SUA și aliații răspund „provocărilor” iraniene cu un calm studiat, însă nu vor aștepta pentru totdeauna

0

În săptămâna de când Washingtonul s-a oferit să discute cu Teheran despre relansarea acordului nuclear din 2015, Iranul a redus monitorizarea ONU, a amenințat că va spori îmbogățirea uraniului și presupușii săi mandatari au atacat de două ori bazele irakiene cu soldații americani.
În schimb, Statele Unite și trei aliați, Marea Britanie, Franța și Germania, au răspuns cu un calm studiat.

Răspunsul – sau lipsa unuia – reflectă dorința de a nu perturba deschiderea diplomatică în speranța că Iranul se va întoarce la masă și, dacă nu, presiunea sancțiunilor SUA va continua să-i afecteze, au declarat oficialii americani și europeni.

Iranul a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să ușureze mai întâi sancțiunile SUA impuse după ce fostul președinte Donald Trump a abandonat acordul în 2018. Apoi, ar urma să anuleze propriile încălcări ale pactului, care au început la un an după retragerea lui Trump.

„Oricât de mult ar crede că SUA ar trebui să ridice sancțiunile mai întâi, asta nu se va întâmpla”, a spus un oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Dacă Iranul dorește ca Statele Unite să reia respectarea acordului „cel mai bun mod și singura modalitate este să ajungi la masa unde vor fi discutate aceste lucruri”, a adăugat oficialul.

Doi diplomați europeni au spus că nu se așteptau ca Statele Unite, sau Marea Britanie, Franța și Germania – cunoscute informal sub numele de E3 – să facă mai mult pentru a presa Iranul, în ciuda a ceea ce cineva a descris drept „provocări”.
Unul dintre diplomați a spus că politica actuală este de a condamna, dar de a evita orice lucru care ar putea închide fereastra diplomatică.

„Trebuie să pășim cu atenție”, a spus diplomatul. “Trebuie să vedem dacă E3 poate jongla cu goana Iranului și cu ezitarea SUA pentru a vedea dacă avem chiar o cale de înaintare”.

În ultima săptămână, Iranul a redus cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, inclusiv prin încheierea inspecțiilor rapide ale siturilor nucleare suspectate nedeclarate.

Un raport al organului de supraveghere nuclear al ONU a mai spus că Iranul a început să îmbogățească uraniul cu 20%, peste limita de 3,67% din acordul din 2015, iar liderul suprem al Iranului a spus că Teheranul ar putea ajunge la 60% dacă dorește, aducându-l mai aproape de puritatea de 90% necesară pentru o bombă atomică.

Punctul esențial al acordului a fost că Iranul își va limita programul de îmbogățire a uraniului pentru a face mai dificilă adunarea materialului fisionabil pentru o armă nucleară – ambiție pe care a negat-o de mult timp – în schimbul scutirii de la sancțiunile SUA și alte sancțiuni economice.
În timp ce Statele Unite afirmă că încă investighează rachete lansate săptămâna trecută asupra bazelor irakiene care găzduiesc personalul SUA, sunt suspectați că au fost efectuate de forțele împuternicite iraniene într-un model de lungă durată al acestor atacuri.

Într-o demonstrație a poziției restrânse a SUA, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat luni că Washingtonul este „revoltat” de atacuri, dar nu va „lovi” și va răspunde la un moment.

Al doilea diplomat european a declarat că pârghia SUA este încă în vigoare, deoarece președintele Joe Biden nu a ridicat sancțiunile.

„Iranul are semnale pozitive din partea americanilor. Acum trebuie să profite de această oportunitate ”, a spus acest diplomat.

Miercuri, purtătorul de cuvânt Price a declarat reporterilor că Statele Unite nu vor aștepta pentru totdeauna.

„Răbdarea noastră nu este nelimitată”, a spus Price.

Citeste continuarea aici: SUA și aliații răspund „provocărilor” iraniene cu un calm studiat, însă nu vor aștepta pentru totdeauna

Citește și