Actualitate

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Cetateanul Lugoj

Compania de electricitate a fost amendată de ANRE cu 10.000 de lei după ce a taxat-o pe o lugojeancă numai după consumul estimat. SC Enel Energie SA a contestat amenda în instanță, dar judecătorii lugojeni au menținut sancțiunea. Decizia a fost atacată cu apel, la Tribunalul Timiș, unde sentința a fost menținută.

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat în luna octombrie a anului 2014 compania SC Enel Energie SA cu suma de 10.000 de lei după o plângere a unei lugojence care a reclamat faptul că „în perioada.2010 -.2014, (n.r. Enel) a facturat cantităţi de energie electrică, fără să solicite operatorului de reţea citirea grupului de măsură montat la locul de consum din Lugoj, aparţinând doamnei CE, încălcând reglementările legale în vigoare”. Reprezentanții companiei de electricitate au plătit amenda în 48 de ore, dar au contestat sancțiunea în instanță, la Judecătoria Lugoj.

În cadrul procesului, Enel Energie SA a arătat că lugojeanca în cauză „a fost notificată de către furnizor pentru lipsa accesului la contor, la începutul lunii februarie 2012, însă nu a cooperat pentru a asigura  accesul la contor în vederea citirii, iar în data de 01.07.2013 s-a trimis e-mail către operatorul de măsurare”. De asemenea, Enel Energie a mai arătat că sarcina de citire a contoarelor nu îi revine acestei comoanii, această atribuție „aparţinând operatorului de distribuţie Enel Distribuţie Banat SA”.

Facturările „ochiometrice”, o obișnuință

În cadrul procesului, ANRE a solicitat menținerea amenzii, arătând că Enel Energie a facturat „cantităţi de energie electrică estimate, fără citirea grupului de măsurare pentru decontare”. Mai mult, reprezentanții Agenției au arătat că societatea de electricitate nu este la prima abatere de acest gen, fiind sacționată și cu alte ocazii. „Chiar dacă clientul a achitat până la un moment dat facturi emise în baza unui consum prezumat, nu înseamnă că trebuie să achite astfel de facturi emise în acest mod. Prin nerespectarea legislaţiei, petenta a înţeles că contacteze clientul abia în urma interpelării sale de către autoritatea competentă. Petenta nu este la prima abatere de acest gen, devenind astfel recidivă deoarece a mai fost sancţionată pentru fapte similare.Scopul aplicării sancţiunii a fost acela de a disciplina operatorul economic în cauză, având aşadar un caracter preventiv, coercitiv şi corectiv, de îndreptare a apelantei – petente contraveniente, iar operatorul economic astfel sancţionat nu s-a lăsat disciplinat, recidivând”, au arătat reprezentanții ANRE.

Judecătorii lugojeni au menținut amenda arătând că Enel Energie SA „nu a luat nici o măsură faţă de operatorul de reţea (n.r. Enel Distribuție Banat)  în vederea respectării prevederilor contractuale dar şi a reglementărilor legale în materie, pentru citirea contorului consumatorului”. Hotărârea Judedcătoriei Lugoj a fost contestată la Tribunalul Timiș, care a respins apelul ENEL, menținând astfel amenda primită de companie de la ANRE.
FOTO: tion

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

“Split”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

Ivan Guidea face senzaţie în Germania. Luptătorul de la CSM a învins un rus în finala din Bundesliga

Alina Damian16 ianuarie 2017

Bestie cu chip de om! Bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj, încarcerat după ce şi-a supus nepoata minoră la perversiuni sexuale

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: