Scoția devine prima țară din lume care oferă produse gratuite feminine

0

Este oficial, Scoția a devenit prima țară din lume care oferă gratuit produse feminine menstruale. Marți, Parlamentul scoțian a votat pentru aprobarea proiectului de lege privind produsele sanitare (furnizare gratuită), acordând acces la produse gratuite de epocă pentru toată lumea din toaletele publice, locurile de muncă și alte clădiri publice din Scoția.

Proiectul de lege a fost introdus de MSP Monica Lennon, care a militat pentru a pune capăt sărăciei și stigmatizării perioadei de mai mulți ani.

„Suntem în ultimii kilometri ai unei călătorii lungi și sunt încurajat de sprijinul pentru proiectul de lege pentru perioade. Sunt optimist că vom finaliza acea călătorie revoluționară astăzi. Scoția nu va fi ultima țară care va face istoria sărăciei menstruale. – dar acum are șansa să fie prima „, a declarat Lennon înainte de vot marți.

Mesaj original (26 februarie 2020): Scoția urmează să devină prima țară din lume care face tampoane și absorbante sanitare gratuite pentru toate femeile. Un proiect de lege istoric, care schimbă viața, cunoscut sub numele de Proiectul pentru produse menstruale (furnizare gratuită), a trecut prin prima etapă a parlamentului scoțian pe 25 februarie și, cu toate partidele în sprijin, au fost 112 voturi pentru, niciunul împotrivă și o abținere .

Scopul este de a face produsele feminine menstruale disponibile pentru oricine are nevoie de ele – fiind stocate în centre comunitare, cluburi de tineret și farmacii. Proiectul de lege a fost prezentat Parlamentului Scoțian de către Monica Lennon MSP pe 23 aprilie 2019, dar nu de aici a început campania ei pentru a pune capăt sărăciei.

În 2017, Lennon a lansat o consultare periodică privind sărăcia, cu scopul de a modela un sistem universal accesibil, la fel ca sistemul de carduri C al NHS, care face prezervative, lubrifianți și alte articole de sănătate sexuală disponibile pentru persoanele cu vârste între 13 și 24 de ani.

„De prea mult timp, menstruația a fost un subiect tabu”, spunea ea la acea vreme. „Propunerile mele ar face Scoția un lider mondial în combaterea sărăciei din cauza ciclului menstrual”.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și