Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Administrație

Robu, criticat dur de Convenția Organizațiilor de Media pentru lipsa de transparență. Cât de departe e Boldea?

Robu, criticat dur de Convenția Organizațiilor de Media pentru lipsa de transparență. Cât de departe e Boldea?

Cetateanul Lugoj

Convenția Organizațiilor de Media-COM, o rețea de 32 de organizații media care a adoptat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist, ia atitudine vizavi de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, intrat în conflict deschis cu jurnaliștii din oraș și nu numai. Organizația a transmis, vineri, o scrisoare deschisă:

”Convenția Organizațiilor de Media-COM constată cu îngrijorare lipsa de transparență a municipalității timișorene care obligă jurnaliștii să facă cereri scrise pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informația publică pentru orice informație. Adeseori, cererile sunt declinate cu argumentul nejustificat al ”protecției datelor”. Un caz recent este refuzul primarului de a furniza CV-ul unei consiliere, instanța hotărând ca documentul cerut de jurnaliști să fie făcut public.

Totodată COM dezaprobă conduita primarului municipiului Timișoara față de presa locală. Jurnaliști de la pressalert.ro, deBanat.ro, Opinia Timișoarei, pentrutimisoara.ro, corespondenți de la Evenimentul zilei, Mediafax ș.a. au fost catalogați de primarul Nicolae Robu, în conferințe de presă, drept ”mizerabili”, „penibili”, „stupizi”, „cumpărați”, „jurnaliști de terasă”, iar pressalert.ro este numit „pressabject”. Investigațiile sau criticile aduse serviciilor publice municipale sau unor proiecte ale primarului îi stârnesc acestuia suspiciuni că jurnaliștii ar acționa în numele unor ”grupuri de interese”. Totuși, edilul nu a apelat niciodată la căi legale pentru a procura dovezi. De asemenea, solicitarea scrisă a peste 30 de oameni de presă, depusă de 2 ani, pentru a se acorda titlul de Cetățean de onoare post mortem ziaristului timişorean Oscar Berger, s-a lovit de refuzul obstinat al lui Nicolae Robu. Comunicarea excesivă pe Facebook, consacrarea like-urilor ca voturi de încredere sau transmiterea unor interviuri apologetice, luate de subalterne de partid pe TV-Primăria, canal online al municipalității, reprezintă instrumente de imagine în locul unei comunicări publice relevante.

Este regretabil că Timișoara a devenit terenul unor conflicte între primar și presa care își exercită funcția critică, iar comunicarea publică este viciată în detrimentul cetățenilor care au dreptul să fie corect informați. De aceea, facem apel la transparență, civilitate și decență în relația autorităților cu mass-media, în numele mecanismelor democratice care conferă presei un rol important în societate”, se arată în scrisoarea deschisă.

Comportamentul primarului de Lugoj, Francisc Boldea, nu este departe de cel al lui Robu. Dacă nu a ajuns să intre în conflict direct cu jurnaliștii care relatează activitățile administrației, în schimb la răspunsul pe informații publice stă la fel de rău.

Nu de puține ori, ziariștii din presa locală au fost nevoiți să aștepte 30 de zile pentru un răspuns care presei ar trebui să-i fie eliberat în maxim 10 zile, mai ales în situații în care trebuiau copiate, spre exemplu, câteva pagini dintr-un document. Mai mult, edilul nu a mai susținut conferințe de presă din 7 iulie 2015.

Un alt aspect interesant vizavi de sistemul impus de Francisc Boldea în Primărie este acela prin care angajații se feresc să-și dea cu părerea chiar și din calitatea de membri ai unui sindicat. Până și după ce au semnat cu nume și prenume în tabelele sindicatelor intrarea în grevă, angajații nu au dorit să spună presei ce-i nemulțumește de frică să nu fie persecutați ulterior de conducere.

Vezi comentarii (4)

4 Comments

 1. Monica Harmanescu, Timisoara

  22 ianuarie 2016 at 18:52

  ”Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist” are valoare pentru semnatarii lui, nu? Nu are valoare juridică în vederea sancționării altor persoane fizice sau publice care nu intră sub incidența acestuia, nu-i așa?
  Unii ziariști sunt revoltați că trebuie să facă cereri pentru obținerea de informații publice în conformitate cu prevederile legii? Ziariștii au făcut publice informațiile care li s-au solicitat și care ar trebui să poată fi consultate la orice oră?
  Oare nu ar trebui mai degrabă Convenția Organizațiilor de Media-COM* să se autosesizeze în privința limbajului unor ziariști din presa locală timișoreană, care par că au fost certați cu școala multă vreme, și aruncă permanent cu ”dejecții” în cei care nu le sunt OBEDIENȚI?
  În ceea ce privește ”titlul de Cetățean de onoare post mortem fondatorului ziarului Timișoara, Oscar Berger”, nu s-a luat legătura cu domnul ”Freddy Simonis, șeful consilierilor locali ai PSD”, despre care ziarista Loredana Codruț afirmă că ar fi ”mai tare ca Nostradamus”? Tot dumneaei propune în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE ca întreg Consiliul Local Timișoara să poarte numele de ”Consiliul Alfred Simonis”. De unde reiese imparțialitatea și independența ziaristei Loredana Codruț în tratarea știrilor cotidiene timișorene? Nu cumva arată lipsă de respect pentru activitatea celorlalți consilieri locali timișoreni? Toate aceste informații pot fi găsite pe site-ul pressalert.ro.
  ”Comunicarea excesivă pe Facebook, consacrarea like-urilor ca voturi de încredere sau transmiterea unor interviuri apologetice, luate de subalterne de partid pe TV-Primăria, canal online al municipalității, reprezintă instrumente de imagine în locul unei comunicări publice relevante.” Serios? Păi în cazul emisiunii din data de 13 Ianuarie 2016 ziarista Loredana Codruț a fost invitată în calitate de colegă la emisiunea PRESSALERT LIVE, care aparține patronului dumneaei. Asta înseamnă că patronul care o plătește în presa scrisă din on-line a invitat-o în calitate de ”subalternă”?
  În baza căror prevederi legale, aplicabile tuturor românilor (nu doar ziariștilor semnatari ai unui cod deontologic), își propune Convenția Organizațiilor de Media-COM* interzicerea unor activități precum: comunicarea pe FB, ”consacrarea like-urilor ca voturi de încredere”, ”transmiterea unor interviuri” prin intermediul canalului on-line TV-Primăria? Și cine stabilește relevanța modului de comunicare al primarului Nicolae Robu? Unii ziariști sau cetățenii urbei? Vor cumva unii ziariști să-l cenzureze pe domnul primar Nicolae Robu să folosească propriile instrumente legale de comunicare? Serios? În baza căror norme legale în vigoare? 🙂

 2. oare

  23 ianuarie 2016 at 11:01

  astia doi sunt barbati sau muieri

 3. Marius

  23 ianuarie 2016 at 12:19

  Grasi si frumosi…sincer ingrijorati de soarta electoratului care le-a dat votul.Au fost si vor ramane in cardasie…PNL+PSD.Amandoi joaca o parodie ieftina!?Cu greu ii mai suporta colegii de partid…Doi indivizi bolnavi de narcisism !?Si atunci dar si acum l-au uitat pe Ambrus…El ce rol are ???

 4. Monica Harmanescu, Timisoara

  25 ianuarie 2016 at 15:19

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

independenti

Consilierii independenți susțin că taxa pentru apa de ploaie e încasată ilegal și cer suspendarea ei

Daniel Groza21 octombrie 2016
constandana-darova

Consilierul războinic dintr-un sat de lângă Lugoj, găsit în conflict de interese de către ANI

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
loc-de-joaca-copii-murdar-lugoj

Războiul contra ciorilor continuă! Primăria a instalat o “armă” modernă pentru a le face să plece

Daniel Groza18 octombrie 2016
primaria lugoj

Elba a dat în judecată Primăria pentru facturi neplătite în contractul în care Curtea de Conturi a găsit prejudiciu de peste 600.000 de euro

Daniel Groza17 octombrie 2016
gunoaie-centru

Centrul Lugojului, acoperit cu tone de gunoaie după Serbările Toamnei

Gabriel Iosa17 octombrie 2016
pml masina primarie boldea foto cetateanul lugoj (2)

Primarul Francisc Boldea, obligat să apară miercuri în faţa judecătorilor în Dosarul Elba. Va fi sau nu trimis în judecată?

Daniel Groza11 octombrie 2016
Primaria

Primăria Lugoj nu are căldură și din oră în oră rămâne și fără curent

Daniel Groza10 octombrie 2016
14536931_1093849147330960_1443902261_o

Semafoare inteligente și sens giratoriu în “intersecția morții” de pe centura Lugojului

Daniel Groza4 octombrie 2016
independenti

Consilierii independenți îi cer explicații primarului Boldea. Vor să știe cine este vinovat de eșecul lucrărilor la ștrand

Daniel Groza3 octombrie 2016
patinoar

Lugojul poate rămâne fără patinoar la iarnă! De vină este noua lege a achiziţiilor publice

Gabriel Iosa30 septembrie 2016
dscf3678-1170x600-c-center

Discuții aprinse în Consiliul Local din cauza cumpărării casei artistului Silviu Orăvitzan. Tranzacția a fost blocată!

Daniel Groza30 septembrie 2016
bloc

Primăria Lugoj, pași mari spre un eșec în accesarea fondurilor europene pentru izolarea blocurilor

Daniel Groza29 septembrie 2016