Salarizarea resursei umane din sănătate trebuie făcută profesionist

0

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că veniturile unor medici şi asistente medicale vor fi diminuate în cazul în care pachetul de legi pe care Guvernul îşi asumă răspunderea va fi adoptat în forma actuală şi solicită premierului să constate în mod onest că măsura este greşită şi să corecteze de urgenţă această situaţie.

„(…) Avem în vedere faptul că atât declaraţiile Primului Ministru, cât şi analizele efectuate de noi arată intenţia clară a Guvernului de a reduce veniturile medicilor şi asistentelor medicale. În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii ne-a asigurat în urmă cu doar o săptămână de dorinţa de dialog social, dar a ratat faptul că Guvernul va iniţia o măsură care modifică radical sistemul de salarizare a angajaţilor din sănătate, vrem să ştim cine face de fapt politica de personal din Sănătate (…) Salarizarea resursei umane din sănătate nu trebuie făcută lăutăreşte, ci profesionist, dialogul social putând asigura o abordare temeinică a problemelor”, afirmă reprezentanţii Federaţiei într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” constată că nimeni nu a prezentat până acum o analiză a impactului pe care măsurile propuse de Guvern îl vor avea asupra salariaţilor din sănătate, aceasta lipsind din fundamentarea actului normativ. „Această situaţie sugerează că măsurile luate nu ţin cont de oamenii ce vor fi afectaţi de ele. Solicităm Ministerului Sănătăţii, respectiv Guvernului, să prezinte public categoriile şi numărul exact de salariaţi care vor suferi o scădere a veniturilor salariale”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii mai afirmă că, în măsura în care pachetul de legi pe care Guvernul îşi asumă răspunderea va fi adoptat în această formă, devine evident că „atât Puterea cât şi Opoziţia au ca intenţie scăderea veniturilor medicilor şi asistentelor medicale”.

„Am luat act cu tristeţe de declaraţiile Premierului, care pare să se priceapă, ca prin minune, la medicina muncii, respectiv la impactul pe care condiţiile de muncă îl au asupra salariaţilor din sănătate. Limbajul utilizat („am umblat la spor” în loc de stabilirea pe criterii ştiinţifice a sporurilor; „aşa-zisele condiţii deosebite şi vătămătoare”pentru condiţii de muncă ce poartă exact această denumire) este departe de a confirma o astfel de expertiză. Deoarece este posibil ca specialiştii să nu-l fi informat (sau Guvernul să nu aibă specialişti în domeniu), îi comunicăm public (în absenţa dorinţei de a discuta cu noi) că în sectorul public de Sănătate impactul riscurilor aferente condiţiilor de muncă este dependent şi de gesturile profesionale specifice fiecărei categorii de salariaţi. Îi solicităm pe această cale Primului Ministru să constate în mod onest că măsura este greşită, Sănătatea fiind inclusă în mod eronat în acest proiect de lege, şi să procedeze de urgenţă la corectarea situaţiei”, spun liderii federaţiei din sănătate.

De asemenea, în măsura în care Preşedintele României nu-şi va utiliza prerogativele constituţionale pentru a rectifica aceste prevederi ce vizează scăderea veniturilor medicilor şi asistentelor medicale devine complice la o astfel de măsură, se arată în comunicat.

În încercarea de a rezolva problemele create de proiectul de lege asumat de Guvern, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, principalul obiectiv constituindu-l blocarea scăderii salariilor unor categorii de profesionişti din sănătate.

Sursa: News24.ro.

Citește și