Autoliv Lugoj

Cultură

RUȘINOS – Primăria Lugoj tratează cu indiferență propunerea de a onora un mare om de cultură

RUȘINOS – Primăria Lugoj tratează cu indiferență propunerea de a onora un mare om de cultură

Business Strategist

Primăria Lugoj începe să câștige experiență când vine vorba în a se face de rușine în fața oamenilor de cultură lugojeni, care au o carieră importantă și sunt recunoscuți în întreaga lume. În urmă cu un an, prof. dr. Constantin-T. Stan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a întocmit un material documentar despre pianistul Paul Dan, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură contemporani pe care i-a dat Lugojul, propunând acordarea titlului de Cetățean de Onoare lugojeanului cu o impresionantă carte de vizită.

“Maestrul Paul DAN, născut în cetatea lui Ion Vidu în anul 1944, este un artist cu o certificată reputaţie internaţională, o mândrie a oraşului nostru. A dobândit primele cunoştinţe pianistice prin stăruinţa unchiului său, Imre Dan, şi cu aportul lui Iosif Willer, personalitate providențială a Lugojului cultural. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică din Timişoara, cu Ella Philip, apoi la conservatoarele de muzică din Cluj şi Bucureşti, cu Gheorghe Halmoş, respectiv Florica Musicescu. În 1968, după absolvirea Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a participat cu succes la Concursul Internaţional de Pian „Johann Sebastian Bach” de la Leipzig, în urma căruia a obţinut o bursă de studii (DAAD) la Facultatea de Muzică din München, finalizată printr-un masterat cu maestrul Hugo Steurer.

În timpul studiilor (1966-1968) i s-a acordat o bursă „George Enescu”, iar în anul 1970 i s-a atribuit, la München, Premiul „Pfitzner”. În perioada 1973-1975 a predat pianul la Academia de Muzică „Musashino” din Tokio. În anul 1974 a interpretat, împreună cu New Japan Philarmonics, Concertul nr. 5 („Imperialul”) de Beethoven, pe un stadion, în prezenţa a 20.000 de spectatori, sub bagheta maestrului Yamada, de la Radio-Televiziunea japoneză.

A reprezentat arta interpretativă europeană, ca reputat ambasador cultural, în Asia şi Africa, concertând în China, Taiwan, India, Thailanda, Afganistan, Africa de Sud şi Iran. Din anul 1978 este profesor de pian şi muzică de cameră la prestigiosul for al învăţământului superior artistic german, Staatlichen Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Mannheim. A concertat în compania unor renumite orchestre simfonice: Wiener Symphonikern, Stuttgarter Symphonikern, Nationaltheater Mannheim, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, New Japan Philharmonics, Tokyo Symphony Orchestra şi Tokyo Metropolitan Orchestra, sub baghetele dirijorale ale unor mari maeştri: Bruno Weil, Wolf-Dieter Hauschild, Wolfgang Rennert, Jan Koetsier, Hubert Soudant, Sergio Sossi, Gabor Ötvös, Kurt Wöss, Tadaaki Odaka şi Kazuo Yamada.

Interpretările sale au fost difuzate de Rundfunkanstalten, ORF Wien, ORF Innsbruck, Radio France, NHK Tokyo, BBC London, Rundfunkanstalten Basel şi Zürich. A realizat înregistrări de referinţă cu Toshiba „EMI” Records Tokyo, CBS „Ondine” London, Aulos Connaisseur şi Ambitus”, arată Constantin Stan.

Profesorul Stan spune că, deși a trecut un an, nu a primit nici un răspuns din partea Primăriei Lugoj.

“Cu excepția înmânării unei adrese prin care mi se confirma, pe un ton condescendent-protocolar, înregistrarea cererii, nu s-a întreprins nimic în acest sens”, susține acesta.

Comisia de Cultură a Consiliului Local Lugoj este formată din Marcel Drăgan – președinte, Ioan Haneș –secretar și Mihai Anghel – membru. Președintele Marcel Drăgan susține că la comisia pe care o conduce nu a ajuns această inițiativă.

“Nu știu nimic despre această propunere. Nu s-a aflat niciodată printre materialele pe care noi le-am primit la Comisie”, spune Marcel Drăgan

Primăria Lugoj nu este la primul episod de acest gen. De nepăsarea și indiferența edililor lugojeni s-au mai lovit și alți importanți oameni de cultură – Silviu Orăvitzan și György Kurtág – care au fost declarați cetățeni de onoare după mai multe încercări eșuate. Primarul Francisc Boldea nu s-a sfiit însă să acorde Cheia Orașului, fostului primar bătuș al Nisporeniului, arestat în urmă cu două luni pentru corupție, chiar dacă știa trecutul acestuia. Nici la această oră titlul nu a fost retras.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Toaca la Lugoj, ediţia a şaptea

Gabriel Iosa22 martie 2017

[VIDEO] Scandal între primărie, teatru şi asociaţia FOA! Profesorii, acuzaţi de primar că bagă bani în buzunar după bunul plac

Gabriel Iosa17 martie 2017

Într-un sat de lângă Lugoj ruga se înlocuieşte cu Festivalul Fasolei! Programul rugilor de Paşte

Gabriel Iosa15 martie 2017

Maghiarii din Lugoj sunt în sărbătoare. Ce manifestări au loc astăzi

Daniel Groza15 martie 2017

Proiectul Lidl se blochează! Nu se mişcă nicio cărămidă din cazarma Lugojului fără aprobarea ministerului

Gabriel Iosa14 martie 2017

Statuia tenorului Traian Grosavescu din Timișoara așteaptă de jumătate de secol să fie inaugurată

Cetateanul14 martie 2017

Spectacol folcloric în centrul Făgetului, cu ocazia zilei de 8 martie

Cetateanul7 martie 2017

Dansatorii şi soliştii Ansamblului “Lugojana”, spectacol deosebit de Dragobete

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Doi americani concertează la Lugoj într-un eveniment marca English Pub, de Ziua Îndrăgostiţilor

Gabriel Iosa9 februarie 2017

Primarul Boldea, în conflict cu angajaţii Muzeului de Istorie! “Au salarii între 15 şi 50 de milioane şi nu fac nimic”

Daniel Groza2 februarie 2017
muzeu Lugoj

Colecţiile Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj sunt în pericol. Clădirea a stat toată iarna fără căldură

Daniel Groza1 februarie 2017

[FOTO] Peste 100 de tineri au încins o horă la Lugoj în cinstea Unirii Principatelor Române

Gabriel Iosa24 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: