Proiectul de lege privind infrastructura ar putea alimenta stocurile, dar investitorii își temperează entuziasmul

0

Un plan al guvernului SUA de modernizare a infrastructurii națiunii ar putea alimenta și mai mult întrecerea bursieră, dar scepticismul cu privire la un pachet masiv de cheltuieli care navighează obstacolele politice și viteza oricăror beneficii care se infiltrează în economie tinde să tempereze orice formă de entuziasm.

O mulțime de companii, inclusiv în domeniul construcțiilor, materialelor și chiar tehnologiei, ar putea vedea o creștere a veniturilor dintr-un pachet de cheltuieli care ar putea avea ca scop repararea drumurilor și podurilor, investițiile în conectivitatea la internet și abordarea schimbărilor climatice.

Președintele Joe Biden se va deplasa la Pittsburgh săptămâna viitoare pentru a dezvălui planul de infrastructură, care ar putea avea un preț de până la 4 trilioane de dolari. Dar investitorii spun că există obstacole politice în calea adoptării unei legi – mai ales dacă aceasta include creșteri de impozite pentru finanțarea acesteia – în timp ce se așteaptă ca, cheltuielile cu proiectele să dureze ani, în unele cazuri.

„Dacă vom obține un pachet considerabil, acesta ar contribui în continuare la revenirea economică deja pozitivă pe care o vedem și la convingerea că un sprijin fiscal mai puternic pentru economie ar putea continua în următorii ani”, a spus Jim Baird, director de investiții la Plante Moran Consilieri financiari.

Dar, a spus Baird, „mai are un drum lung de parcurs pentru a trece printr-un Congres care este foarte divizat și va avea întrebări semnificative despre cum să plătească pentru el”.

Planul lui Biden se așteaptă să fie împărțit între un pachet inițial care se ocupă de proiecte de transport tradiționale și un al doilea care abordează probleme interne, cum ar fi grădinița universală, îngrijirea națională a copiilor și școlarizarea gratuită a colegiilor comunitare.

Casa Albă încearcă să-și avanseze agenda în urma promovării unui proiect de lege de scutire a coronavirusului de 1,9 trilioane de dolari, care a contribuit la acordarea ultimului impuls unei piețe bursiere care a crescut cu aproximativ 74% de la criza pandemiei din martie 2020.

Există semne că acțiunile încorporează deja optimism asupra unui pachet de infrastructură. Un coș de stocuri de infrastructură constând în principal din materiale de construcții, mașini și firme de construcții și inginerie a revenit cu 27% de când alegerile din Georgia de la începutul lunii ianuarie au oferit democraților control deplin asupra Senatului, a declarat Goldman Sachs într-o notă publicată vineri.

S&P 500 a crescut cu aproximativ 5% în acest timp.

„Acțiunile au început să coste, deoarece există o bună probabilitate ca, cheltuielile cu infrastructura să scadă pe bune”, a declarat Eric Marshall, manager de portofoliu la Hodges Capital, care deține acțiuni ale Eagle Materials, un stoc care a câștigat aproximativ 23% în acest an .

Sursa: News24.ro.

Citește și