ALDE

Cetateanul

Administrație

S-a dezbătut bugetul! Pe ce va cheltui administrația Boldea 40 de milioane de euro

S-a dezbătut bugetul! Pe ce va cheltui administrația Boldea 40 de milioane de euro

Cetateanul Lugoj

PMP

Marți, de la ora 12, a avut loc dezbaterea publică pentru bugetul Lugojului pe 2016. Pe lângă Francisc Boldea și câțiva șefi de birouri din primărie, au mai fost prezenți la dezbatere senatorul UNPR Ioan Iovescu, consilieri locali PSD, consilierii județeni Marius Martinescu și Gh. Bologa și câțiva lugojeni.

Bugetul consolidat este de 180 de milioane de lei, din care 89 de milioane sunt pregătiți pentru investiții.

Față de cele propuse de primar prin proiectul supus dezbaterii, șeful CSM, Gh. Bologa, a solicitat o mărire cu peste 200.000 de lei a bugetului Clubului Sportiv Municipal la capitolul cheltuieli de funcționare, iar ca pantru cheltuielile de capital (investiții) Bologa a cerut un autocar nou în valoare de 80.000 de euro, susținând că atât de marti sunt cheltuielile Clubului cu închirierea de autocare și microbuze, încât o astfel de investiție s-ar amortiza în circa 4-5 ani.

Cu toate că discuțiile au început constructiv, acestea au degenerat ca întotdeauna în ușoare înțepături și ironii pe teme politice în momentul în care Marius Martinescu a început cu întrebările pentru Francisc Boldea, în joc intrând spre final și consilierul Nicu Bădina.

În fond, Martinescu a început prin a-l întreba pe Boldea cât de morală i se pare decizia prin care a sistat lucrările la blocul MApN și a așteptat după un proces pe care zilele trecute a aflat că l-a pierdut definitiv, subiect tratat pe larg în ziarul Cetățeanul din această săptămână.

Alte subiecte la care Martinescu a solicitat răspuns au fost legate de tărăgănarea construirii grădiniței din Balta Lată și de împrumutul de 5 milioane de euro luat de Francisc Boldea din care nu s-a cheltuit nici jumătate.

Alte intervenții au venit de la un tânăr de la Clementina care așteaptă o locuință socială și de la un administrator din ITL care solicită construirea de parcări în cartier.

Ce lucrări se pregătesc!

Cel mai important proiect pregătit de adminitrația Boldea în 2016 este schimbarea la față a centrului. Sistematizarea rutieră la Podul de fier cu sens giratoriu și închiderea circulației pe strada Bălcescu între Ceasul electric și colțul de la Carefour nu este o temă nouă însă primarul susține că se va realiza în acest an.

Un alt proiect tangent cu zona Casei de Cultură este modernizarea centrului. ”Primul lot, care se va realiza în 2016, pornește de la Ceasul electric și ține până la strada Bucegi. Proiectul este terminat, dar trebuie revizuit pentru că au trecut 2-3 ani. Săptămâna viitoare așteptăm deja proiectantul să vină în teren. Aici se va pune granit pe jos, va semăna ușor cu cel din fața Primăriei, vor fi fântâni din pământ, spații verzi și mobilier stradal”, explică șeful administrației.

Pentru cartiere, planurile încep cu un proiect în zona Cotu Mic. ”Sistematizarea zonei Cotu Mic blocurile 4, 5, 6, 7, 2 și 3 înseamnă realizarea de parcări, scuaruri cu spații verzi, arbori și mobilier stradal. ”Va fi ca un vis”, vorbește primarul în timp ce prezintă detaliile tehnice realizate de firma de arhitectură Pralea Group la un cost estimativ de 150.000 de euro.

Și în cartierul Ștrand se dorește ceea ce Boldea numește ”sistematizare pe verticală”. Peste parcare va trece o pasarelă pornită de la stradă și care va urca ușor către podul lui Boldea pentru accesul facil al bicicliștilor și pietonilor.

”În educație vor investite sume importante la Școala Generală Nr. 2 (aproximativ 500.000 lei care cuprind încălzire, schimbare geamuri zugrăveli etc), la fel va fi și la Nr. 3, apoi mansardare la Liceul Vlaicu, iar la Braniște partea de interior. Separat sunt sumele de reparații, acestea sunt doar investițiile mai mari”, declară primarul-inginer.

Amenajarea pieței de vechituri este unul dintre proiectele pe care edilul dorește să le demareze cât mai repede. Aici se împrejmuiește tot oborul cu gard și se asfaltează suprafața unde comercianții își vor pune produsele pe mobilier nou care va fi achiziționat tot de primărie. Un alt proiect nou va fi compartimentarea bazarului, subiect dezbătut de ziarul nostru după ce comercianții nemulțumiți au sesizat unele neînțelegeri pe această temă cu autoritatea locală.

La capitolul străzi motoarele vor fi mai puțin turate față de anii trecuți. Primul va de lucrări va începe cu străzile Neculuță, Garoafelor, Decebal, Ardealului pentru trotuare și borduri.

Evenimentele se mută la autogară?

De ani de zile, primarul promite că centrul nu va mai fi deranjat de parangheliile cu mici și lăutari. Odată cu începerea lucrărilor la zona Casei de Cultură se pare că se va concretiza și această promisiune, manifestările fiind mutate la autogară: ”Va fi o singură zonă nivelată complet de la piață până la autogară, cu astfalt, cu tot ce trebuie. Pentru manifestări scena va fi montată cu spatele la dig în parcarea de la autogară, unde a fost cortul pieței. Avem suprafață mare acolo, iar lumea când vine poate parca spre piață. În centru nu se mai poate dacă spargem platoul”.

La capitolul achiziții, primăria își dorește să mai ia o Dacia Logan.

 

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. lugojan

    26 ianuarie 2016 at 16:28

    pe foisoare mai mult ca sigur v-a cheltui banii

  2. paraipan

    27 ianuarie 2016 at 21:42

    In primul rand o cumpere becuri la iluminatul public de cateva milioane de euro sa-I mai raman si lui 700.000, restul mai vede el.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

evacuare bloc itl primarie politie foto cetateanul (3)

Lugojul a pierdut proiectul mamut de reabilitare a blocurilor pe bani europeni! Primăria nu a respectat legea

Gabriel Iosa25 noiembrie 2016
fotbal-6

Boldea se făleşte cu stadion pe bani europeni în presa de casă, însă proiectul este departe de a fi aprobat

Gabriel Iosa25 noiembrie 2016
asfaltare-de-campanie-lugoj-foto-2

Asfaltare de campanie pe cea mai distrusă stradă din Lugoj! „Atât, câţiva metri, că nu mai are bani primăria”

Gabriel Iosa25 noiembrie 2016
robu boldea

Primarul Timișoarei consideră că Lugojul are o problemă de dezvoltare

Daniel Dancea21 noiembrie 2016
independenti

Scandal în Consiliul Local Lugoj. Consilierii independenți și cei ai PNL au părăsit ședința în semn de protest

Daniel Groza17 noiembrie 2016
atacuri-bologa-fost-director-csm-la-primarul-lugojului-foto-facebook-1

Bologa scoate”Cartea neagră a administrației Boldea”: „E cel mai slab primar din câți a avut Lugojul. E depășit, e bătrân…”

Gabriel Iosa10 noiembrie 2016
cartasi

Un lugojean îl acuză pe președintele asociației de proprietari că a transformat sediul într-un club de cărțași

Daniel Groza9 noiembrie 2016
patinoar

Nicio firmă nu vrea să aducă patinoar la Lugoj! Licitaţia s-a reluat din oficiu

Gabriel Iosa4 noiembrie 2016
csm

Marius Maier este noul director al CSM Lugoj

Daniel Groza2 noiembrie 2016
boldea

Francisc Boldea: “O să desemnăm o persoană care să asigure interimatul la CSM Lugoj”

Daniel Groza1 noiembrie 2016
perchezitii fier vechi lugoj evaziune fiscala spalare bani foto cetateanul (2)

Percheziţii la o asociaţie de proprietari din Lugoj! Preşedintele şi contabilul, anchetaţi pentru un prejudiciu de peste 260.000 de lei

Gabriel Iosa1 noiembrie 2016
marius martinescu

“Lugojenii plătesc de două ori serviciul de salubritate”. Martinescu susține că e vina administrației locale

Daniel Groza28 octombrie 2016