Cetateanul Lugoj

Actualitate

Singurul lugojean cu autorizaţie pentru a da cu vulcani la nunţi: “Nici artificiile de tort nu se pot folosi fără autorizaţie”

Singurul lugojean cu autorizaţie pentru a da cu vulcani la nunţi: “Nici artificiile de tort nu se pot folosi fără autorizaţie”

Cetateanul Lugoj

După tragedia din Clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia au decedat, până la această oră, un număr de peste 60 de persoane, autorităţile au început controale la toate localurile din ţară. Pe lângă restaurante şi baruri, controlaţi au fost şi persoanele care au autorizaţii pentru a putea folosi materiale pirotehnice de mici dimensiuni, cum sunt celebrii vulcani folosiţi la dansul mirilor de la nunţi.

La Lugoj, nunţile, botezurile, majoratele şi alte petreceri private de acest gen sunt o afacere în creştere, lugojenii având de unde alege dacă vor să îşi angajeze fotografi, cameramani, solişti sau chiar firme care să le organizeze de la cap la coadă evenimentul. La capitolul materialelor pirotehnice însă, puţini sunt cei care pot oferi în pachetele lor şi asemenea opţiuni, şi mai puţini dintre ei putând să se laude că au şi autorizaţie. Mai exact, unul singur.

„În evidenţa Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.P.J. Timiş este înregistrată o singură societate comercială autorizată, în baza art. 8 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice din categoria 1, pe raza municipiului Lugoj. De asemenea, vă comunicăm că la nivelul serviciului nu sunt înregistrate persoane fizice autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice”, se arată într-un răspuns al IPJ Timiş pentru Cetăţeanul privind numărul de lugojeni care pot da cu artificii la evenimente.

Lugojeanul care a primit din partea Serviciului Arme şi Muniţii al IPJ Timiş autorizaţie a povestit pentru Cetăţeanul procesul anevoios prin care a fost nevoit să treacă pentru a intra în legalitate.

„Am autorizație din anul 2014, am completat mai multe documente, declarații, am umblat la Inspectoratul Teriotorial de Muncă și la Serviciul de Arme şi Muniţii de mi-a venit rău, am construit și dotat un spațiu special pentru depozitarea materialului pirotehnic, iar în 2015 am de dat o declaraţie pe propria răspundere că nu s-au modificat condiţiile inițiale de avizare din 2014, adică nu am adus modificări spațiului unde depozitez materialul pirotehnic. La fel va trebui și anul acesta, în fiecare an se dă declaratia pe proprie răspundere pentru reautorizare, se platește taxa, iar poliția și ITM vin in control sa vadă dacă cele declarate sunt conforme cu realitatea și se întocmesc procese verbale de constatare și de ITM și de poliție, iar dacă una din cele 2 instituții nu este de acord cu cele constatate, autorizația se anulează sau nu se mai prelungește”, povesteşte Mihai Ştefănescu, organizator de evenimente.

Tânărul mai spune că acești vulcani reprezintă „articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse”, conform legii 126/1995.

„Practic sunt cele mai banale categorii de material pirotehnic iar conform legii, nici artificiile de tort nu se pot folosi fără autorizaţie, ele fiind de asemenea de clasa I”, a mai explicat Mihai.

Camera „Danger”

Despre intrarea în legalitate, organizatorul de evenimente spune că se obţine într-un mod care ar descuraja majoritatea celor care ar vrea să se apuce de o astfel de afacere.

„Îţi trebuie o cameră specială de depozitare, cu nişte reguli foarte stricte. Totul este ignifug, lumina trebuie să se aprindă doar de afară, fără prize în interior, cameră de luat vederi în interiorul camerei respective, fără geamuri, doar o uşă şi aia din gratii de fier, tavan cu rigips ignifugat, betonul de pe jos trebuie să nu aibe nici măcar o fisură pentru a nu cumva să cadă și să rămână praf al materialelor pirotehnice, pe uşa avertizări cu material explozibil, „Danger”, ”Fumatul sau focul deschis strict interzis”, chiar dacă spațiul se află în interiorul curții mele, nu are nimeni acces, în curte am alte camere de luat vederi, am câini, şi aşa mai departe”, a mai precizat tânărul, care de curând a fost verificat de Serviciul de Arme şi Muniţii al IPJ Timiş.

În cazul în care are o cerere pentru a duce artificii la un eveniment, lugojeanul nu are voie să îi transporte decât într-o anumită maşină.

„Trebuie să am aviz de însoţire a mărfii, maşina mea trebuie și este declarată ca mijloc de transport al materialelor. În orice altă maşină se găsesc astfel de vulcani, se întocmeşte dosar penal pentru posesorul maşinii, pentru deținere și transport ilegal de material pirotehnic. Practic toți vulcanii trebuie scoși legal din camera respectivă, fac un proces verbal de utilizare și unul de transport al materialului pirotehnic. Să zicem că am 100 de vulcani depozitați în spațiul special amenajat, în momentul când mă duc la nuntă, fac proces verbal de utilizare, în care descriu faptul că voi folosi 4 vulcani în data cutare, la localul cutare, fac proces verbal de transport al materialului pirotehnic, aviz de însoțire al mărfii, iar în spațiul de depozitare rămân 96 de bucăţi”, a povestit Mihai.

În ciuda impedimentelor, lugojeanul spune că va continua să fie cu actele necesare la zi, spunând că este normal să procedeze astfel, nedorind să pună vieţile petrecăreţilor de la evenimentele la care participă în pericol. În ultimul timp, a mai precizat Mihai, și administratorii localurilor cer autorizație înainte de a permite desfășurarea unei asemenea actvități în sălile în care au loc nunţi, botezuri sau alte petreceri.materiale explozive (2)

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016
ioan-ambrus-nicolae-robu-claudiu-buciu01

Noul președinte al PNL Lugoj, Claudiu Buciu, prezentat oficial: „Dacă nu obțin la parlamentare un vot peste PSD, demisionez”

Daniel Dancea20 octombrie 2016
expozitie-pasari-6

Cele mai frumoase exemplare de păsări exotice și porumbei, într-o expoziție la Lugoj

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
marc-andre-cornu

Teste la prima linie de producţie de la fabrica elvețiană de biscuiţi din Mănăștiur

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
carrefour-2-lugoj-elis-centru-foto-cetateanul-1

Carrefour deschide al doilea magazin la Lugoj

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
curatenie toamna

Curățenie de toamnă în toate cartierele. Vezi unde și când vor ajunge mașinile de salubritate

Cetateanul19 octombrie 2016
dacian-ciolos

Orgoliile dintr-un sat de lângă Lugoj au ajuns pe masa lui Dacian Cioloș. Punctul de vedere al premierului

Cetateanul19 octombrie 2016
never-go-back

„Jack Reacher – Never Go Back” cu Tom Cruise, la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
435f5c44eaf15970c2079515b20eafd3maxim

Expoziție de tarantule și scorpioni la Lugoj

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
accident-trecere-pietoni-primarie-politia-lugoj-ambulanta-comandant-foto-cetateanu-1

UDPATE: Tânărul care a accidentat o lugojeancă pe trecerea de pietoni şi-a mărturisit fapta! Victima, în stare gravă la spital

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
pisica-ratacita-caroserie-duster-pompieri-lugoj-foto-cetateanul-2

[FOTO] Pompierii lugojeni au salvat o pisică rătăcită în caroseria unui Duster

Gabriel Iosa18 octombrie 2016