Cetateanul Lugoj

Actualitate

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Cetateanul Lugoj

Compania de electricitate a fost amendată de ANRE cu 10.000 de lei după ce a taxat-o pe o lugojeancă numai după consumul estimat. SC Enel Energie SA a contestat amenda în instanță, dar judecătorii lugojeni au menținut sancțiunea. Decizia a fost atacată cu apel, la Tribunalul Timiș, unde sentința a fost menținută.

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat în luna octombrie a anului 2014 compania SC Enel Energie SA cu suma de 10.000 de lei după o plângere a unei lugojence care a reclamat faptul că „în perioada.2010 -.2014, (n.r. Enel) a facturat cantităţi de energie electrică, fără să solicite operatorului de reţea citirea grupului de măsură montat la locul de consum din Lugoj, aparţinând doamnei CE, încălcând reglementările legale în vigoare”. Reprezentanții companiei de electricitate au plătit amenda în 48 de ore, dar au contestat sancțiunea în instanță, la Judecătoria Lugoj.

În cadrul procesului, Enel Energie SA a arătat că lugojeanca în cauză „a fost notificată de către furnizor pentru lipsa accesului la contor, la începutul lunii februarie 2012, însă nu a cooperat pentru a asigura  accesul la contor în vederea citirii, iar în data de 01.07.2013 s-a trimis e-mail către operatorul de măsurare”. De asemenea, Enel Energie a mai arătat că sarcina de citire a contoarelor nu îi revine acestei comoanii, această atribuție „aparţinând operatorului de distribuţie Enel Distribuţie Banat SA”.

Facturările „ochiometrice”, o obișnuință

În cadrul procesului, ANRE a solicitat menținerea amenzii, arătând că Enel Energie a facturat „cantităţi de energie electrică estimate, fără citirea grupului de măsurare pentru decontare”. Mai mult, reprezentanții Agenției au arătat că societatea de electricitate nu este la prima abatere de acest gen, fiind sacționată și cu alte ocazii. „Chiar dacă clientul a achitat până la un moment dat facturi emise în baza unui consum prezumat, nu înseamnă că trebuie să achite astfel de facturi emise în acest mod. Prin nerespectarea legislaţiei, petenta a înţeles că contacteze clientul abia în urma interpelării sale de către autoritatea competentă. Petenta nu este la prima abatere de acest gen, devenind astfel recidivă deoarece a mai fost sancţionată pentru fapte similare.Scopul aplicării sancţiunii a fost acela de a disciplina operatorul economic în cauză, având aşadar un caracter preventiv, coercitiv şi corectiv, de îndreptare a apelantei – petente contraveniente, iar operatorul economic astfel sancţionat nu s-a lăsat disciplinat, recidivând”, au arătat reprezentanții ANRE.

Judecătorii lugojeni au menținut amenda arătând că Enel Energie SA „nu a luat nici o măsură faţă de operatorul de reţea (n.r. Enel Distribuție Banat)  în vederea respectării prevederilor contractuale dar şi a reglementărilor legale în materie, pentru citirea contorului consumatorului”. Hotărârea Judedcătoriei Lugoj a fost contestată la Tribunalul Timiș, care a respins apelul ENEL, menținând astfel amenda primită de companie de la ANRE.
FOTO: tion

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
concurs-dovleci-lugoj

La Lugoj se caută cel mai frumos dovleac! Cum participi la prima ediţie Miss Dovleac Lugoj

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016