameră”, a adăugat Sracic.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și