Stocurile asiatice ezită, în timp ce obligațiunile sunt stimulate de presiunile Turciei

0

Acțiunile asiatice au devenit mixte, iar obligațiunile au revenit luni, în timp ce o scufundare în lira turcească a stârnit discuția că ar putea fi necesare controale de capital pentru a opri rotația, deși impactul mai mare a fost relativ limitat pentru moment.

Dolarul se tranzacționa cu aproape 12%, mai mare față de lira tranzacționată la 8.0520, cea mai puternică mișcare din august 2018, când piețele turcești se aflau într-o altă criză periodică.

Mișcarea a venit după ce președintele Tayyip Erdogan a șocat piețele prin înlocuirea guvernatorului turc al băncii centrale cu un critic al dobânzilor ridicate.

„Autoritățile vor rămâne cu două opțiuni, fie se angajează să utilizeze ratele dobânzii pentru stabilizarea piețelor, fie impun controale de capital”, a declarat Per Hammarlund, strateg senior EM la SEB Research.

„Având în vedere abordarea din ce în ce mai autoritară pe care a adoptat-o ​​președintele Erdogan, controlul capitalului pare a fi cea mai probabilă alegere.”

Incertitudinea a făcut ca Nikkei din Japonia să scadă cu 1,6%, parțial din cauza speculațiilor cum că investitorii japonezi cu amănuntul s-ar putea confrunta cu pierderi pe poziții mari pentru lira cu randament ridicat.

Sistemul Ripple a fost mai modest în alte părți, cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei adăugând de fapt 0,3%, ajutat de o creștere de 0,7% a cipurilor chinezești.

EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 0,3% și FTSE futures cu 0,2%. Futures-urile Nasdaq s-au afirmat cu 0,6%, în timp ce futures-urile S&P 500 au scăpat de scădere.

Randamentele pe 10 ani ale trezoreriei au scăzut cu cinci puncte de bază, până la 1,68%, sugerând unele zone sigure favorizate. Investitorii încă se luptă să facă față creșterii recente a randamentelor obligațiunilor din SUA, care a lăsat evaluările de capitaluri proprii pentru unele sectoare, în special pentru cele din domeniul tehnologiei.

Obligațiunile au avut o altă oscilație vineri, când Rezerva Federală a decis să nu extindă o concesiune de capital pentru bănci, ceea ce le-ar putea diminua cererea pentru trezorerie.

Cu toate acestea, daunele au fost limitate de promisiunea Fed de a lucra la regulile de prevenire a tensiunile din sistemul financiar. O serie de oficiali ai Fed vor vorbi public săptămâna aceasta, incluzând trei apariții ale președintelui Jerome Powell, oferind o mulțime de oportunități pentru mai multă volatilitate pe piețe.

Războiul de luni din lire a văzut yenul ferm pe poziții, cu câștiguri notabile asupra euro și dolarului australian. La rândul său, acest lucru a tras ușor euro în jos față de dolar, până la 1,1890 dolari.

După o scădere inițială, dolarul s-a stabilizat curând la 108,80 yeni, în timp ce indicele dolarului a scăzut ușor la 91,973.

Sursa: News24.ro.

Citește și