Social

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

Cetateanul Lugoj

Românii care, din diverse motive, nu au muncit suficient de mulți ani până la vârsta pensionării își pot cumpăra vechimea necesară pentru a ieși la pensie. De curând s-a aprobat legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, căreia lumea îi zice cumpărarea retroactivă de vechime. Aceasta prevede ca, în maximum șase luni de la intrarea actului normativ în vigoare, oamenii care nu au ieșit încă la pensie pot să încheie un contract de asigurare socială în care se angajează că vor plăti contribuțiile aferente ultimilor cinci ani. Această plată poate fi efectuată într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Pentru asta trebuie însă să îndeplinească anumite condiții.

„În primul rând, să nu fie pensionari. În al doilea rând, să nu solicite astfel de asigurări pentru perioade ulterioare datei în care împlinesc vârsta standard de pensionare. Pentru perioadele în care solicită asigurare retroactivă, trebuie să nu fie fost angajat sau să nu fie beneficiat de stagiu asimilat de cotizare, cum ar fi concediu de boală, şomaj, concediu de creştere a copilului. Apoi trebuie să arătăm faptul că nu poate să solicite o astfel de plată retroactivă pentru o perioadă care să depăşească cu cinci ani data la care se încheie contractul şi se plăteşte contribuţia”, a declarat Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Timiș.

Legea îi avantajează pe oamenii care au lucrat în străinătate și nu au contribuit la fondul de asigurări sociale timp de mai mulți ani. Avantajate sunt și femeile care au fost casnice o bună perioadă din viața lor, persoanele care au lucrat în regim sezonier sau care au intrat în câmpul muncii mai târziu.

„În mod categoric, poate ajuta acele persoane care se apropie sau nu de vârsta de pensionare, dar nu au stagiul complet, respectiv 15 ani, cât e stagiul complet de cotizare acum şi chiar am avut situaţii în care anumitor persoane le lipseau doi, trei ani ca să aibă stagiul complet şi să poată beneficia de pensie anticipată. Dacă ieri s-au asigurat şi au plătit, azi au putut să-şi depună dosarul de pensie pentru obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţiale. Mai poate ajuta acea categorie de persoane tinere sau mai puţin tinere, care au fost nevoite să lucreze în străinatate în ultimii cinci ani şi care au făcut acest lucru fără să aibă asigurări sociale în ţările respective sau dacă au fost în ţări care nu sunt membre UE. Dacă au avut asigurări, au nevoie şi de această asigurare, pentru eventuala obţinere a pensiei în România atunci când împlinesc vârsta prevătută de lege”, a mai adăugat Viorel Popa.

Plata contribuţiei retroactive se poate face prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia ai domiciliul.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017

[FOTO] O casă din Coşteiu a luat foc! Pompierii au intervenit cu două autospeciale pentru a stinge văpaia

Gabriel Iosa14 februarie 2017

SĂNĂTATE – Cum poţi elimina toxine din organism cu ajutorul orezului

Cetateanul11 februarie 2017

GASTRONOMIE – Cea mai ciudată dulceaţă, pe care o face un bucătar din Banat, are două ingrediente inedite

Cetateanul11 februarie 2017

EXCLUSIV: Elevii din Timiș vor primi doar cornuri de luni! CJT nu a fost în stare sa facă licitația pentru lapte

Gabriel Iosa10 februarie 2017

Spitalul din Lugoj iniţiază un nou proiect mamut, de 1.000.000 de euro, pe fonduri europene, pentru chirurgie şi ATI

Gabriel Iosa8 februarie 2017

Primăria Lugoj vrea să investească peste cinci milioane de euro ca să schimbe viaţa romilor

Daniel Groza31 ianuarie 2017

Lugojenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Salprest se pregăteşte să majoreze costul salubrităţii

Daniel Groza30 ianuarie 2017

Călin Dobra a anunţat că CJT va sprijini financiar lupta antidrog în judeţul Timiş

Daniel Groza27 ianuarie 2017

[VIDEO] Spitalul din Lugoj, dotat cu echipamente în valoare de 13000 de lei după evenimentul Bike4Life al celor de la Hella

Gabriel Iosa27 ianuarie 2017

Consilierii PSD au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canal, chiar dacă lugojenii sunt nemulţumiţi

Daniel Groza26 ianuarie 2017

Cine este tânărul mort în accidentul de ieri produs lângă Făget. Peste câteva zile și-ar fi sărbătorit ziua de naștere

Daniel Dancea25 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: