Cultură

RUȘINOS – Primăria Lugoj tratează cu indiferență propunerea de a onora un mare om de cultură

RUȘINOS – Primăria Lugoj tratează cu indiferență propunerea de a onora un mare om de cultură

Autoliv

Primăria Lugoj începe să câștige experiență când vine vorba în a se face de rușine în fața oamenilor de cultură lugojeni, care au o carieră importantă și sunt recunoscuți în întreaga lume. În urmă cu un an, prof. dr. Constantin-T. Stan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a întocmit un material documentar despre pianistul Paul Dan, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură contemporani pe care i-a dat Lugojul, propunând acordarea titlului de Cetățean de Onoare lugojeanului cu o impresionantă carte de vizită.

“Maestrul Paul DAN, născut în cetatea lui Ion Vidu în anul 1944, este un artist cu o certificată reputaţie internaţională, o mândrie a oraşului nostru. A dobândit primele cunoştinţe pianistice prin stăruinţa unchiului său, Imre Dan, şi cu aportul lui Iosif Willer, personalitate providențială a Lugojului cultural. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică din Timişoara, cu Ella Philip, apoi la conservatoarele de muzică din Cluj şi Bucureşti, cu Gheorghe Halmoş, respectiv Florica Musicescu. În 1968, după absolvirea Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a participat cu succes la Concursul Internaţional de Pian „Johann Sebastian Bach” de la Leipzig, în urma căruia a obţinut o bursă de studii (DAAD) la Facultatea de Muzică din München, finalizată printr-un masterat cu maestrul Hugo Steurer.

În timpul studiilor (1966-1968) i s-a acordat o bursă „George Enescu”, iar în anul 1970 i s-a atribuit, la München, Premiul „Pfitzner”. În perioada 1973-1975 a predat pianul la Academia de Muzică „Musashino” din Tokio. În anul 1974 a interpretat, împreună cu New Japan Philarmonics, Concertul nr. 5 („Imperialul”) de Beethoven, pe un stadion, în prezenţa a 20.000 de spectatori, sub bagheta maestrului Yamada, de la Radio-Televiziunea japoneză.

A reprezentat arta interpretativă europeană, ca reputat ambasador cultural, în Asia şi Africa, concertând în China, Taiwan, India, Thailanda, Afganistan, Africa de Sud şi Iran. Din anul 1978 este profesor de pian şi muzică de cameră la prestigiosul for al învăţământului superior artistic german, Staatlichen Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Mannheim. A concertat în compania unor renumite orchestre simfonice: Wiener Symphonikern, Stuttgarter Symphonikern, Nationaltheater Mannheim, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, New Japan Philharmonics, Tokyo Symphony Orchestra şi Tokyo Metropolitan Orchestra, sub baghetele dirijorale ale unor mari maeştri: Bruno Weil, Wolf-Dieter Hauschild, Wolfgang Rennert, Jan Koetsier, Hubert Soudant, Sergio Sossi, Gabor Ötvös, Kurt Wöss, Tadaaki Odaka şi Kazuo Yamada.

Interpretările sale au fost difuzate de Rundfunkanstalten, ORF Wien, ORF Innsbruck, Radio France, NHK Tokyo, BBC London, Rundfunkanstalten Basel şi Zürich. A realizat înregistrări de referinţă cu Toshiba „EMI” Records Tokyo, CBS „Ondine” London, Aulos Connaisseur şi Ambitus”, arată Constantin Stan.

Profesorul Stan spune că, deși a trecut un an, nu a primit nici un răspuns din partea Primăriei Lugoj.

“Cu excepția înmânării unei adrese prin care mi se confirma, pe un ton condescendent-protocolar, înregistrarea cererii, nu s-a întreprins nimic în acest sens”, susține acesta.

Comisia de Cultură a Consiliului Local Lugoj este formată din Marcel Drăgan – președinte, Ioan Haneș –secretar și Mihai Anghel – membru. Președintele Marcel Drăgan susține că la comisia pe care o conduce nu a ajuns această inițiativă.

“Nu știu nimic despre această propunere. Nu s-a aflat niciodată printre materialele pe care noi le-am primit la Comisie”, spune Marcel Drăgan

Primăria Lugoj nu este la primul episod de acest gen. De nepăsarea și indiferența edililor lugojeni s-au mai lovit și alți importanți oameni de cultură – Silviu Orăvitzan și György Kurtág – care au fost declarați cetățeni de onoare după mai multe încercări eșuate. Primarul Francisc Boldea nu s-a sfiit însă să acorde Cheia Orașului, fostului primar bătuș al Nisporeniului, arestat în urmă cu două luni pentru corupție, chiar dacă știa trecutul acestuia. Nici la această oră titlul nu a fost retras.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Cetateanul25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Cetateanul24 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Cetateanul19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Cetateanul18 mai 2017

Cum se schimbă sala de spectacole a Teatrului “Traian Grozavescu” din Lugoj. Ce lucrări se vor executa în această vară

Cetateanul16 mai 2017
muzeu Lugoj

Noaptea Muzeelor, marcată şi la Lugoj. Ce vor putea vedea cei care vor vizita muzeul lugojean

Cetateanul15 mai 2017

Seară vieneză la Lugoj. Treizeci de elevi pot să primească bilete gratis

Cetateanul13 mai 2017

140 de concurenţi din întreaga ţara se întâlnesc la Lugoj, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”

Cetateanul11 mai 2017

Primarului nu-i plac costumele verzi, pe care şi le-au cumpărat dansatorii lugojeni. Le-a mai dat 40.000 de lei ca să-şi schimbe ţinuta

Cetateanul10 mai 2017

Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” participă la Festivalul Naţional de teatru de la Roman

Cetateanul9 mai 2017

Începe la Timişoara, cea de-a XXXI-a sesiune Helion, cel mai important brand al literaturii SF din România

Cetateanul5 mai 2017

VIDEO – Premiera Gardienii Galaxiei 2 ajunge şi la Cinema Bela Lugosi

Cetateanul2 mai 2017
%d blogeri au apreciat: