Refacerea infrastructurii afectate de inundaţii in judeţul Harghita

0

23 milioane de lei este suma pe care Guvernul României a alocat-o pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din luna iunie, din judeţul Harghita, a informat Instituţia Prefectului.

In perioada 9-23 iunie din acest an, în unele localităţi ale judeţului Harghita s-au înregistrat, într-un interval scurt de timp, ploi torenţiale cu precipitaţii maxime înregistrate de peste 100 l/mp, care au dus la creşterea rapidă a unor cursuri de apă provocând prin inundaţii pagube însemnate, potrivit unui comunicat transmis presei.

„Furtunile, grindina şi aversele puternice însoţite de descărcări electrice au provocat revărsarea pâraielor şi afluenţilor acestora provocând inundaţii atât ale căilor de acces, ale terenurilor agricole precum şi ale gospodăriilor populaţiei. De asemenea, datorită acestor fenomene au fost afectate nenumărate poduri şi podeţe, drumuri comunale, drumuri judeţene, drumuri forestiere şi agricole. Acumularea cantităţilor de apă a dus şi la inundarea terenurilor agricole ale populaţiei, ale păşunilor şi ale fâneţelor”, se arată în comunicatul menţionat.

În perioada respectivă, din totalul celor 67 de unităţi administrative teritoriale, la nivelul judeţului Harghita,  s-au înregistrat pagube majore, în cadrul a 37 de primării şi la obiective ale Consiliului Judeţean Harghita, care au nevoie de sprijin financiar de urgenţă.

„Au fost întocmite, în timp record, procesele verbale de evaluare a pagubelor, în urma verificărilor efectuate în teren, de către comisiile de specialişti constituite prin Ordine ale Prefectului, astfel putând fi iniţiat în timp util proiectul de hotărâre de guvern. În urma alocărilor de sume vor putea fi demarate în timp util lucrările de refacere a obiectivelor afectate din judeţ. (…) Judeţului Harghita i-a fost alocată suma de 23.175.000 lei. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru refacerea unor apărări de maluri, drumuri judeţene, poduri, podeţe şi punţi pietonale, străzi, drumuri comunale, drumuri săteşti şi forestiere, unor utilităţi şi obiective socio – economice afectate de inundaţii, alimentare cu apă şi canalizare, etc”, se mai precizează în comunicat.

Se mai efectuează  încă alte activităţi de evaluare a pagubelor şi pentru obiective de infrastructură din alte localităţi care au suferit pagube în urma inundaţiilor din luna iulie 2020, se arată in comunicat.

Tot prin Hotărâre de Guvern, a fost alocată suma de 284.000 lei pentru refacerea sălii de sport din oraşul Bălan, afectată de o furtună puternică, la începutul acestui an.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și