Social

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

Autoliv

Românii care, din diverse motive, nu au muncit suficient de mulți ani până la vârsta pensionării își pot cumpăra vechimea necesară pentru a ieși la pensie. De curând s-a aprobat legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, căreia lumea îi zice cumpărarea retroactivă de vechime. Aceasta prevede ca, în maximum șase luni de la intrarea actului normativ în vigoare, oamenii care nu au ieșit încă la pensie pot să încheie un contract de asigurare socială în care se angajează că vor plăti contribuțiile aferente ultimilor cinci ani. Această plată poate fi efectuată într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Pentru asta trebuie însă să îndeplinească anumite condiții.

„În primul rând, să nu fie pensionari. În al doilea rând, să nu solicite astfel de asigurări pentru perioade ulterioare datei în care împlinesc vârsta standard de pensionare. Pentru perioadele în care solicită asigurare retroactivă, trebuie să nu fie fost angajat sau să nu fie beneficiat de stagiu asimilat de cotizare, cum ar fi concediu de boală, şomaj, concediu de creştere a copilului. Apoi trebuie să arătăm faptul că nu poate să solicite o astfel de plată retroactivă pentru o perioadă care să depăşească cu cinci ani data la care se încheie contractul şi se plăteşte contribuţia”, a declarat Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Timiș.

Legea îi avantajează pe oamenii care au lucrat în străinătate și nu au contribuit la fondul de asigurări sociale timp de mai mulți ani. Avantajate sunt și femeile care au fost casnice o bună perioadă din viața lor, persoanele care au lucrat în regim sezonier sau care au intrat în câmpul muncii mai târziu.

„În mod categoric, poate ajuta acele persoane care se apropie sau nu de vârsta de pensionare, dar nu au stagiul complet, respectiv 15 ani, cât e stagiul complet de cotizare acum şi chiar am avut situaţii în care anumitor persoane le lipseau doi, trei ani ca să aibă stagiul complet şi să poată beneficia de pensie anticipată. Dacă ieri s-au asigurat şi au plătit, azi au putut să-şi depună dosarul de pensie pentru obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţiale. Mai poate ajuta acea categorie de persoane tinere sau mai puţin tinere, care au fost nevoite să lucreze în străinatate în ultimii cinci ani şi care au făcut acest lucru fără să aibă asigurări sociale în ţările respective sau dacă au fost în ţări care nu sunt membre UE. Dacă au avut asigurări, au nevoie şi de această asigurare, pentru eventuala obţinere a pensiei în România atunci când împlinesc vârsta prevătută de lege”, a mai adăugat Viorel Popa.

Plata contribuţiei retroactive se poate face prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia ai domiciliul.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

CFR suplimentează trenurile în toată ţara, ca să ducă turiştii pe litoral de 1 Mai

Cetateanul26 aprilie 2017

Primarii din Ţara Făgetului mai speră la Carpaticus Arena, un proiect grandios, care ar aduce 500 de locuri de muncă

Cetateanul25 aprilie 2017

Primăria vrea să dea gratuit fraţilor Olariu centrala din Micro IV. Ultimul cuvânt îl au consilierii locali

Daniel Groza24 aprilie 2017

Pâinea rustică a Brutăriei Ardelean, locul II pe țară. Cetăţeanul vă prezintă reţeta după care este făcută

Daniel Groza20 aprilie 2017

Stocuri de sânge la minim. Timișenii sunt chemați să doneze

Cetateanul20 aprilie 2017

FOTO – Adventure Park Nădrag e gata! Primăria caută pe cineva să-l administreze

Daniel Groza19 aprilie 2017

Retroparadă la Timișoara. Participă și lugojeanul cu cea mai mare colecție de autoturisme Dacia din România

Daniel Groza18 aprilie 2017

Uica Mihai recomadă drobul de pui, pentru cei care nu mănâncă miel. Cum îl pregăteşti acasă

Daniel Groza14 aprilie 2017

Trei reţete originale pentru gătit carnea de miel de la Uica Mihai, cel mai cunoscut bucătar din Banat

Daniel Groza13 aprilie 2017

Calitatea vietii la locul de munca, un element cheie pentru productivitatea companiilor

Daniel Groza12 aprilie 2017

Doi copii au ajuns la spital după ce le-a ars casa, într-un sat de lângă Lugoj. Imobilul a luat foc din neglijenţa mamei

Daniel Groza11 aprilie 2017

Bisericile datoare la bugetul Lugojului nu vor mai putea să primească finanţări de la Primărie

Cetateanul11 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: