S&P a revizuit de la “BBB minus” la “BBB” ratingul Bulgariei, datorită performanţelor sale fiscale

0

Bulgaria a beneficiat de o îmbunătățire a creditului de către S&P Global Ratings, care a menționat performanțele fiscale puternice ale țării balcanice și probabilitatea ca acesta va adopta moneda euro, transmite Bloomberg.

Ratingul pentru datoria pe termen lung în valută atribuit Bulgariei a fost ridicat cu o treaptă, de la “BBB minus” la “BBB”, la egalitate cu Ungaria și Indonezia.

Bulgaria este cotată la cel de-al doilea cel mai scăzut rating de investiții de către toți cei trei principali evaluatori de credit.

„Ne așteptăm ca economia Bulgariei să crească rezistent și să înregistreze rezultate fiscale puternice. În același timp, considerăm că țara și-a încheiat propriile rezultate în conformitate cu planul său de acțiune pentru aderarea ERM II și la Uniunea Bancară”, a declarat S&P, conform sursei precizate.

Guvernul bulgar a păstrat finațele țări stabile întrucât Bulgaria își dorește să adere la ERM II (n. r. mecanismul cursului de schimb), în vederea adoptării monedei Uniunii Europene și aderării la uniunea bancară a blocului european, până în 2020.

Bugetul Bulgariei, în următoarele 12 luni, va fi echilibrat după un prim deficit înregistrat în acest an. Creșterea Produsului Intern Brut (PIB) a țării a depășit 3% pentru al patrulea an consecutiv, prognozele arătând aceeași majorare atât în 2019, cât și în 2020.

S&P prognozează că economia bulgariei se va extinde cu 3,6% anul acesta, ceea ce arată un consum privat puternic datorat ocupării forței de muncă și creșterilor salariale.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și