Administrație

S-a dezbătut bugetul! Pe ce va cheltui administrația Boldea 40 de milioane de euro

S-a dezbătut bugetul! Pe ce va cheltui administrația Boldea 40 de milioane de euro

Autoliv

Marți, de la ora 12, a avut loc dezbaterea publică pentru bugetul Lugojului pe 2016. Pe lângă Francisc Boldea și câțiva șefi de birouri din primărie, au mai fost prezenți la dezbatere senatorul UNPR Ioan Iovescu, consilieri locali PSD, consilierii județeni Marius Martinescu și Gh. Bologa și câțiva lugojeni.

Bugetul consolidat este de 180 de milioane de lei, din care 89 de milioane sunt pregătiți pentru investiții.

Față de cele propuse de primar prin proiectul supus dezbaterii, șeful CSM, Gh. Bologa, a solicitat o mărire cu peste 200.000 de lei a bugetului Clubului Sportiv Municipal la capitolul cheltuieli de funcționare, iar ca pantru cheltuielile de capital (investiții) Bologa a cerut un autocar nou în valoare de 80.000 de euro, susținând că atât de marti sunt cheltuielile Clubului cu închirierea de autocare și microbuze, încât o astfel de investiție s-ar amortiza în circa 4-5 ani.

Cu toate că discuțiile au început constructiv, acestea au degenerat ca întotdeauna în ușoare înțepături și ironii pe teme politice în momentul în care Marius Martinescu a început cu întrebările pentru Francisc Boldea, în joc intrând spre final și consilierul Nicu Bădina.

În fond, Martinescu a început prin a-l întreba pe Boldea cât de morală i se pare decizia prin care a sistat lucrările la blocul MApN și a așteptat după un proces pe care zilele trecute a aflat că l-a pierdut definitiv, subiect tratat pe larg în ziarul Cetățeanul din această săptămână.

Alte subiecte la care Martinescu a solicitat răspuns au fost legate de tărăgănarea construirii grădiniței din Balta Lată și de împrumutul de 5 milioane de euro luat de Francisc Boldea din care nu s-a cheltuit nici jumătate.

Alte intervenții au venit de la un tânăr de la Clementina care așteaptă o locuință socială și de la un administrator din ITL care solicită construirea de parcări în cartier.

Ce lucrări se pregătesc!

Cel mai important proiect pregătit de adminitrația Boldea în 2016 este schimbarea la față a centrului. Sistematizarea rutieră la Podul de fier cu sens giratoriu și închiderea circulației pe strada Bălcescu între Ceasul electric și colțul de la Carefour nu este o temă nouă însă primarul susține că se va realiza în acest an.

Un alt proiect tangent cu zona Casei de Cultură este modernizarea centrului. ”Primul lot, care se va realiza în 2016, pornește de la Ceasul electric și ține până la strada Bucegi. Proiectul este terminat, dar trebuie revizuit pentru că au trecut 2-3 ani. Săptămâna viitoare așteptăm deja proiectantul să vină în teren. Aici se va pune granit pe jos, va semăna ușor cu cel din fața Primăriei, vor fi fântâni din pământ, spații verzi și mobilier stradal”, explică șeful administrației.

Pentru cartiere, planurile încep cu un proiect în zona Cotu Mic. ”Sistematizarea zonei Cotu Mic blocurile 4, 5, 6, 7, 2 și 3 înseamnă realizarea de parcări, scuaruri cu spații verzi, arbori și mobilier stradal. ”Va fi ca un vis”, vorbește primarul în timp ce prezintă detaliile tehnice realizate de firma de arhitectură Pralea Group la un cost estimativ de 150.000 de euro.

Și în cartierul Ștrand se dorește ceea ce Boldea numește ”sistematizare pe verticală”. Peste parcare va trece o pasarelă pornită de la stradă și care va urca ușor către podul lui Boldea pentru accesul facil al bicicliștilor și pietonilor.

”În educație vor investite sume importante la Școala Generală Nr. 2 (aproximativ 500.000 lei care cuprind încălzire, schimbare geamuri zugrăveli etc), la fel va fi și la Nr. 3, apoi mansardare la Liceul Vlaicu, iar la Braniște partea de interior. Separat sunt sumele de reparații, acestea sunt doar investițiile mai mari”, declară primarul-inginer.

Amenajarea pieței de vechituri este unul dintre proiectele pe care edilul dorește să le demareze cât mai repede. Aici se împrejmuiește tot oborul cu gard și se asfaltează suprafața unde comercianții își vor pune produsele pe mobilier nou care va fi achiziționat tot de primărie. Un alt proiect nou va fi compartimentarea bazarului, subiect dezbătut de ziarul nostru după ce comercianții nemulțumiți au sesizat unele neînțelegeri pe această temă cu autoritatea locală.

La capitolul străzi motoarele vor fi mai puțin turate față de anii trecuți. Primul va de lucrări va începe cu străzile Neculuță, Garoafelor, Decebal, Ardealului pentru trotuare și borduri.

Evenimentele se mută la autogară?

De ani de zile, primarul promite că centrul nu va mai fi deranjat de parangheliile cu mici și lăutari. Odată cu începerea lucrărilor la zona Casei de Cultură se pare că se va concretiza și această promisiune, manifestările fiind mutate la autogară: ”Va fi o singură zonă nivelată complet de la piață până la autogară, cu astfalt, cu tot ce trebuie. Pentru manifestări scena va fi montată cu spatele la dig în parcarea de la autogară, unde a fost cortul pieței. Avem suprafață mare acolo, iar lumea când vine poate parca spre piață. În centru nu se mai poate dacă spargem platoul”.

La capitolul achiziții, primăria își dorește să mai ia o Dacia Logan.

 

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. lugojan

    26 ianuarie 2016 at 16:28

    pe foisoare mai mult ca sigur v-a cheltui banii

  2. paraipan

    27 ianuarie 2016 at 21:42

    In primul rand o cumpere becuri la iluminatul public de cateva milioane de euro sa-I mai raman si lui 700.000, restul mai vede el.

Lasă un răspuns

Administrație

Mai multe în Administrație

Consilierii locali lugojeni se întâlnesc într-o nouă şedinţă. Ce proiecte au pe ordinea de zi

Daniel Groza21 aprilie 2017

Primăria sau Meridian nu pot rezolva situaţia blocurilor cu beciurile inundate, spune primarul Lugojului

Daniel Groza21 aprilie 2017

De 15 ani, un bloc din Lugoj e inundat la fiecare ploaie. Nimeni nu ia nicio măsură!

Daniel Groza19 aprilie 2017

Primăria Lugoj va avea regulament nou pentru asistenţii care îngrijesc persoanele cu dizabilităţi la domiciliu

Cetateanul19 aprilie 2017

Cresc sau scad impozitele lugojenilor din 2018? Propunerea primarului va fi discutată în ședința Consiliului Local

Daniel Groza18 aprilie 2017

Vârstnicii din Lugoj vor primi tichete sociale după reguli noi

Daniel Groza13 aprilie 2017

Ce salarii vor avea primarul Lugojului şi cei ai comunelor din zonă, după noua lege a salarizării

Cetateanul12 aprilie 2017

WWF România: Eliminarea pasajelor pentru animale de pe autostrada Lugoj-Deva e o greşeală

Daniel Groza11 aprilie 2017
muzeu Lugoj

Petiţie pentru salvarea Lugojului. Să îl scoatem din adormire pe inginerul care a „supravegheat“ involuția arhitecturală a oraşului

Daniel Groza10 aprilie 2017

Lugojenii au fost împovăraţi cu încă o taxă. Un consilier local susţine că este ilegală

Daniel Groza7 aprilie 2017

Când şi cum se rezolvă problemele de la ştrand şi bazinul acoperit? Ce spune primarul?

Daniel Groza4 aprilie 2017

Secretarul municipiului Lugoj este membru în Consiliul de Administraţie al Salprest. “Poziţia este cel puţin imorală, dacă nu e ilegală!”

Daniel Groza4 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: