Social

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

Cetateanul Lugoj

Românii care, din diverse motive, nu au muncit suficient de mulți ani până la vârsta pensionării își pot cumpăra vechimea necesară pentru a ieși la pensie. De curând s-a aprobat legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, căreia lumea îi zice cumpărarea retroactivă de vechime. Aceasta prevede ca, în maximum șase luni de la intrarea actului normativ în vigoare, oamenii care nu au ieșit încă la pensie pot să încheie un contract de asigurare socială în care se angajează că vor plăti contribuțiile aferente ultimilor cinci ani. Această plată poate fi efectuată într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Pentru asta trebuie însă să îndeplinească anumite condiții.

„În primul rând, să nu fie pensionari. În al doilea rând, să nu solicite astfel de asigurări pentru perioade ulterioare datei în care împlinesc vârsta standard de pensionare. Pentru perioadele în care solicită asigurare retroactivă, trebuie să nu fie fost angajat sau să nu fie beneficiat de stagiu asimilat de cotizare, cum ar fi concediu de boală, şomaj, concediu de creştere a copilului. Apoi trebuie să arătăm faptul că nu poate să solicite o astfel de plată retroactivă pentru o perioadă care să depăşească cu cinci ani data la care se încheie contractul şi se plăteşte contribuţia”, a declarat Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Timiș.

Legea îi avantajează pe oamenii care au lucrat în străinătate și nu au contribuit la fondul de asigurări sociale timp de mai mulți ani. Avantajate sunt și femeile care au fost casnice o bună perioadă din viața lor, persoanele care au lucrat în regim sezonier sau care au intrat în câmpul muncii mai târziu.

„În mod categoric, poate ajuta acele persoane care se apropie sau nu de vârsta de pensionare, dar nu au stagiul complet, respectiv 15 ani, cât e stagiul complet de cotizare acum şi chiar am avut situaţii în care anumitor persoane le lipseau doi, trei ani ca să aibă stagiul complet şi să poată beneficia de pensie anticipată. Dacă ieri s-au asigurat şi au plătit, azi au putut să-şi depună dosarul de pensie pentru obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţiale. Mai poate ajuta acea categorie de persoane tinere sau mai puţin tinere, care au fost nevoite să lucreze în străinatate în ultimii cinci ani şi care au făcut acest lucru fără să aibă asigurări sociale în ţările respective sau dacă au fost în ţări care nu sunt membre UE. Dacă au avut asigurări, au nevoie şi de această asigurare, pentru eventuala obţinere a pensiei în România atunci când împlinesc vârsta prevătută de lege”, a mai adăugat Viorel Popa.

Plata contribuţiei retroactive se poate face prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia ai domiciliul.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

[VIDEO] Furt ca în filme, surprins de camerele de supraveghere lângă Lugoj! Unul dintre hoţi „a pozat” fără să vrea, în timp ce acţiona

Gabriel Iosa5 decembrie 2016

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată în centrele din Lugoj

Iasmina Olariu28 noiembrie 2016

Liceele „Brediceanu”, „Braniște” și „Vlaicu” îi ajută pe lugojeni să scape de deșeurile electrice

Iasmina Olariu24 noiembrie 2016

Zeci de timişeni şi-au pierdut pensia de boală în acest an. În zona Lugoj-Făget-Buziaș au fost depensionate 17 persoane

Iasmina Olariu22 noiembrie 2016

Adăpostul de iarnă pentru oamenii străzii va funcţiona şi în acest an la Lugoj

Iasmina Olariu16 noiembrie 2016

Zeci de participanți la a doua ediție a competiției sportive „Știu că pot!”, organizată de DGASPC Timiș

Iasmina Olariu16 noiembrie 2016

Anul acesta au solicitat șomaj mai puțini absolvenți decât în 2015

Iasmina Olariu14 noiembrie 2016

Lugojenii își pot testa gratuit glicemia, de Ziua Mondială a Diabetului

Iasmina Olariu9 noiembrie 2016

Un nou curs de calificare pentru agenți de securitate organizat gratuit de ALOFM Lugoj

Iasmina Olariu1 noiembrie 2016

Peste 6.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la medicii de familie din județul Timiș. Cine poate fi imunizat

Iasmina Olariu31 octombrie 2016

Hella achiziționează pentru spitalul din Lugoj aparatură în valoare de peste 2.800 de euro

Iasmina Olariu29 octombrie 2016

E oficial! În ce zi se deschide centrul logistic Lidl în valoare de 20.000.000 de euro

Gabriel Iosa27 octombrie 2016