Administrație

Robu, criticat dur de Convenția Organizațiilor de Media pentru lipsa de transparență. Cât de departe e Boldea?

Robu, criticat dur de Convenția Organizațiilor de Media pentru lipsa de transparență. Cât de departe e Boldea?

Autoliv

Convenția Organizațiilor de Media-COM, o rețea de 32 de organizații media care a adoptat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist, ia atitudine vizavi de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, intrat în conflict deschis cu jurnaliștii din oraș și nu numai. Organizația a transmis, vineri, o scrisoare deschisă:

”Convenția Organizațiilor de Media-COM constată cu îngrijorare lipsa de transparență a municipalității timișorene care obligă jurnaliștii să facă cereri scrise pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informația publică pentru orice informație. Adeseori, cererile sunt declinate cu argumentul nejustificat al ”protecției datelor”. Un caz recent este refuzul primarului de a furniza CV-ul unei consiliere, instanța hotărând ca documentul cerut de jurnaliști să fie făcut public.

Totodată COM dezaprobă conduita primarului municipiului Timișoara față de presa locală. Jurnaliști de la pressalert.ro, deBanat.ro, Opinia Timișoarei, pentrutimisoara.ro, corespondenți de la Evenimentul zilei, Mediafax ș.a. au fost catalogați de primarul Nicolae Robu, în conferințe de presă, drept ”mizerabili”, „penibili”, „stupizi”, „cumpărați”, „jurnaliști de terasă”, iar pressalert.ro este numit „pressabject”. Investigațiile sau criticile aduse serviciilor publice municipale sau unor proiecte ale primarului îi stârnesc acestuia suspiciuni că jurnaliștii ar acționa în numele unor ”grupuri de interese”. Totuși, edilul nu a apelat niciodată la căi legale pentru a procura dovezi. De asemenea, solicitarea scrisă a peste 30 de oameni de presă, depusă de 2 ani, pentru a se acorda titlul de Cetățean de onoare post mortem ziaristului timişorean Oscar Berger, s-a lovit de refuzul obstinat al lui Nicolae Robu. Comunicarea excesivă pe Facebook, consacrarea like-urilor ca voturi de încredere sau transmiterea unor interviuri apologetice, luate de subalterne de partid pe TV-Primăria, canal online al municipalității, reprezintă instrumente de imagine în locul unei comunicări publice relevante.

Este regretabil că Timișoara a devenit terenul unor conflicte între primar și presa care își exercită funcția critică, iar comunicarea publică este viciată în detrimentul cetățenilor care au dreptul să fie corect informați. De aceea, facem apel la transparență, civilitate și decență în relația autorităților cu mass-media, în numele mecanismelor democratice care conferă presei un rol important în societate”, se arată în scrisoarea deschisă.

Comportamentul primarului de Lugoj, Francisc Boldea, nu este departe de cel al lui Robu. Dacă nu a ajuns să intre în conflict direct cu jurnaliștii care relatează activitățile administrației, în schimb la răspunsul pe informații publice stă la fel de rău.

Nu de puține ori, ziariștii din presa locală au fost nevoiți să aștepte 30 de zile pentru un răspuns care presei ar trebui să-i fie eliberat în maxim 10 zile, mai ales în situații în care trebuiau copiate, spre exemplu, câteva pagini dintr-un document. Mai mult, edilul nu a mai susținut conferințe de presă din 7 iulie 2015.

Un alt aspect interesant vizavi de sistemul impus de Francisc Boldea în Primărie este acela prin care angajații se feresc să-și dea cu părerea chiar și din calitatea de membri ai unui sindicat. Până și după ce au semnat cu nume și prenume în tabelele sindicatelor intrarea în grevă, angajații nu au dorit să spună presei ce-i nemulțumește de frică să nu fie persecutați ulterior de conducere.

Vezi comentarii (4)

4 Comments

 1. Monica Harmanescu, Timisoara

  22 ianuarie 2016 at 18:52

  ”Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist” are valoare pentru semnatarii lui, nu? Nu are valoare juridică în vederea sancționării altor persoane fizice sau publice care nu intră sub incidența acestuia, nu-i așa?
  Unii ziariști sunt revoltați că trebuie să facă cereri pentru obținerea de informații publice în conformitate cu prevederile legii? Ziariștii au făcut publice informațiile care li s-au solicitat și care ar trebui să poată fi consultate la orice oră?
  Oare nu ar trebui mai degrabă Convenția Organizațiilor de Media-COM* să se autosesizeze în privința limbajului unor ziariști din presa locală timișoreană, care par că au fost certați cu școala multă vreme, și aruncă permanent cu ”dejecții” în cei care nu le sunt OBEDIENȚI?
  În ceea ce privește ”titlul de Cetățean de onoare post mortem fondatorului ziarului Timișoara, Oscar Berger”, nu s-a luat legătura cu domnul ”Freddy Simonis, șeful consilierilor locali ai PSD”, despre care ziarista Loredana Codruț afirmă că ar fi ”mai tare ca Nostradamus”? Tot dumneaei propune în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE ca întreg Consiliul Local Timișoara să poarte numele de ”Consiliul Alfred Simonis”. De unde reiese imparțialitatea și independența ziaristei Loredana Codruț în tratarea știrilor cotidiene timișorene? Nu cumva arată lipsă de respect pentru activitatea celorlalți consilieri locali timișoreni? Toate aceste informații pot fi găsite pe site-ul pressalert.ro.
  ”Comunicarea excesivă pe Facebook, consacrarea like-urilor ca voturi de încredere sau transmiterea unor interviuri apologetice, luate de subalterne de partid pe TV-Primăria, canal online al municipalității, reprezintă instrumente de imagine în locul unei comunicări publice relevante.” Serios? Păi în cazul emisiunii din data de 13 Ianuarie 2016 ziarista Loredana Codruț a fost invitată în calitate de colegă la emisiunea PRESSALERT LIVE, care aparține patronului dumneaei. Asta înseamnă că patronul care o plătește în presa scrisă din on-line a invitat-o în calitate de ”subalternă”?
  În baza căror prevederi legale, aplicabile tuturor românilor (nu doar ziariștilor semnatari ai unui cod deontologic), își propune Convenția Organizațiilor de Media-COM* interzicerea unor activități precum: comunicarea pe FB, ”consacrarea like-urilor ca voturi de încredere”, ”transmiterea unor interviuri” prin intermediul canalului on-line TV-Primăria? Și cine stabilește relevanța modului de comunicare al primarului Nicolae Robu? Unii ziariști sau cetățenii urbei? Vor cumva unii ziariști să-l cenzureze pe domnul primar Nicolae Robu să folosească propriile instrumente legale de comunicare? Serios? În baza căror norme legale în vigoare? 🙂

 2. oare

  23 ianuarie 2016 at 11:01

  astia doi sunt barbati sau muieri

 3. Marius

  23 ianuarie 2016 at 12:19

  Grasi si frumosi…sincer ingrijorati de soarta electoratului care le-a dat votul.Au fost si vor ramane in cardasie…PNL+PSD.Amandoi joaca o parodie ieftina!?Cu greu ii mai suporta colegii de partid…Doi indivizi bolnavi de narcisism !?Si atunci dar si acum l-au uitat pe Ambrus…El ce rol are ???

 4. Monica Harmanescu, Timisoara

  25 ianuarie 2016 at 15:19

Lasă un răspuns

Administrație

Mai multe în Administrație

Funcţionarii din primăriile Timişoarei şi Lugojului ameninţă că vor bloca activitatea în administraţia locală

Cetateanul22 mai 2017

Consilierii lugojeni se întâlnesc pentru aprobarea unor proiecte şi a unei deplasări oficiale în străinătate

Cetateanul22 mai 2017

Omul care a aprobat plata contractelor pentru sindrofiile PSD a fost reangajat la Casa de Cultură, deşi s-a pensionat

Cetateanul12 mai 2017

“Va fi cel mai frumos cartier din Lugoj. O să se bată toţi pe un loc de casă”

Cetateanul12 mai 2017

FOTO – Bazarul din Lugoj va fi reabilitat. Administraţia locală are pregătită o sumă mare pentru lucrări

Cetateanul11 mai 2017

GALERIE FOTO – Expertiză de 140.000 de lei pentru a afla care sunt problemele Podului de Fier din Lugoj

Cetateanul10 mai 2017

Începe verificarea terenurilor din Lugoj. Impozitele vor fi mai mari cu 500% pentru cele neîngrijite

Cetateanul8 mai 2017

Clădire confiscată de la un falsificator, transformată în centru de relaţii internaţionale

Cetateanul5 mai 2017

Şcoala de Arte din Lugoj are nume nou, director nou şi va fi reabilitată

Cetateanul5 mai 2017

Francisc Boldea promite că Lugojul nu va mai fi oraşul bălăriilor. Cele mai multe spaţiile verzi sunt încă neîngrijite!

Cetateanul4 mai 2017

Lugojul, la un pas să piardă finanţări europene de 1.000.000 de euro. Primarul şi consilierii se acuză reciproc

Cetateanul3 mai 2017

Consilierii independenţi ameninţă Salprestul cu un proces pentru banii încasaţi ilegal de la populaţie

Daniel Groza2 mai 2017
%d blogeri au apreciat: