Stocurile auto germane prind o nouă viață. BMW și Volkswagen plănuiesc să devină rivali de seamă pentru Tesla

0

Planurile Volkswagen și BMW de a obține cote de piață cu mașini electrice în creștere rapidă și de a provoca Tesla, ar putea schimba cadranul pentru acțiunile lor la prețuri mici.
Termenul stabilit de multe țări pentru a deveni fără carbon până în 2050 a dus la adoptarea în creștere a vehiculelor cu emisii zero și Tesla a fost în fruntea acestei transformări, vânzând vehicule electrice cu baterii cu rază lungă de acțiune (BEV).

În ciuda unei retrageri recente, stocul său a crescut cu 650% în ultimul an.

Volkswagen, compania germană care concurează cu Toyota pentru a fi cel mai mare vânzător de vehicule din lume în volum, și-a prezentat planul ambițios de a transforma 70% din vânzările europene de la marcă de bază VW electric.

Planul, de câteva luni în curs de desfășurare, a contribuit la alimentarea unui raliu Tesla în acțiunile vechi de 83 de ani, CEO-ul Herbert Diess ducând mesajul chiar și pe Twitter, în stilul lui Elon Musk, în timp ce valoarea de piață a companiei depășea 100 de miliarde de euro (119 miliarde de dolari) la începutul acestei luni.
Stocul este acum în creștere cu 52% față de anul trecut, ducându-și valoarea de piață la 143 miliarde de euro.

„Cu CEO-ul VW care împinge mesajul către BEV-uri pe toate canalele (mass-media convențională, investitori, precum și Twitter și LinkedIn), credem că investitorii privați recurg la această poveste și ar putea fi o forță destul de puternică”, a spus analistul Barclays, Kai Alexander Mueller.

Între timp, rivalul german BMW, a declarat miercuri că își propune ca jumătate din vânzările sale să fie vehicule cu combustibili nefosili până în 2030 și că aproximativ 90% din categoriile sale de piață vor avea disponibile modele complet electrice până în 2023.

„Nimeni nu poate ști astăzi cine va câștiga pe piața globală a mașinilor electrice, dar, deși există un echilibru mai mare între jucători, în evaluările bursiere există un dezechilibru fără precedent între primii adoptanți și cei care devin astfel”, a spus Alessandro Fugnoli, un strateg la Kairos din Milano, numind-o „renașterea automobilului german”.
UBS a prognozat recent că Volkswagen va corespunde producției Tesla până în 2025 și a ridicat obiectivul de preț al acțiunilor companiei cu 50% la 300 de euro – cel mai puternic obiectiv dintre cei 28 de analiști care acoperă acțiunile. Stocul este în prezent la aproximativ 223 de euro.

Cu câștiguri de 160 de ori înainte, Tesla este de departe cel mai scump stoc din sectorul autoturismelor, în timp ce Volkswagen și BMW încă tranzacționează cu câștiguri de aproximativ 9-10 ori mai mari.

„Producătorii auto europeni, din punct de vedere al dimensiunii și al bilanțului, sunt bine poziționați pentru a se reorienta către electrificare și au platforme de distribuție puternice”, a declarat Sunil Krishnan, șeful fondurilor multi-active la Aviva Investors.

Mai mult, Volkswagen are în vedere și listarea stocului de mașini de lux Porsche AG pentru a contribui la strângerea de fonduri pentru investiții în software și vehicule electrice, potrivit unei surse.

În ciuda câștigurilor sale recente, valoarea de piață a Volkswagen este încă doar un sfert din valoarea Tesla și mai mulți analiști văd spațiu suplimentar pentru câștiguri atât la grupul german, cât și în industria auto europeană.

Pe lângă ridicarea stocurilor de autovehicule germane, impulsul de electrificare contribuie la creșterea piețelor de acțiuni europene mai largi, care au depășit mult timp performanțele celor din Statele Unite.

DAX din Germania a stabilit noi recorduri în martie.

Cu poziționarea și fluxurile în acțiuni europene încă relativ slabe, unii investitori cred că acest lucru s-ar putea schimba în curând. Datele fluxurilor săptămânale ale BofA (Bank of America) pentru 10-17 martie au arătat că managerii de fonduri au retras 1 miliard de dolari din Europa, în timp ce au pompat un record de 53 de miliarde de dolari în acțiunile SUA.

Cu toate acestea, puțini cred că indicii europeni vor atrage cumpărarea frenetică văzută de acțiunile de tehnologie din Nasdaq din SUA în ultimii ani.

„În Europa, va rămâne o problemă specifică stocului pentru o vreme, nu ne vom uita la Euro50 anul acesta ca un indice tehnologic”, a spus Kirshnan de la Aviva.

„Dar aceste lucruri se pot schimba rapid – uitați-vă cât de repede s-a ridicat VW în ordinea de micșorare a plafonului de piață.”

Sursa: Financiarul.ro

Citește și