Actualitate

Simbolul Lugojului, ridicat cu macaraua. Vezi ce se întâmplă cu Ceasul Electric!

Simbolul Lugojului, ridicat cu macaraua. Vezi ce se întâmplă cu Ceasul Electric!

Autoliv

Ceasul electric din centrul Lugojului a fost marți luat cu macaraua de pe locul său. Primăria Lugoj a ajuns recent la o înțelegere cu firma Hella care urmează să se ocupe de recondiționarea Ceasului Electric din centrul orașului.

Dispozitivul a fost ridicat marți, la orele 11, de o macara și va fi transportat la o firmă care se va ocupa cu recondiționarea sa. Vor fi înlocuite mai multe piese stricate, dar și carcasa din tablă, la final totul fiind adus la starea estetică inițială, fără ca structura să sufere modificări.

Conform blogger-ului Cristian Ghinea, Ceasul electric este un adevărat simbol al Lugojului. ”Mai puţină lume ştie că acesta s-a născut dintr-o necesitate obiectivă, fără intenţia de a deveni vreodată <<celebru>>. Ceasul electric, instalat pe locul actual încă din 1906, a avut un „frate geamăn”: ceasul de la gară. Cele două erau legate prin cablu electric subteran, aşa că cel din centru era sincronizat cu cel de la gară. De aceea i s-a spus <<ceasul electric>>.

Pentru anul 1906, când imensa majoritate a ceasurilor erau mecanice, o astfel de conexiune electrică era ceva foarte avansat, ca tehnologie. Interesant este că ceasul a fost construit prin subscripţie publică, pentru că exista un interes public, dar mai ales al celor 60-70 de birjari ai Lugojului din acea vreme, care îşi aveau staţia în centru şi doreau să afle exact ora din gară, care indica mersul trenurilor. Aşadar, ceasul electric nu s-a construit ca obiectiv sau emblemă a oraşului, ci dintr-o necesitate obiectivă a birjarilor, care erau susţinuţi de puternica organizaţie a breslelor din oraş”, arată pagina Cristian Ghinea’s Blog.

De unde vor fi aduse piesele de schimb, cine va modifica toate elementele, dar și când va fi pus în funcțiune ceasul puteți afla din numărul de joi al ziarului Cetățeanul.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: