Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava continuă dezvoltarea serviciilor medicale moderne minim-invazive.

0

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava continuă dezvoltarea serviciilor medicale oferite pacienţilor, atenţia fiind orientată către tratamentele moderne minim-invazive.

În ultimii ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava a beneficiat de transformări majore în urma proiectelor de investiţii considerabile susţinute de Consiliul Judeţean, care au vizat, printre altele dotarea unităţii cu echipamente moderne, susţinerea şi dezvoltarea resursei umane.

Datorită acestor servicii,  unitatea sanitară asigură intervenţii medicale, la un nivel înalt de performanţă medicală, atenţia fiind orientată către alternativele moderne de intervenţie chirurgicală.

Astfel, noile abordări se referă la : Colangio Pancreatografie Retrogradă Endoscopică – ERCP, care este o procedură endoscopică intervetională complexă, şi se adresează tratamentului minim-invaziv al afecţiunilor căilor biliare si/sau pancreatice.

În tehnica ERCP care este o alternativă modernă la intervenţiile chirurgicale clasice la nivelul cailor biliare principale, ce permite extragerea calculilor de la nivelul cailor biliare si /sau montarea stenturi de plastic sau metalice la acest nivel, cu riscuri minime faţă de intervenţie chirurgicala clasica, recuperarea post procedural fiind de scurtă durată.

Noua tehnica, ERCP, a debutat cu succes, astfel până la data prezentă, un număr de 18 pacienţi, cu vârsta cuprinsă între 33 şi 94 ani, au beneficiat de proceduri minim- invazive.

Tratarea AVC-ului, la nivelul unităţii sanitare se realizează printr-o nouă abordare medicală, tratamentul modern poate fi aplicat dacă pacientul se prezintă în primele 4 ore de la debut. în acest caz, echipa multidisciplinară de tratament al AVC-ului (STROKE) aplică metode complete de tratament pentru AVC, situaţie ce presupune o decizie riguroasă asupra oportunităţii metodei minim invazive.

Trombectomia mecanică este o procedură efectuată endovascular, constând în înlăturarea mecanică (extragerea cheagului) care obturează vasul afectat în urma unui AVC.

Trombectomia mecanică este unica şansă a pacienţilor la care tromboliza (dizolvarea cu medicaţie) este contraindicată, dar şi în cazul ocluziei de vas mare în care combinaţia tromboliză şi trombectomie are şanse crescute de succes terapeutic.

Noua procedură terapeutică, a debutat cu succes, fiind realizate un număr de 5 intervenţii de acest gen, de către echipa medicală, formată din medicii neurologi şi medicii radiologi interventionişti.

În contextul financiar medical, deşi costul intervenţiei este ridicat, între 5000-10.000 Euro, în funcţie de complexitatea cazului, pentru moment fiind suportat din bugetul spitalului, dar existând premisele includerii în programul naţional de STROKE (AP-AVC), justificarea este dată de şansa la o calitate a vieţii crescute postavc şi o reinserţie rapidă în societate.

Actual, investiţiile realizate în cadrul spitalului şi resursa umană proactivă oferă pacienţilor posibilitatea de a se trata la standardele de calitate şi performanţă a ceea ce înseamnă medicina modernă de astăzi.

Sursa: News24.ro.

Citește și