Stilton trece pintr-un impas între Acordul Brexit Marea Britanie-Japonia

0

O tranzacție comercială post-Brexit între Marea Britanie și Japonia poate întâmpina un obstacol improbabil – brânza stilton.

Vineri, cele două părți au spus că speră să fie de acord cu detaliile unui acord comercial post-Brexit până la sfârșitul lunii. Departamentul pentru comerț internațional a declarat că discuțiile sunt în desfășurare.

Însă progresele au fost anulate, după ce secretarul pentru comerț internațional, Liz Truss, a cerut condiții mai bune pentru brânzeturile albastre britanice. Financial Times, care a raportat pentru prima dată că discuțiile au lovit un pic, a spus că doamna Truss ar putea căuta o victorie simbolică, în condițiile în care vânzările de brânză albastră către Japonia din Marea Britanie au fost de doar 102.000 de lire anul trecut.

O afacere mai bună pentru produse poate însemna că departamentul ei ar putea solicita un acord ceva mai favorabil decât cel pe care UE l-a asigurat cu Japonia anul trecut, când cele două părți au asigurat o reducere a tarifelor de 1 miliard de euro la produsele alimentare.

Produsele lactate și alte produse alimentare sunt printre cele mai mari exporturi ale UE în Japonia. Dna Truss este o fană pe termen lung a produselor britanice. În 2014, când era secretar de mediu, a declarat conferinței Partidului Conservator că a fost o „dizgrație” că „importăm două treimi din merele noastre, nouă zecimi din perele noastre și două treimi din brânza noastră”.

Departamentul pentru comerț internațional a refuzat să spună mai multe despre raport, în afară de faptul că discuțiile sunt în desfășurare și indică comentariile doamnei Truss începând de vineri, când a spus că s-a ajuns la un consens între Marea Britanie și Japonia și a spus că un acord este așteptat până la sfârșitul lunii.

„Negocierile au fost pozitive și productive și am ajuns la un consens cu privire la elementele majore ale unui acord – inclusiv dispoziții ambițioase în domenii precum digital, date și servicii financiare care depășesc semnificativ acordul UE-Japonia”, a spus ea într-o declarație la acel timp.

„Scopul nostru comun este să ajungem la un acord formal în principiu până la sfârșitul lunii august.”

Sursa – Glow Magazin.

Citește și