Social

Sărbătoare mare la Biserica „Harul”. Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei

Sărbătoare mare la Biserica „Harul”. Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei

Autoliv

Biserica Baptistă „Harul” sărbătoreşte, duminică 16 octombrie, 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei care a cântat neîntrerupt din anul 1946, când a fost înfiinţată de compozitorul Titus Adorian. Orchestra „Harfa lui David” de la Lugoj a fost înfiinţată imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial, la data de 10 septembrie 1946. Inițiativa proiectului i-a aparținut renumitului dirijor și compozitor baptist Titus Adorian, primul instrumentist profesionist din cadrul Cultului Creștin Baptist din România. Acesta a înființat mai multe orchestre în diferite biserici din țară și a contribuit la formarea unor dirijori locali în diferite părți ale țării.

Din 1993, Orchestra „Harfa lui David” este dirijată de Marius Lăzărescu, a cărui pasiune şi devotament și bucurie i-a determinat pe tineri să se implice în orchestră. La iniţiativa lui Lăzărescu, în septembrie 1996 s-a organizat o sărbătoare dedicată celor 50 de ani de existenţă a orchestrei. În anul 2002, la inițiativa tinerilor Claudiu Murariu și Otniel Didraga, a fost reînființată orchestra copiilor, formație care reprezintǎ o adevărată școală pentru formarea de noi instrumentiști .

Un eveniment special a avut în anul 2008, atunci când la Biserica „Harul”din Lugoj s-au celebrat 60 de ani de la reînființarea statului Israel. Cu acest prilej orchestra Bisericii a susținut un concert special fiind dirijată de maestrul Ladislau Roth. Renumitul compozitor a fost, printre altele, prim dirijor al Operei din Timișoara, dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Ierusalim și dirijor al Corului Tzadikov din Jaffa. În urma colaborării cu maestrul Roth, orchestra din Lugoj a putut să-și includă în repertoriu mai multe piese evreieşti. Odată cu sărbătoarea Orchestrei „Harfa lui David”, Biserica „Harul” marchează şi finalizarea lucrărilor de reamenajare interioară a lăcaşului de cult.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: