Sistemul de Management Integrat de Deşeuri (SMID),Tulcea

0

În peste 50% din oraşele şi comunele din judeţul Tulcea, taxa de habitat a crescut din această lună, noile tarife fiind instituite la iniţiativa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Deşeuri, odată cu începerea funcţionării Sistemului de Management Integrat de Deşeuri (SMID), proiect realizat cu fonduri europene.

Directorul executiv al ADI Deşeuri, Ilie Petre, a declarat, pentru AGERPRES, că din această lună taxa de habitat percepută de asociaţie este de 6,17 lei, pe lună, de persoană, în mediul rural, respectiv de 8,26 de lei, pe lună, de persoană, în mediul urban, şi că au apărut deja primele probleme în aplicarea SMID.

„Având cantităţi de patru sau de cinci ori mai mari decât cele estimate, normal că traseele stabilite nu au fost respectate şi s-au dereglat un pic. Sperăm ca situaţia să intre în normal săptămâna aceasta. (…) Este extrem de greu să impui la nivel local o asemenea taxă chiar înainte de alegeri. Marea majoritate a unităţilor administrativ-teritoriale, chiar dacă aveau o taxă, era atât de mică, încât n-aş putea să spun că aveau o taxă. Cred că peste 50% din autorităţile locale erau în această situaţie”, a afirmat reprezentantul ADI Deşeuri.

Ilie Petre a mai spus că este normal ca problemele să apară cât timp în multe localităţi nu a existat un sistem de preluare a deşeurilor.
SMID funcţionează din data de 2 ianuarie, iar bisăptămânal autospecialele operatorului de colectare a deşeurilor din judeţ ajung în fiecare localitate din judeţ, potrivit sursei.

„S-a intrat deja în fiecare localitate cel puţin o dată, iar deşeurile sunt colectate din poartă în poartă. De două ori pe săptămână se ajunge în fiecare localitate şi se preiau deşeurile menajere, apoi cele reciclabile”, a menţionat directorul executiv al ADI Deşeuri.

Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Valoarea anunţată a acestui proiect este de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.

În cadrul proiectului s-a amenajat depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din localitatea Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer a deşeurilor şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina.

SMID este a doua etapă a proiectului derulat de Consiliul Judeţean în perioada 2007-2012 pentru gestionarea integrată a deşeurilor din Deltă. Proiectul din acea perioadă a fost finanţat cu 15.625.000 lei prin Hotărârea de Guvern nr. 920 privind Programul multianual prioritar de mediu şi gospodărire a apelor care se implementează pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acest proiect viza doar suprafeţele din intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale din Rezervaţie şi nu avea în vedere achiziţionarea unor mijloace de transport naval pentru deşeurile din Deltă în zona de terasă a judeţului.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și