Renunta la garantia auto atunci cand inchiriezi un autovehicul

0

Garantia auto este un element care incurca extrem de mult piata de rent a car din intreaga lume. Incepand din anul 2019, cateva companii de inchirieri masini, au decis sa adopte sistemul rent a car fara garantie. In Romania, firmele de inchirieri masini inca nu au adoptat inca acest modul. Tinand cont ca pandemia a distrus bugetele multor persoane fizice si juridice, va trebui ca piata de rent a car din tara noastra sa se acomodeze dupa client. In prezent, nu toate persoanele care doresc sa inchirieze un autovehicul isi permit sa blocheze o garantie de 500 sau de 1000 de euro. In randurile urmatoare veti vedea cine aplica serviciul de rent a car fara garantie si cum avantajeaza clientul folosirea acestui sistem.

Piata de rent a car din Romania produce anual 80 de milioane de euro. Pe langa aceasta suma, garantiile auto reprezinta 240 de milioane de euro. Cu toate ca garantia auto din rent este o suma ce va fi blocata si restituita clientului, vedem ca ocupa un plafon destul de mare. De foarte multe ori, garantia auto are menirea de a incurca clientul. In randurile de mai jos vom vedea daca exista companii, care au servicii de inchirieri auto in orasele Bucuresti si Otopeni fara garantie auto. Vedem daca mai sunt centre, care sa aplice acest sistem in restul tarii si de asemeni, vom afla cum se comporta serviciul de rent fara garantie.

Cum se manifesta serviciul de rent a car fara garantie auto?

Sistemul de rent a car fara garantie auto este un serviciu, ce exista de foarte multe timp pe piata din Europa. Pana acum doi ani, modulul de inchirieri masini fara garantie functiona doar intr-un singur fel. Garantia auto era anulata si era inlocuita cu asigurarea zilnica. Cu toate ca, aceasta este baza modulului de rent a car fara garantie, serviciul in sine inseamna mult mai mult de atat. In randurile urmatoare, veti vedea ce inseamna pachetul de rent a car fara garantie in totalitate.

De cate feluri este sistemul de inchirieri auto fara garantie?

Sistemul de inchirieri auto fara garantie este de doua feluri. Este serviciul clasic de rent a car fara garantie, in care aceasta este eliminata in totalitate. Aici, intra in vigoare asigurarea zilnica totala. Daca garantia auto este intre 3 si 10 la suta din valoarea masinii, asigurarea zilnica totala este o suma modica, ce se plateste pe ziua de inchiriere.

Spre exemplu: Se inchiriaza autovehiculul Dacia Logan cu tariful de 20 de euro pe zi. Pentru a inchiria aceasta masina, garantia auto va fi de 350 de euro. In sistemul de rent a car fara garantie, cei 350 de euro vor fi redusi la zero. In schimb, va intra in vigoare asigurarea zilnica totala. Aceasta va avea valoarea de 16 euro pe ziua de inchirere. Cu cat numarul de zile inchiriate va creste, cu atat asigurarea zilnica totala va fi mai mica.

In regimul normal de rent a car, garantia auto va fi predata la sfarsit. In cazul serviciului de inchirieri masini fara garantie, asigurarea zilnica totala nu se va preda clientului. Ea este achitata pe fiecare zi de rent.

Acum ca ati vazut ce inseamna pachetul de rent a car fara garantie, veti vedea mai departe cum se manifesta sistemul de inchirieri cu garantie partiala.

Cum se prezinta serviciul de rent a car cu garantie partiala?

Garantia partiala face parte din serviciul de rent a car fara garantie. Ca sa intelegeti mai bine acest fenomen, ne vom lega de exemplul anterior. In cazul masinii Dacia Logan, garantia auto era 350 de euro in regimul normal de rent a car. Pentru serviciul de inchirieri cu garantie partiala, aceasta va fi de 150 de euro. Pentru restul de garantie, va intra in vigoare asigurarea zilnica partiala. In randurile de mai jos, aflati ce inseamna asigurarea zilnica partiala si care este valoarea acesteia.

Garantia auto partiala va fi returnata persoanei care a inchiriat masina, doar daca autovehiculul se intoarce fara nici o dauna.

Ce este asigurarea partiala si cum se aplica in cadrul inchirierii?

Asigurarea zilnica partiala este jumatate din asigurarea zilnica totala. Daca tot am inceput cu exemplul „Dacia Logan”, ne vom lega in continuare de acelasi autovehicul. Daca asigurarea zilnica totala este pentru Dacia Logan de 16 euro pe zi, asigurarea partiala va fi in aceasta situatie de 7 euro.

Acesti 7 euro pe ziua de inchiriere se vor achita catre firma de rent a car. Ei nu vor mai fi returnati catre client.

Care sunt avantajele modulului de rent a car fara garantie?

Nu toti clientii din rent a car isi permit sa aiba blocata o garantie. Trebuie sa tinem cont, ca aceasta nu este o suma destul de mica. Garantiile auto pleaca de la 350 de euro si pot urca pana la 10000 de euro. In serviciul de inchirieri masini fara garantie, ea nu va mai exista. Astfel, daca inchiriati Dacia Logan pentru 3 zile, veti avea de platit 16 euro pe zi. In total se aduna 48 de euro. Comparand aceasta suma cu cei 350 de euro, veti vedea ca este o diferenta destul de mare.

Ce companii practica sistemul de inchirieri masini fara garantie?

In Romania, nu sunt foarte multe firme care practica serviciul de rent a car fara garantie in adevaratul sens al cuvantului. Rent-4U este singura companie, care practica acest modul ca la carte. Aici, veti gasi atat sistemul de inchirieri fara garantie, cat si cel cu garantie partiala.

Unde se gasesc firmele care au serviciul de inchirieri masini fara garantie?

Companiile de rent a car care practica acest serviciu se gasesc doar in orasele Bucuresti si Otopeni. In prezent, s-a deschis un punct de lucru in orasul Alba Iulia. Firma care a adaugat acest modul de inchirieri, se numeste Rent-4U. Sistemul fara garantie se aplica in ambele forme. Aici, veti gasi atat posibilitatea de a inchiria masina fara garantie, cat si cu garantie partiala.

Exista sanse ca pachetul de rent a car fara garantie sa fie disponibil in toata tara?

Speram ca pe viitor sa apara serviciile de inchirieri auto fara garantie in toata tara. Conform preconizarilor realizate de site-urile de business, sunt sanse ca pana la sfarsitul anului 2025, toate firmele de rent a car din tara sa adopte acest sistem. Va dura cu toate acestea patru ani, pentru ca fiecare companie sa preia acest pachet de servicii. Trebuie schimbata o mentalitate in randul antreprenorilor de rent a car.

Mai mult de atat, va trebui ca fiecare companie de inchirieri auto sa inteleaga clientul. Din cauza pandemiei, a scazut fara doar si poate bugetele tuturor. Garantia este o suma imensa de bani si nu multa lume si-o mai permite in prezent. Trebuie ca firmele de inchirieri masini sa se gandeasca la bugetul clientilor si sa se adapteze dupa posibilitatile lor. Este normal ca firma in sine sa obtina profit, pentru ca acesta este pana la urma scopul ei final. Cu toate acestea, nu mai este cazul de lacomie si va trebui sa fie inteles clientul asa cum este el in prezent.

Acesta a fost articolul nostru. Ati urmarit cu aceasta ocazie, modalitatea de a inchiria o masina fara garantie auto. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va dorim drum intins!

Citește și