Actualitate

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Autoliv

Compania de electricitate a fost amendată de ANRE cu 10.000 de lei după ce a taxat-o pe o lugojeancă numai după consumul estimat. SC Enel Energie SA a contestat amenda în instanță, dar judecătorii lugojeni au menținut sancțiunea. Decizia a fost atacată cu apel, la Tribunalul Timiș, unde sentința a fost menținută.

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat în luna octombrie a anului 2014 compania SC Enel Energie SA cu suma de 10.000 de lei după o plângere a unei lugojence care a reclamat faptul că „în perioada.2010 -.2014, (n.r. Enel) a facturat cantităţi de energie electrică, fără să solicite operatorului de reţea citirea grupului de măsură montat la locul de consum din Lugoj, aparţinând doamnei CE, încălcând reglementările legale în vigoare”. Reprezentanții companiei de electricitate au plătit amenda în 48 de ore, dar au contestat sancțiunea în instanță, la Judecătoria Lugoj.

În cadrul procesului, Enel Energie SA a arătat că lugojeanca în cauză „a fost notificată de către furnizor pentru lipsa accesului la contor, la începutul lunii februarie 2012, însă nu a cooperat pentru a asigura  accesul la contor în vederea citirii, iar în data de 01.07.2013 s-a trimis e-mail către operatorul de măsurare”. De asemenea, Enel Energie a mai arătat că sarcina de citire a contoarelor nu îi revine acestei comoanii, această atribuție „aparţinând operatorului de distribuţie Enel Distribuţie Banat SA”.

Facturările „ochiometrice”, o obișnuință

În cadrul procesului, ANRE a solicitat menținerea amenzii, arătând că Enel Energie a facturat „cantităţi de energie electrică estimate, fără citirea grupului de măsurare pentru decontare”. Mai mult, reprezentanții Agenției au arătat că societatea de electricitate nu este la prima abatere de acest gen, fiind sacționată și cu alte ocazii. „Chiar dacă clientul a achitat până la un moment dat facturi emise în baza unui consum prezumat, nu înseamnă că trebuie să achite astfel de facturi emise în acest mod. Prin nerespectarea legislaţiei, petenta a înţeles că contacteze clientul abia în urma interpelării sale de către autoritatea competentă. Petenta nu este la prima abatere de acest gen, devenind astfel recidivă deoarece a mai fost sancţionată pentru fapte similare.Scopul aplicării sancţiunii a fost acela de a disciplina operatorul economic în cauză, având aşadar un caracter preventiv, coercitiv şi corectiv, de îndreptare a apelantei – petente contraveniente, iar operatorul economic astfel sancţionat nu s-a lăsat disciplinat, recidivând”, au arătat reprezentanții ANRE.

Judecătorii lugojeni au menținut amenda arătând că Enel Energie SA „nu a luat nici o măsură faţă de operatorul de reţea (n.r. Enel Distribuție Banat)  în vederea respectării prevederilor contractuale dar şi a reglementărilor legale în materie, pentru citirea contorului consumatorului”. Hotărârea Judedcătoriei Lugoj a fost contestată la Tribunalul Timiș, care a respins apelul ENEL, menținând astfel amenda primită de companie de la ANRE.
FOTO: tion

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: