Statele americane au afirmat că li se datorează 2,2 trilioane de dolari pentru a rezolva daunele cauzate de presupusul rol al producătorului OxyContin Purdue Pharma LP în epidemia de opioid din America, acuzând-o pe producătorul de droguri în noile înregistrări de apăsare a medicamentelor medicamentoase și a pacienților, în timp ce reduce riscurile de abuz și supradozaj.
În înregistrările făcute ca parte a procedurii falimentului Purdue, care au fost dezvăluite luni, statele au declarat că Purdue, susținută de familia bogată Sackler, a contribuit la o criză de sănătate publică care a periclitat viața a aproximativ 450.000 de persoane din 1999 și a provocat greutăți asupra asistenței medicale și a sistemelor de justiție penală.
Dosarele au citat peste 200.000 de decese în Statele Unite legate direct de opioide pe bază de rețetă între 1999 și 2016.
În statele mari, cum ar fi California și New York, creanțele au totalizat mai mult de 192 miliarde USD, respectiv 165 miliarde dolari.
Patruzeci și nouă de state americane, Washington, D.C. și diverse teritorii formulează revendicările.
Oklahoma a soluționat litigiul cu Purdue anul trecut.
Purdue a intentat falimentul în 2019 sub presiunea a peste 2.600 de procese introduse de orașe, județe, state, triburi autohtone, spitale și altele.
Procesele au declarat că, compania, și în unele cazuri Sacklers, au utilizat marketingul înșelător și au făcut alte măsuri necorespunzătoare pentru a inunda comunitățile cu opioide.
Compania și familia au negat acuzațiile și s-au angajat să contribuie la combaterea epidemiei de opioide, inclusiv prin furnizarea de medicamente pentru tratamentul dependenței și medicamente de inversare a supradozajului în curs de dezvoltare.
Ca răspuns la cererile statului, Purdue a spus că continuă să lucreze pentru soluționarea litigiilor și ieșirea din faliment și că este tipic ca cererile de la diverși creditori să fie „depuse în sume substanțial mai mari decât cele permise în cele din urmă de instanță.”
Reprezentanții Sackler nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.
Purdue și Sacklers au arătat că fentanilul și heroina sunt vinovații mai importanți în criza de opioide.
Totuși, statele din documentele lor au arătat spre cercetarea Institutului Național privind Abuzul de Droguri estimând că aproximativ 80% dintre abuzatorii de heroină au luat anterior opioide.
Pe lângă afirmațiile statelor, Purdue se confruntă cu pretenții care depășesc 18 miliarde de dolari din partea Departamentului de Justiție din SUA, din cauza potențialelor sancțiuni rezultate în urma investigațiilor penale și civile.
În dosarele legate de cazul de faliment al lui Purdue, procurorii federali au declarat că Purdue a contribuit la crearea unor afirmații false la programele federale de asigurări de sănătate, permițând medicilor să scrie rețete medicale inutile din punct de vedere al opioidelor, care au fost uneori afectate de lovituri ilegale, potrivit unei persoane familiare cu problema.
Afirmația Departamentului de Justiție a inclus, de asemenea, posibile pedepse rezultate din acuzațiile potrivit cărora Purdue a încălcat Legea privind produsele alimentare, drogurile și produsele cosmetice din SUA, precum și încălcarea legilor federale ale conspirației și anti-recul, a spus persoana.
Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze afirmațiile.
Sursa: Financiarul.ro.